Hatharom / Blog / Bejegyzések
Sport, mint életpálya
A sportolók a szakmák első fontos kategóriájába tartoznak, ahol fontosak a fizikai adottságok. Bármely sportoló részére fontos a...

A sportolók a szakmák első fontos kategóriájába tartoznak, ahol fontosak a fizikai adottságok.

Bármely sportoló részére fontos a fizikai állóképesség és a tökéletesítésre való hajlam. A perfekcionizmus szinte minden sportoló jellemzője. Rekordot állítani fel, vagy legyőzni az ellenfelet - ezek minden sportoló mozgatórugói.

A sportolók felé magas követelményeket támasztanak az egészség szempontjából, főleg, ami a szív-érrendszeri megbetegedéseket illeti.

Amennyiben gond van a tődővel, csak olyan játéksportokról lehet szó, mint a kosárlabda, kézilabda, vagy olyan állandó fizikai megterhelést nem igénylő sportágakról, mint például a céllövés.

Vannak olyan sportágak is, amelyekben nem csak az ellenfél jelenléte szükséges, hanem a közvetlen kontaktus kialakításának vágya is a győzelem érdekében. Természetesen ilyen az ökölvívás, a küzdelmi sportok különböző fajtái.

Vannak csapatjátékok is, mint a labdarúgás, vízilabda. Itt fontos, hogy a sportoló tudjon csapatban játszani. Ezenkívül fontosak a vezetői képességek, amennyiben csapatvezető szeretne lenni.

 

Vannak olyan sportágak is, amelyekben a szép mozdulatok, a hajlékonyság és a koordinációs képesség a fontosak. Vagy olyanok, amelyekben a zenei hallásnak van fontos jelentősége.

 

Fontos tudnunk azonban, hogy bármilyen professzionális sport traumákkal és korai nyugdíjazással jár. Sportolni nagyon korán kell elkezdeni – már 1,5-2 éves kortól. A gyakorlat azt mutatja, hogy minél korábban kezd el a gyermek sportolni, annál magasabb eredményeket tud elérni.

A legkorábban az úszók és a belttáncosok kezdik karrierjüket.

A sportoló karrierje átlagosan 10 évig tart. A csúcsát 18-30 évesen érik el általában, a sport fajtájától függően. És természetesen a korai nyugdíjbavonulás: a leghosszabb a küzdősportolók, a síelők és a könnyűatléták karrierje. Általában ez sporttraumákkal és az eredményesség csökkenésével van összefüggésben.

A sportolóknak van lehetőségük tovább folytatni önmegvalósításukat, mint edzők vagy sportiskolák alapítói.

A munkaerőpiac lehetőséget biztosít erre is.

Például a Jooble állásgyűjtő portál oldalán több, mint 100 hasonló állás közül válogathatnak azok, akik szeretnék folytatni életpályájukat, át szeretnék adni tudásukat.