Hatharom / Blog / Bejegyzések
Melyik csapatok érdemelnék meg jogosan ,,az ősz európai labdarúgó csapat" címet?!
Lassacskán elérkezünk a 2016-os naptári év végéhez, amely egyben a 2016-17-es szezon féltávját is jelenti az európai...

 

Lassacskán elérkezünk a 2016-os naptári év végéhez, amely egyben a 2016-17-es szezon féltávját is jelenti az európai labdarúgó bajnokságok zömében. A következő pár mondatban összeszedem azt a négy csapatot, amely méltán érdemelné meg az "ősz csapata" címet köszönhetően az eddigi teljesítményüknek hazai illetve a nemzetközi megmérettetéseken.

 

Real Madrid:

Az európai topligák nagyágyúi közül eddig egyértelműen a Real Madrid nyújtja a legjobb teljesítményt. Az Európai labdarúgást kedvelők igen nagy hányada kongatta meg a vészharangot a szezon előtt a Real Madriddal kapcsolatban, mondván a keret semmit nem erősödött a nyáron, CR az utolsó erőtartalékait is elhasználta a franciaországi EB-n és Zidane sem az igazi sztáredző csupán a könnyű sorsolásnak köszönhetően mondható BL győztes edzőnek. Ennek ellenére ha nem is mindig gördülékeny játékkal de a Bajnokok Ligája címvédője sorra húzza be a meccseket pedig a Francia edzőnek akad gondja, hol a védelemben, hol a középpályán, hol a támadósorban vannak kulcsfontosságú hiányzók. A számok viszont nem hazudnak a Blancók eddig veretlenek minden tétmérkőzést figyelembe véve. A bajnokságban 6 illetve 9 pont az előnyük a legnagyobb rivális Barcelona és Atlético Madrid előtt. A kupában eddig egy meccset játszottak a habfehérek azt simán nyerték is alsóbb osztályú ellenfelükkel szemben (1-7), míg a Bajnokok Ligájában is veretlenek itt 3 győzelem és 2 döntetlen a mérlegük, a Dortmund előttük van még, de az utolsó körben éppen a Német együttes látogat a Bernabéuba tehát ott dől majd el a csoport elsőség, kérdés az idei Bajnokok Ligája sorozatban egyáltalán fontos-e a Real Madridnak a kvartett első helyén végeznie. Tehát ami tény az tény, míg a legnagyobb nevek szórják a pontokat és egymás után gyűjtik be az érthetetlennél érthetetlenebb vereségeket, addig a Real Madrid egész megsüvegelendő félszezont produkált, ha pedig megnyeri a hétvégi El Clássicót már oda is lehetne adni Ronaldóéknak az "ősz csapata" címet.

 

RB Leipzig:

Szívünk szerint talán ezt az opciót választanánk mi magyarok, ugyanis a Bundesliga listavezetőjének minden egyes bajnoki mérkőzésén a magyar válogatott jelenlegi első számú kapusa Gulácsi Péter védett. A Német első osztályban nem ritka, hogy egy feljutó csapat jól kezdjen egy szezont (példa erre a közelmúltból a Hoffenheim vagy a Mainz szereplése miután feljutott a Bundesligába), de azért ez már több mint egy fellángolás. A Lipcsei csapat az eddigi 12 bajnokijából kilencet megnyert emellett mindössze három alkalommal játszott döntetlen, tehát Gulácsi csapata is veretlen mérleggel vezeti a Bundesligát, három pont az előnye a Bayern Münchennel szemben, amely eddig idén csak keresi önmagát és egyáltalán nem a keret erősségének megfelelően szállítja az eredményeket. Az egyetlen hibafolt az RB Leipzig idei szezonjában az a kupából való kiesés, a Drezda búcsúztatta őket hazai pályán, de vélhetően azért ez miatt nem roskadtak össze szezonjukat siratva a Kelet-Német csapat drukkerei. Az, hogy egy csapat 12 forduló után veretlenül vezesse a Bundesligát önmagában nem lenne egy eget verően nagy teljesítmény, korábban több csapat is csuklóból kirázta ezt, de egy olyan csapattól amely újonnan jutott fel az első osztályba, ráadásul nem is euró százmilliók felhasználásával erősíti szezonról szezonra a keretét egy igen tiszteletre méltó munka eredménye.

