Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ötkarikás esélyleső: 12 arany, 8 ezüst, 5 bronz?
Nem kerestem fel a delphoi jósdát, nem ismerem Paul polip hagyatékát, még csak egy valamirevaló üveggömbbel sem rendelkezem, mégis van...

Nem kerestem fel a delphoi jósdát, nem ismerem Paul polip hagyatékát, még csak egy valamirevaló üveggömbbel sem rendelkezem, mégis van néhány közepesen biztos tippem a magyar olimpiai küldöttség londoni szereplésére vonatkozóan. Noha legutóbb az 1956-os játékokon jártunk a mostaninál is kisebb csapattal – Melbourne-ben 111 sportolónkra 26 érem jutott (9 arany, 10 ezüst, 7 bronz) –, a brit fővárosban színre lépő 158 fős kontingensben hatalmas – sporttörténelmi! – lehetőségek rejlenek. Éppen ezért nem vagyok hajlandó levenni kedvenc rózsaszín szemüvegemet, és a legcsekélyebb szégyenérzet nélkül pötyögöm Wordbe a következő számsort: 12, 8, 5.

 

Huszonöt érem? Utoljára Atlantában szereztünk húsznál többet, 1996-ban huszonegy medália jutott a magyar küldöttségnek. Tizenkét arany? Tizenhat a gyakorlatilag megdönthetetlen rekordunk – Helsinki az örök etalon a 16, 10, 16-os terméssel –, és tíznél több aranyat is csak kétszer, az egyaránt tizenegy elsőséget hozó szöuli és barcelonai olimpián gyűjtöttünk.

Ez … – gondolhatja a kedves Olvasó. (A pontozott részre tetszés szerint beilleszthető a Szerző szellemi képességeit kétségbe vonó adekvát kifejezés, ugyanakkor abból sem lesz sértődés, ha az elmeállapot becsmérlésére irányuló névszói állítmány helyett inkább egy neutrális nyelvi elemre – javaslat: bátor, merész, optimista – esik a választás.) Ezzel együtt – a tragikus pekingi szereplés ellenére is – biztos vagyok benne, hogy Londonban nagyot dobunk. Még ha a most következő virtuális éremtábla nem is lesz teljes fedésben a valóssal.

 

 

Aranyérmesek

 

 

1. Hosszú Katinka (női 400 méteres vegyes úszás)

A két évvel ezelőtti margitszigeti Eb-n Hannah Miley csúnyán megtráfálta Katkát, az olimpia első napján viszont a mi lányunk fogja megviccelni a hazaiak reménységét és a világ komplett élmezőnyét, megadva a játékok alaphangját.

 

2. Gyurta Dániel (férfi 200 méteres mellúszás)

Mit kellett volna másképp csinálnom? – tűnődik majd szomorúan Kitadzsima Koszuke a dobogó második fokán. Az elsőről a szuperdresszes világcsúcstól alig elmaradó Gyurta Dániel fog integetni.

 

3. Berki Krisztián (lólengés)

Lovas nemzet a magyar! Pelle István, Magyar Zoltán és Borkai Zsolt után végre a kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Berki Krisztián is megszerzi a még hiányzó aranyérmet.

 

4. Pars Krisztián (férfi kalapácsvetés)

London után is Ivan Tyihon fogja vezetni a világranglistát, de nem ő lesz az olimpiai bajnok, hanem a Németh Imre, Csermák József, Zsivótzky Gyula és Kiss Balázs után ötödik magyarként révbe érő Pars Krisztián.

 

5. Sidi Péter (férfi kisöbű puska, összetett)

„Köszönöm, nélküled nem sikerült volna!” – olimpiai bajnoki címe utáni első SMS-ét a sportlövőszövetség elnökének, Krzyzewsky Miklósnak írja majd Sidi Péter. Na jó, ebben nem vagyok teljesen biztos, a győzelmében viszont igen.

 

6. Lőrincz Tamás (férfi kötöttfogású birkózás, 66 kg)

76 év után meglesz a második olimpiai bajnok Lőrincz: Márton berlini sikere után Tamás is csúcsra ér Londonban.

 

7. Vajda Attila (férfi kenu egyes 1000 méter)

A címvédéshez kétszázötven tökéletes húzásra lesz szükség – nyilatkozta nemrégiben Vajda Attila. Nyilván a nagy riválisok (az üzbég Vadim Menkov, a Dittmer-utódnak kikiáltott német Sebastian Brendel és a spanyol David Cal) ugyancsak erre törekednek, de csak Attilának fog sikerülni.

 

8. Női K-4 500 méter (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina)

Végre véget ér a német hegemónia – a germán hölgyek zsinórban négy ötkarikás aranyat nyertek ebben a számban –, és a legutóbbi három, egyaránt ezüstérmet hozó olimpia után kezdetét veszi a magyar korszak.

 

9. Kozák Danuta (női K-1 500 méter)

Kőbán Rita atlantai és Janics Natasa athéni győzelme után Dana is csúcsra ér a királykategóriában.

 

10. Női K-2 500 m (Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa)

Ez az egység világversenyen egyszerűen verhetetlen, s erre Londonban sem érkezik cáfolat. Meglesz a sporttörténelmi triplázás, s ki tudja, a lányok talán még a negyedikért is harcba indulnak majd Rióban.

