Hatharom / Blog / Bejegyzések
Komolytalanná tették a katari vb-t
Adott egy sportág, egy világbajnokság, és adott 24 ország válogatottja, melyeka nemzetközi szövetség által meghatározottak...

Adott egy sportág, egy világbajnokság, és adott 24 ország válogatottja, melyek a nemzetközi szövetség által meghatározottak szerint jogosan utazhatnak a vb-re. Nézzük, kik is adják ezt a 24 csapatot. 2 hely biztosított a rendezőnek és a regnáló bajnoknak. 3 Afrikának, Amerikának, Ázsiának és Európának, 1 pedig Óceániának. 8 további helyet adnak az előző vb 1.-8. helyezettje alapján legjobban szereplő kontinensnek. Az utolsó hely pedig a korábbi győztes válogatott kontinensének jut. Ezek tehát azok a szabályok, amelyek alapján ki lehet(ne) jutni a kézilabda világbajnokságra. De az első mondat logikája mentén haladva adott az IHF is, ami úgy néz ki azt csinál, amit akar. Önkényesen, saját magát szembeköpve úgy dönthet bármikor, hogy ez a kijutási rendszer csak akkor érvényes, ha a németek is kijutnak a vb-re. Javaslom a nemzetközi szövetség döntéshozóinak, hogy a szabályzatba is illesszék be ezt a módosítást, akkor nem nyavalyoghatna a pórnép.

De nézzük végig akkor, hogy mi is történt az elmúlt időszakban a vb-résztvevőkkel kapcsolatban. Először is az ausztrálok indulási jogát elvették, mivel az IHF úgy döntött, nem ismeri el többé tagjaként a szövetségüket (persze ez más világversenyre nem érvényes, ami azért elég meglepő egy eljárás). Ezt talán az ausztrálokon kívül még le is nyelte volna mindenki, ha a felszabadult helyet Izlandnak adták volna. A szabályok ugyanis világosan kimondják, hogy ilyen esetben a legerősebb kontinens (szinte mindig Európa) bajnokságának eredménye alapján a közvetlenül ki nem jutott legjobb csapat kapja a megüresedett helyet. A 2014-es Eb alapján ez pedig Izland volt. Az már csak a sors iróniája, hogy 2005-ben e szabály mentén jártak el a női vb-n, és így Tajvan helyett a már sokat emlegetett németek utazhattak akkor Oroszországba. Na de térjünk vissza a katari eseményhez.

A németek Katarba erőszakolása után 2 válogatott is furcsa körülmények között lépett vissza a szerepléstől, majd később jelezték, hogy mégis indulnának. Az IHF döntésére várva több verzió is szóba jött a lehetséges kvótát szerzőkkel kapcsolatban. A legvalószínűbbnek az tűnt, hogy a visszalépésüket meggondoló Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek mehetnek Katarba. A korábbi döntés alapján azonban a 2013-as vb-t is fegyelembe vehették volna a döntéshozók. Ekkor a szabadkártyához Magyarország és Szerbia jutott volna. A harmadik verzió szerint az Eb-eredményük alapján Izlandnak és a mieinknek kellene adni a két felszabaduló helyet. Az IHF azonban egy negyedik mellett tette le a voksát. Egy kvótát kapott Európa, egyet pedig Ázsia. Ez még igazságosnak is tűnt, egészen addig, míg ki nem derült, hogy Izland mellett így Szaúd-Arábia kapta a másik helyet. A dél-koreaiakat ugyanis valahogy eltüntették az útból, akik bizony az arab ország előtt végeztek a 2014-es Ázsia-bajnokságon. Ez szintén meglehetősen furcsa és nem kevésbé korrupt döntés volt., ahogy az ausztrálok kigolyózása is.

Az IHF tehát kirakta az ausztrálok szűrét, majd kirugdosta a németeket a vb-re. Később szabadkártyát adott Izlandnak az Eb-eredményük miatt, és Szaúd-Arábiának ismeretlen indokok által vezérelve. Az már csak nekünk ad okot a bosszankodásra, hogy ha mindkét esetben a 2013-as vb-t, vagy akár a 2014-es Eb-t veszi figyelembe a szövetség, akkor mi is készülhetnénk Katarba. Az meg aztán csak hab a tortán, hogy az osztrákoktól elszenvedett vereség miatt előzött meg minket Izland a dániai Eb-n.

Több meglehetősen furcsa döntés előzi meg tehát a januári vb-t. A legfelháborítóbb azonban mégiscsak a németek szerepeltetése, amellyel így komolytalanná tették egy világesemény nagyját. Mi lesz, ha a németek összekerülnek az őket a selejtezőben kiütő lengyelekkel? Azokkal a lengyelekkel, akiknek nem mellesleg a szövetségi kapitányuk német. Valószínűleg azonban nem ez lesz az egyetlen furcsa jelentet Katarban.

UPDATE!

Azt hozzá kell tennem a fentebb leírtakhoz, hogy írásom célja nem az az iránti siránkozásra irányult, hogy miért megint szegény magyarok járnak rosszul. Mondandóm lényege független a történetben szereplő nemzeti együttesektől. Az IHF által alkalmazott eljárások tényszerű közlése, összefoglalása és véleményezése volt legfőbb indíttatása e cikk létrejöttének.

Ami a magyar válogatottat illeti, véleményem szerint nem ilyen kiskapukba és külső segítségbe kellene kapaszkodnunk, hanem a játékra koncentrálnunk és jelen esetben a szlovéneket legyőznünk.