Profi sportfogadás

Hibás oddsok az irodáknál

Általános vélekedés szerint a sportfogadók 98%-a hosszú távon vesztő. A mi célunk nyilván a maradék 2%-hoz tartozni. A sikerhez vezető út első lépcsőjeként, meg kell próbálnunk megérteni, hogyan tudnak ezek a profi fogadók profitot felmutatni. Ha sikerül megértenünk a módszereiket elkezdhetjük lemásolni és továbbfejleszteni azokat.  

Mindennek a kulcsa a hibás oddsok megtalálása. A hibás oddsok felfedezéséhez viszont nem árt ha tudjuk, hogyan jöhetnek ezek létre.

1. Szakértelem, rész piacok ismeretének hiánya

A fogadóirodák gyors terjeszkedésének köszönhetően gyakran olyan rész piacokra és eseményekre is ajánlanak fogadásokat, amire az odds-mestereknek nincs megfelelő rálátása. Arról nem is beszélve, hogy egy odds-mester manapság egyre több és több eseményért felelős, így az egyes oddsok meghatározására egyre kevesebb ideje marad. Az odds mesterek is emberek, valamint a felállított odds meghatározási modelljeik sem tökéletesek, így még a legnagyobb forgalmat generáló piacokon is eltérhetnek az oddsok az "optimálistól".

2. A tömeg ereje

Ha egy fogadási esemény egyik oldalára sok pénzt tesznek, az irodák automatikusan módosítják az oddsokat az ellentétes esemény javára. Ezzel próbálják optimalizálni és egyensúlyba hozni a két oldalra beérkező pénzeket. A tömeg véleménye miatti odds módosítás hatására az oddsok egyre távolabb kerülhetnek az "optimálistól".

3. Lassú információ feldolgozás 

Az irodák nem mindig reagálnak elég gyorsan az új információkra. Például egy játékos sérülés esetén az oddsokat csak késve változtatják, így átmenetileg az "optimálistól" eltérő oddsok alakulhatnak ki.



A profi fogadók ezeket az odds hibákat használják ki.

1. Rész piacokra specializálódnak, amiről a lehető legtöbb tudást begyűjtik. A terület szakértőjeként odds meghatározásaik pontosabbak mint az irodáké.

2. Az odds mozgásokat figyelik, és meg tudják állapítani mikor érdemes a tömeg ellen fogadni.

3. A friss információkra alapoznak és képesek gyorsan lecsapni a kínálkozó lehetőségekre.


A legjobban talán a három módszer kombinációja működhet, de ne legyünk telhetetlenek. Kezdetben profi fogadókat fogunk megfigyelni, a lehető legtöbb tudást próbáljuk ellesni és lemásolni, hogy végül továbbfejleszthessük azokat saját stílusunknak megfelelően. Ha ez sikerül, biztosak lehetünk, hogy a profit sem marad el. 

Címkék:

A tippek hány százalékát kellene eltalálni?

Egy újabb érdekesség. A következő táblázat azt mutatja meg, hogy az oddsok függvényében a tippjeink hány százalékának kell bejönnie, hogy profitot termeljünk. Például 1,7-es átlag fogadási odds mellett 9% ROI eléréséhez 64%-os találati pontosságot kell elérni. 

 

 

A táblázat adatainak böngészése után, illetve profi sportfogadók találati pontosságát elemezve azt a következtetést vontam le, hogy az 1,6 - 2,2 -es odds tartományból érdemes válogatni. A fagadásaink során mi is ezt próbáljuk alkalmazni. Természetesen mindez nem jelenti, hogy néhány jól megindokolható esetben ne mennénk 1,6 alá vagy 2,2 fölé, de a legtöbb fogadás és az átlag ebből a tartományból kerül ki.

Esély - oddsok és százalékok

Egy érdekességre lettem figyelmes, ami triviálisnak tűnhet, de korábban én még soha nem tekintettem így az oddsokra. Az oddsok megmutatják, hogy az adott esemény bekövetkeztének mekkora valószínűséget adunk.

A tizedes odds % formába való átszámítása nagyon egyszerű: % = 1/odds

 

 

Most már "csak" annyi a feladatunk, hogy az egyes események bekövetkeztének valószínűségét megbecsüljük, és kihasználjuk az értéket, ha az irodák oddsai eltérnek a mi előrejelzésünktől.