 

FC Liverpool:

A Mersey partján egyre bizakodóbbak lehetnek a vörösök szurkolói ugyanis a szezon elejére felújított stadionhoz méltó játékot is kaptak Jürgen Klopp csapatától a fanok. A Német edző munkája egyre inkább beérni látszik, rengeteg futással, gyors kombinatív játékkal, váratlan megoldásokkal és pánikba ejtő letámadással játszanak Coutinhoék. Egyértelműen az idei Premier League legközönségszórakoztatóbb játékát a Liverpool nyújtja ami mellé hosszú idő után eredmény is párosul. Bár csak második helyen tanyáznak a liverpooli vörösök mégis rájuk esett a választásom, egy bajnoki vereség mellet (idegenben a Burnley ellen), három döntetlennel (Tottenham, Southampton, Manchester United) vesztettek pontot, de nyertek többek között az Emirates-ben és a Chelsea vendégeként is. A bajnokságban a legtöbb gólt a tizenkilenc szeres angol bajnok támadósora lőtte szám szerint 32-t, ehhez párosul még az is, hogy a rangadóik nagy részét az első félszezonra már letudták, az Everton elleni városi derbi illetve a Manchester City elleni csúcsrangadó vár még rájuk. Azt nehéz lenne megjósolni, hogy hosszú idő után a Liverpool megszerzi-e a hőn áhított bajnoki címet, óriási káosz és rengeteg izgalom várható még a tavasszal Premier League-ben, viszont ha ezen az úton halad tovább Klopp együttese akkor hamarosan ismét Európa elitjébe sorolhatjuk a vörösöket.

 

AS Monaco

Kisebb meglepetésre a "hercegségiek" nem várt vagy legalábbis nem ekkora mértékű pozitív formát mutatnak. A pár éve összevásárolt - európai szinten is jó labdarúgót - sikerült megtartani, ők képviselik a rutint, melléjük pedig beért a fiatal generáció. A csapat tudatos taktikus játéka már évek óta igen előkelő helyet birtokolt Európa labdarúgásában. Ezt még tökéletesebbre sikerült fejleszteni illetve megfűszerezni egy kis (talán nem is olyan kicsi) támadójátékkal. A Francia bajnokságban a legtöbb gólt szerezve vezetik a bajnokságot, a Bajnokok Ligája csoportban pedig egy hasonló játékerőt képviselő csapatokkal teli csoportot sikerült már egy körrel a vége előtt megnyernie. Úgy látszik így nem volt hiába a az arab milliárdosok befektetése, ha ezt a formát továbbra is nyújtani tudja a Monaco akkor méltó vetélytársa lehet az idén ingadozó formát mutató (bár mostanra egyre jobb passzban lévő) Paris SG-nek a bajnoki címet  illetően. A Bajnokok Ligájában pedig egyszer már megmutatták két éve, hogy képesek a bravúrra, erre idén is meglehet minden esély.


 

Végül de nem utolsó sorban említsünk meg pár igazán jó teljesítményt, ők maradtak le a listáról:

Chelsea FC

A Londoni kékek 13 forduló elteltével vezetik az Angol Bajnokságot, ráadásul igen közönség szórakoztató játékkal. Ami miatt nem kerülhettek fel a listára az a Liverpool és az Arsenal elleni elveszített bajnoki rangadó. Ezeken a meccseken még sok minden múlhat a végelszámolásnál.

 

Vasas

Mindenkit meglepett, hogy féltávnál az Angyalföldi alakulat vezeti az NB1-et, maga mögé utasítva a "két óriást" a Videotont illetve a Ferencvárost akik a költségvetést tekintve teljesen más kategóriát képviselnek. Az ok amiért ők nem vihetik el a címet, hogy ezt a teljesítményt nem valamelyik TOP ligában nyújtották.

 

Hoffenheim

A Lipcséhez hasonlóan a Bundesligában akad még egy veretlen csapat ez pedig a Hoffenheim. A kis városka csapata eddigi 12 bajnokiján még nem talált legyőzőre, viszont rengeteg döntetlent játszik, ezáltal csak a hatodik helyen tanyázik és már nyolc pont a lemaradása a listavezetővel szemben. Azért arra büszkék lehetünk, hogy mindkét veretlen Bundesliga csapatnak van magyar játékosa, a Hoffenheimben Szalai Ádám játszik.

 

Nice

Bajnoki szereplése alapján mindenféleképpen ott lenne a helye a listán a díj várományosai között, megelőzik a 21 század első tíz évét uraló Olympique Lyon-t illetve az utóbbi években torony magasan egyeduralkodó és Euró százmilliókat érő kerettel rendelkező PSG-t. Az Európa Ligában viszont simán kiesett a csapat már a csoportkörben így a másik Francia csapatra esett a választásunk.