 

11. Douchev-Janics Natasa (női K-1 200 méter)

A Londonban debütáló számot gyakorlatilag Douchev-Janics Natasának találták ki. Ha nem ragad be a rajtnál, simán nyer. Ellenkező esetben izgulnunk kell egy kicsit. De csak egy kicsit.

 

12. Férfi vízilabda-válogatott

Minden jó, ha jó a vége és három a magyar igazság, plusz a ráadás. Két üres közhely, amit majd a magyar férfi vízilabda-válogatott tölt meg tartalommal.

 

 

Ezüstérmesek

 

 

1. Cseh László (férfi 400 méteres vegyes úszás)

A szívem azt mondatja velem, hogy Cseh Laci Michael Phelpset és Ryan Lochte-t is móresre tanítja. Ha viszont az eszemre hallgatok, akkor csak az egyik amerikait sikerül megcsípni. És nem a tizennégyszeres olimpiai bajnokot.

 

2. Cseh László (férfi 200 pillangó)

Ebben a számban sikerül majd a legjobban megszorítani Michael Phelpset, ráadásul Cseh Laci ezüstérme mellett a dobogóról épphogy lemaradó olimpiai újonc, Biczó Bence remek úszásának is örülni fogunk. Bár jobban belegondolva van egy kis lelkifurdalásom, hogy Bencétől „csak” pontszerzésre számítok.

 

3. Mészáros Anett (cselgáncs női 70 kg)

Ha nincs a tavaly októberben elszenvedett keresztszalag-szakadás és az ebből fakadó hosszú kihagyás, biztosan a tuti aranyvárományosok között számolok Mészáros Anettel, így viszont „csak” a dobogó második fokára teszem.  De lehet, hogy nem lesz igazam, és nyer. Ez legyen a legnagyobb tévedésem.

 

4. Hosszú Katinka (női 200 pillangó)

Ugyanaz a helyzet, mint a fiúknál: két magyar döntős, egy remek ezüst (Hosszú Katinka) és egy ugyancsak dicséretes pontszerző hely (Jakabos Zsuzsanna). Bár az sem lenne egetrengető meglepetés, ha Zsu is felférne a dobogóra.

 

5. Cseh László (férfi 200 méteres vegyes úszás)

Ha nem lenne Michael Phelps, meggyőződésem, hogy London után Cseh Lászlóban egy hatszoros olimpiai bajnokot tisztelhetnénk. De hatszoros ezüstérmesnek lenni is nagy dolog, és ki tudja, Laci talán még Riót is célba veszi. Mert ugye Phelps nem…

 

6.  Bor Barna (cselgáncs férfi+100 kg)

Elvileg a döntőig nem kerülhet össze a franciák szuperklasszisával, Teddy Riner-vel, ha meg ott összeakadnak, akkor egy esetleges ezüstérem sem lenne kudarc.

 

7. Férfi K-2 1000 m (Dombi Rudolf, Kökény Roland)

Négy éve volt egy tuti aranyesélyes egységünk (Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor), amely még a dobogóra sem fért el, most van egy titkos favoritnak számító – egyébként friss Európa-bajnok! – párosunk (Dombi Rudolf, Kökény Roland), amely biztosan nem marad érem nélkül.

 

8. Marosi Ádám (férfi öttusa)

Tartok tőle, hogy az oroszok vasembere, Andrej Mojszejev zsinórban harmadik olimpiai aranyát is bezsebeli, de Marosi Ádám egy ezüstre biztos jó lesz.

 

 

Bronzérmesek

 

 

1. Ungvári Miklós (cselgáncs férfi 66 kg)

Harmadik olimpiáján végre összejön a hőn áhított érem. Ez olyan lendületet adhat neki, hogy talán még Rión is elgondolkozik, ahol együtt indulhatna a Londonból rejtélyes doppingvétség miatt hiányzó testvérével, Attilával.

 

2. Szilágyi Áron (férfi kard egyéni)

Egy, csak egy legény lesz talpon a páston? Félő, hogy igen, mivel férfi vívóink közül Szilágyi Áron mellett csupán a férfi párbajtőrben induló Imre Géza jutott ki Londonba, és férfi kardban valahogy több esélyt érzek.

 

3. Kővágó Zoltán (férfi diszkoszvetés)

Nem biztos, hogy 68 méter alatti kísérlettel dobogóra lehet majd kerülni, de abban szinte biztos vagyok, hogy Kővágó kivágja a rezet – ami bronzot érhet neki.

 

4. Férfi K-4 1000 m (Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Tóth Dávid, Pauman Dániel)

Volt egyszer egy kétszeres olimpiai bajnok szupercsapat (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor), amelyből Londonra már csak a vezérevezős, Kamera maradt meg hírmondónak. A nagy elődöket vélhetően nem sikerül lepipálni, de a bronz is szépen csillog majd.

 

5. Férfi kézilabda-válogatott

Először talán magam sem gondoltam teljesen komolyan, hogy Mocsai Lajos csapata a dobogóért is küzdhet Londonban. Aztán felkészülési mérkőzésen – idegenben! – legyőztük az olimpiai bajnok franciákat, mire Claude Onesta, a legyőzött szövetségi kapitány azt találta mondani, hogy a magyar válogatott éremesélyesként indulhat az olimpián. Tényleg kezdek hinni benne.