Scheidl Marcell

Két hét múlva EB, nézzük miből élünk! - Egy kis esély latolgatás az Európa-Bajnokságra (1.rész)

A mai bejegyzésben, egy kicsit kitekintünk a Június 8-án kezdődő Európa-Bajnokságra amelyet Lengyelország és Ukrajna rendez meg egy közös összefogás keretében. Értékelésemben leírom mit várok az EB-n az adott csapatoktól és tízes skálán értékelem a fejlődésüket,infrastruktúrájukat és mindent ami a labdarúgásban lényeges.

 

Lengyelország: Lengyelországban már biztosan mindenki tűkön ülve várja, hogy el kezdődjön az EB. A társrendező játsza a nyitó meccset Június, 8-án Varsóban, a Nemzeti Stadionban Görögország ellen. A lengyelek kerete a játékosok minőségét tekinte óriásit fejlődött a négy évvel ezelőtti EB-hez képest, a még korábbi nemzeti tizenegyekhez képest meg aztán pláne. Ha csak  a Dortmundi "triót" említjük meg (Piszczek,Jakub "Kuba" Blaszczykowszky,Robert Lewandowski) vagy éppen az Arsenal kapusát Wojceh Szczesny-t akkor már el is árultuk mennyit erősödött a Lengyel válogatott. Lewandowski lassan világklasszis támadó lesz, Kuba pedig elképesztő játékinteligenciával rendelkezik, Szczesny kapus még fiatal, de már nem rutintalan és elképesztő reflexei vannak. Ami egy kicsit félő lehet nála az az, hogy bizony hajlamos hibázni.A hazai pálya és a közönség még bizony dobhat egy kis pluszt, de mindez elég lesz akár a Csoportból is továbbjutni?!. 

Értékelés: A lengyelek minden féleképpen fejlődtek, mint már említettem is, de azért Európa élvonalától ez még mindig elmaradott. 10/5

 

 

Görögország: Egy biztos, a nyitó meccsen a görögök is ott lesznek.A keret már nem a régi az "arany korszak" keretét bizony le kellett cserélni túlnyomó részt. Pár rutinos játékos azért természetesen maradt a csapatban de ez a keret elég ismeretlen majdnem mindenki számára. A görögöknek viszont a fegyelmezettsége dícsérendő és mindig titkos favoritként kell velük számolni

Értékelés: Fejlődni nem nagyon fejlődött,a csapat kicserélődött,de még elképzelehető hogy sok van bennük, a lengyeleknél minden féleképp jobbak. 10/6

 

 

Oroszország: Arshavinék mindig esélyesként mennek, orosz realitással a világversenyekre. Szinte az egész orosz csapat a Zenitre épül, de ez nem gond, mert amikor 2008-ban szintén ez volt a helyzet, oroszország elődöntőig menetelt.A Berezutskij-Ignasevitsh belső védő páros adott és az ex Chelsea-s Zsirkov lesz a bal oldalon ez is biztos. A középpályán többek között megtalálható Dzagoev,Arshavin vagy Desinov, a gólokért Kerzhakov,Pogrebnyak és Pavlyuchenko felel majd.

Értékelés:Az oroszok szinte semmit nem változtak a négy évvel ezelőttihez képest, továbbra is egy kicsivel le vannak maradva Európa élvonalától, de közelednek.Hasonló teljesítményt várok tőlük mint négy éve. 10/7

 

 

Csehország: Petr Cech és generációja utolsó nagy dobására készül idén. Baros,Rosicky,Plasil,Sionko,Cech és Sverkos már nem mai gyerek, de talán mondhatjuk azt is hogy most mindenki sikeres szezont zárt, tehát az önbizalommal baj nem lehet, a kérdés már csak az, tudnak-e a Csehek maradandót alkotni.Természetesen azért egykét fiatallal is ki egészülnek mint például Kadlec.

Értékelés: Titkos esélyesként tartom őket számon, bennük van az, csak ki tudják-e adni magukból. 10/7

 

 


Németország: Ez a keret minden féleképpen esélyes a végső győzelemre is. Egy már-már világklasszis kapussal, a világ legjobb jobbhátvédjével vannak megáldva a hátsó alakzatban. Hummels és Mertesacker két nagyon higgadt belső védő, (bár Mertesacker már kicsit lassú).

Bal hátvédnek ott van Marcell Jansen vagy éppen a Bayernes Boateng is. A középpályán Schweinsteiger és Khedira szűrnek majd, esetleg Kroos, a támadásokat Podolski,Özil,Götze,Reus   és Müller segíti majd.Elől nagy valószínűség Klose játszik majd inkább, hiába öreg már, Gomeznél mindenképp jobb játékos.A németek hihetelen gyorsak, tétmeccsen szinte nem hibáznak és mentálisan nagyon erősek. Kérdés mennyire hat majd rájuk az, hogy a Bayern elbukta a BL döntőt, ugyanis (8!) Bayern játékos van a németek keretében.Roppant mód számít majd az is hogy a húzó emberek, hogy muzsikálnak. Klose nincs élete formájában kezd a vége fele járni, de az ilyen nagy tornákon rá aztán mindig lehet számítani.Neuer ha úgy véd ahogyan tette azt az elmúlt szezonban akkor kapus poszton nem lesz baj. A mentális vezér Lahm lesz, de a legfontosabb szerepe természetesen a csapat legnagyobb sztárjának, a középpálya motorjának lesz Bastian Schweinsteigernek.

Értékelés: 10/9

 

Hamarosan lesz folytatás is!

Scheidl Marcell