 

Címkék:

Mire tippelünk?

A kínálat hatalmas, szinte minden sporteseményre fogadhatunk. Érdemes lehet kiválasztani azokat a sportokat és eseményeket, ahol azt gondoljuk, hogy pontosabban tudjuk belőni az oddsokat az irodáknál. Első körben a következő információ és tipp forrásokra fogunk támaszkodni:

 

- Hatharom.hu sportfogadó rovat tippek
- Hatharom.hu foci és más sportági előzetesek
- Hatharom.hu részletes foci statisztikák (pár napon belül publikusan is elérhető)
- Hatharom.hu szerkesztőség belső információk
- Hatharom.hu tippligák - játékos tippek indoklással
- Nemzetközi tipp oldalak és fórumok

Az információ forrásokat és az ajánlott tippeket természetesen kritikusan szemléljük majd, és csak azokat a tippeket fogadjuk meg, ahol mi magunk is értéket látunk. A tipp ajánlatok vizsgálatán kívül mi magunk is aktívan keressük a +EV szituációkat.

Első körben foci, tenisz és kosárlabda események közül válogatunk. Ez egy igen széles paletta, és szinte lehetetlen ennyi sport területen "szakértőnek" lenni, de az elején érdemes lehet egy szélesebb körből válogatni, miközben próbáljuk kideríteni, hogy melyik terület fekszik nekünk a leginkább. Meggyőződésünk szerint hosszabb távon érdemes lesz csak egy sportág egy meghatározott területére koncentrálni, ahol a felhalmozott információkkal felvértezve próbáljuk az események oddsait minél pontosabban meghatározni.

A kezdetek

A szerző szeretné letesztelni, hogy képes -e hosszabb távon profitot elérni sportfogadásból. Egy kezdő sportfogadó tanulási folyamatának dokumentálására és a menet közben felmerülő tanulságok, tapasztalatok megosztására szolgál ez a blog. A szerző reméli, hogy a blog inspirációt nyújt majd más fogadóknak, valamint céljai megvalósításához kap majd egy kis segítséget profi sportfogadóktól is, és idővel a Hatharom.hu válhat a magyar sportfogadó közösség törzshelyévé.

A szerző:
A Hatharom.hu és PokerAkademia.com csapatának tagja, korábbi profi pókeres. Évek óta otthonosan mozog az online gambling világban, jól ismeri az online pókertermeket és sportfogadó irodákat. Szereti a sportokat, de eddigi sportfogadó tapasztalata minimális. Nem válik előnyére, hogy az elmúlt években csak felületesen követte a sporteseményeket. Erőssége a kitartás, nyugodtság, bankroll menedzsment és az érzelem mentes logikus gondolkodás.

Megfigyelések:
A szerző tapasztalatai és megfigyelései szerint a magyarországi sportfogadó kultúra jelenleg még eléggé alacsony szinten áll. A fogadásnak Magyarországon nincs olyan hagyománya mint például Angliában vagy az USA-ban, és mint minden más újdonság elterjedéséhez és meggyökerezéséhez időre van szükség. A szerző reméli, hogy a Hatharom.hu tartalmi (sport hírek, elemzések, sportfogadó stratégiák és tippek), fejlesztési (élő eredmények, tippligák, totó, statisztikák) és közösség szervező munkája (sport és sportfogadó fórumok, blogok) révén érdemben hozzá tud járulni az érési folyamathoz.

Sportfogadás célok:
A szerző a siker érdekében fontosnak tartja a konkrét célok kitűzését:
- 5-10% ROI (profit/feltett tét) elérése
- 50-100 tipp/hó fogadási mennyiség
- egy tippre feltett tét a bankroll 2-5%-a
- direkt időráfordítás 1-2 óra/nap

Elsőre ránézésre a célok eléggé ambiciózusnak tűnhetnek, és valóban azok is. A szerző szereti a kihívásokat. :) Későbbi blog bejegyzésekben részletesen elemezzük majd az egyes célokat és az azok eléréséhez vezető utat. A tanulási folyamat és a tapasztalatok fényében a célokat folyamatosan finomhangoljuk.
 

Címkék: