Road to Sochi

A Nagy Elhatározás

Az utóbbi időben kissé elhanyagoltam a blogot. Bevallom őszintén, teljesen kiment a fejemből. Szóval ezúton is elnézést kérek a temérdek olvasótól...:) De ha már újra itt vagyok, akkor megosztom a közelmúlt történéseit:

Másfél hónapot töltöttem Ausztriában, immáron egy fiatal osztrák edzővel, akivel egész jól együtt tudunk dolgozni. Miután ugyan azt tanuljuk/tuk, részletesen átbeszélünk minden edzést élettanilag is és keressük az ok-okozati összefüggéseket. Az elmúlt héten ismét otthon voltam egy hetet kicsit pihenni, kicsit bulizni, majd kicsit versenyezni. Avagy egy új félmaraton egyéni csúcs is összejött. Így megcáfoltam saját magam, amiért szkeptikus voltam az edzésmódszerekkel:)

Most ismét itt vagyok, Ramsau-ban, a Dachstein lábánál és az előző heti pihenő meghozta hatását. Átlépem a bűvös 80 kilós "álomhatárt", minek következtében nem mondanám, hogy tetszettem magamnak a tükörben...

Szóval tegnap reggel felébredtem, gondoltam egyet és tettem egy (számomra) hatalmas elhatározást, amit közzé is tettem facebookon, hogy még jobban elkötelezzem magam:) Így néz ki:

Akkor mostantól egy hónapig:
-Nincs fehér lisztből készült étel
-Nincs este 6 után evés/nassolás
-Nincs fölösleges szénhidrátbevitel
-Megeszem a paradicsomot, megeszem a halat
-Legalább 3 liter folyadékot megiszok egy nap
-Legalább 10 órát alszom egy nap
-Nincs csoki/ropi/tesco-s perec 
+1 Nem csalom le az előírt edzést... 


Másfél napja tart. Nem mondanám, hogy könnyű, de inkább marha nehéz.:D Főleg, hogy erősen szénhidrátfüggő vagyok. A héten majd beszámolok az első tapasztalatokról :)

Szép estét!

Mit eszik a sportoló? II. rész

 

Kalcium

Tudtad, hogy a Kalcium nem csak a csontok felépítéséhez, hanem az izomműködéshez is elengedhetetlen? Az irányadó napi szükséglet 1000-1500 mg/nap, és természetesen, ha sportolsz mellette, ez az érték még magasabb. Ehhez képest átlagosan mindössze 5-600 mg-ot viszünk be a mindennapok során, ezért elengedhetetlen, hogy ezt más forrásokból is pótoljuk. Kalcium hiánya esetén izomgörcs, izomfáradtság és depresszió léphet fel, amivel közvetetten a sportteljesítményünket is egyértelműen rontjuk. Ezt a hiányt pótolhatod több tejtermék fogyasztásával, vagy valamilyen készítmény szedésével. Ez lehet sima tabletta, vagy pezsgőtabletta is. Személy szerint a pezsgőtablettát preferálom, mert ezzel a test hidratációját is növelhetjük.

 

Madártej

Személyes nagy kedvencem a madártej. Hiszen a tejben lévő kalcium mellett, kiváló fehérjeforrás is. Ha pedig a cukrot édesítővel helyettesítjük, meglehetősen alacsony lesz a kalóriatartalma is. Ez épp egy 14 tojásból készült "kis csemege" :)

Mit eszik a sportoló?

 

Magnézium

 

 

 

Tudtad, hogy a magnéziumhiány, levertséget, fáradtságot, izomgörcsöt, illetve a kalcium szint csökkenését is eredményezheti? Különösen azért kellemetlen a hiánya, mert vele együtt a kalcium koncentráció is csökken, és tudjuk, hogy "ők ketten" elengedhetetlenek a megfelelő izomműködéshez. Magnéziumban gazdagok a különböző hüvelyesek zöldségek, mint pl. a borsó, bab, illetve a különböző magvak, mint a mandula, mogyoró és társaik.
Szóval ha sportolsz, és netán izomgörcseid is vannak mellette, akkor irány a piac és kóstoljátok meg a friss nyers borsót! (én imádom:))
 
 
 

Címkék:

Már csak 253 nap!

A mai napon két képpel jelentkezem, melyek talán a legjobban összefüggenek ennek a blognak a céljával... :)

 

A első képet ma tették közzé. Egy biztos, remekül sikerültek...

