Hatharom / Blog / Bejegyzések
Mit eszik a sportoló? II. rész
Kalcium Tudtad, hogy a Kalcium nem csak a csontok felépítéséhez, hanem az izomműködéshez is elengedhetetlen? Az irányadó napi...

 

Kalcium

Tudtad, hogy a Kalcium nem csak a csontok felépítéséhez, hanem az izomműködéshez is elengedhetetlen? Az irányadó napi szükséglet 1000-1500 mg/nap, és természetesen, ha sportolsz mellette, ez az érték még magasabb. Ehhez képest átlagosan mindössze 5-600 mg-ot viszünk be a mindennapok során, ezért elengedhetetlen, hogy ezt más forrásokból is pótoljuk. Kalcium hiánya esetén izomgörcs, izomfáradtság és depresszió léphet fel, amivel közvetetten a sportteljesítményünket is egyértelműen rontjuk. Ezt a hiányt pótolhatod több tejtermék fogyasztásával, vagy valamilyen készítmény szedésével. Ez lehet sima tabletta, vagy pezsgőtabletta is. Személy szerint a pezsgőtablettát preferálom, mert ezzel a test hidratációját is növelhetjük.

 

Madártej

Személyes nagy kedvencem a madártej. Hiszen a tejben lévő kalcium mellett, kiváló fehérjeforrás is. Ha pedig a cukrot édesítővel helyettesítjük, meglehetősen alacsony lesz a kalóriatartalma is. Ez épp egy 14 tojásból készült "kis csemege" :)