 

A másodikat pedig az épp Oroszországban vakációzó unokanővéremtől kaptam! Már csak 253 nap:)

 

Mi van ha esik az eső? Síergométer!

Nyári felkészülés

 

 

Hogyan készülhet egy sífutó nyáron ha nincsen hó? - Merül fel a kérdés. - A hétfőn megjelent cikkben láthatjátok, hogy ha az időjárás engedi sírollerezünk, fututnk, görkorizunk, illetve kerékpározunk. 

http://www.hatharom.com/2013/05/27/ha-akarom-ket-ha-akarom-negy-kerekunk-van-megis-furcsan-neznek-rank

 

De mi történik ha hideg van? - Semmi. Nem kifogás, elvégre síelő vagyok.- És ha esik az eső? - Ekkora fanyalodok az egyik legunalmasabb és legkegyetlenebb edzéseszközömhöz, a síergométerhez. Nem szeretem. A gyomrom összerándul ha vele kell edzenem. Ha vele edzek tudom, hogy ott vannak előttem a tiszta számok: mennyit húzok percenként, hány watt erővel húzom, hány métert teszek meg 1 perc alatt. Nem kímél, nem simogatja a buksimat, nincs benne lojalitás, ráadásul monoton és unalmas. De mégis a leghatékonyabb módszer a felsőtest sportágspecifikus fejlesztésére. Éppen ezért elengedhetetlen a használata. Csinálhatsz vele hosszútávú edzést (na persze az élettől is elmegy a kedved), vagy intervall terhelést. Akár beállított ellenfél ellen is versenyezhetsz! Remek kis gép ez. A lenti videón láthatod, hogy milyen kegyetlen is tud ő lenni:

 

Blogolásra fel! | Szabó Milán Gábor olimpiai blogja.

Kedves Bloggerek!

 

Szabó Milán Gábor vagyok, sífutó és biatlon versenyző. Egészen az előző szezon végéig a sílövő voltam, de februárban úgy döntöttem, hogy megmérettetem magam a sífutók között is. Mint utólag kiderült, nem döntöttem rosszul! Sífutásban az olimpiai kvalifikáció a játékok előtti 365 napon rendezett 5 legjobb verseny pontszámának átlagából tevődik össze, amit mindig megmérettetés első helyezettjeihez mérnek. Mivel ezidáig igen kevés versenyen indultam, így az én öt versenyemben még gyengébbek is vannak. Jelenleg 106 pont az átlagom és 100 szükséges az "A" kvótához. Hogy a különbséget érzékeltessük, a "B" szinthez -ami a nemzet jogán való kijutást jelenti- mindössze 300 pont szükséges.

 

Miért?

Bizonyára felmerülhet a kérdés, hogy miért is kezdem el magam reklámozni, hisz meglehetően távol áll tőlem az efféle tevékenység. Miután véget ért a téli szezon és rádöbbentem, hogy az olimpiai részvétel mindössze egy karnyújtásnyira van előttem, elhatároztam, hogy mostantól nem a kijutás a cél, hanem, hogy egy olyan eredményt érjek el, amilyet még magyar versenyző soha. Miután több, mint egy évtizede ezzel a sporttal ébredek és fekszem, végignézhettem, ahogyan egyre inkább az elmúlás felé halad nálunk, Magyarországon. Szeretném bebizonyítani, hogy egy kis nemzetből is képes valaki figyelemre méltó eredményt elérni a legrangosabb sporteseményen. Terveim szerint a nyári felkészülést Ausztriában szeretném elkezdeni, profi körülmények között, külföldi edzővel, hogy megtudjam mire is vagyok valójában képes, hiszen az elmúlt években a szüleim támogatásával, egyedül edzettem. Komolyabb marketing tudás hiányában, laikusként azt feltételezem, hogy ha korunk legnépszerűbb közösségi portálján, illetve a hatharom.com blogján keresztül minél több sportszerető emberhez eljutnak terveim, talán hamarabb juthatok szponzori támogatáshoz, akár anyagi, akár tárgyi formában. Ha egy kicsit is életed része a sport, vagy egyszerűen csak vágyat érzel egy újabb blog olvasására, akkor kérlek segíts, hogy közelebb kerüljek életem talán legnagyobb céljához akár egy lájk-kal, akár a bejegyzések olvasásával.

 

Mit?

A továbbiakban pedig az edzéseimmel, mindennapjaimmal, illetve egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos gondolataimat fogom veletek megosztani. Egyszóval, hogy hogyan készülök fel a 2014-es Szocsiban megrendezendő Olimpiai Játékokra.