Hatharom / Blog / Bejegyzések
Az utánpótláshelyzet
A nyár elmúltával véget értek a korosztályos világversenyek is a sportágban. Szerencsére mind a 4 Európa- és...

A nyár elmúltával véget értek a korosztályos világversenyek is a sportágban. Szerencsére mind a 4 Európa- és világbajnokságon ott volt a magyar csapat, és nem azért mert valamelyik eseményt is mi rendeztük volna. Hogyan is állunk az utánpótlás terén?

Női ifjúsági válogatott (U17-Eb 9. és U18-vb 15.)

Kezdjük a legfiatalabb hölgyekkel. A tavalyi U17-es lengyelországi Eb 9. helye után az idei világbajnokságon mindössze a 15. helyen végzett a magyar csapat. A valóság azonban ennél egy fokkal pozitívabb. Már az Európa-bajnokságon is rendkívül hullámzó képet mutatott a válogatott. Súlyos vereséget szenvedtünk a későbbi ezüstérmes oroszok ellen, viszont mindössze 3-mal múltak felül minket a későbbi győztes svédek. Kikaptunk a szlovákoktól, de 12-vel vertük az őket kitömő cseheket. Ez a kétarcúság jellemezte a lányokat az idei vb-n is. Habár ez nem meglepő, hiszen a kiszámíthatatlanság amúgy is gyakori a női sportoknál, hát még, ha ilyen fiatal és tapasztalatlan korosztályról van szó. A vb-n csoportelsőként jutottunk tovább, legyőzve az egy évvel korábban még túl erősnek bizonyuló oroszokat, norvégokat, Paraguayt, Kongót és Japánt. A későbbi szereplést illetően ezek után merészebb álmai is lehettek a lányoknak. A nyolcaddöntőbeli, hollandoktól elszenvedett egy gólos vereség azonban traumaként hatott. A következő 2 meccset is elbukták a lányok, így csak a 15. helyért játszhattunk, ahol azért becsületből jól elvertük a franciákat. A legutóbbi két világversenyen elért 9. és 15. hely elég gyászos. Egy utánpótlás csapat esetében azonban nem mindig a végső helyezés a mérvadó. A mérkőzéseken az látszott, hogy van potenciál a csapatban, vannak a későbbiekben a felnőttek között is eredményes játékra prognosztizált játékosok, hogy mást ne mondjak, ott van a Vácban jeleskedő Hámori Konszuéla.

 

Női junior válogatott (U19-Eb 2. és U20-vb 7.)

Az eggyel idősebb korosztály az előbbinél sokkal pozitívabb képet mutat. Számos, felnőtt szinten is jól teljesítő játékos alkotja a csapatot. A teljesség igénye nélkül: Bíró Blanka, Sirián Szederke, Kurucz Ivett, Szekercés Luca, Walfisch Mercédesz,Mészáros Rea, vagy épp Virág Noémi. A csapat a tavalyi Eb-n óriásit küzdve ezüstérmes lett, míg az idei világbajnokságon hasonló forgatókönyv szerint történt minden, mint az ifjúságiaknál. A csoportból 100%-os teljesítménnyel továbbjutva a következő akadályt még sikerrel vették a lányok, később azonban két fájó, egy gólos vereséget szenvedtünk a németektől (a negyeddöntőben), majd a románoktól (a helyosztón). A 7. helyet az utolsó meccsen sikerült azért megszerezni, amely helyezés nem tükrözi igazán a csapat mutatott teljesítményét, amely nálam kiváló minősítést érdemelt.

 

Férfi ifjúsági válogatott (U18-Eb 2.)

A tavaly még a serdülők között szereplő válogatott idén már részt vehetett a lengyelországi U-18-as Európa-bajnokságon, miután a németországi selejtezőn sikerült kiharcolni az indulás jogát. Az erőviszonyokat ennél a korosztálynál elég nehéz előre megmondani, viszont a kontinensbajnokságon mutatott játék és elért eredmény valószínűleg így is felülmúlta a várakozásokat. Gyakorlatilag a magyar csapat a döntőig vezető úton tönkreverte Európát. Legkisebb különbségű győzelmünket az elődöntőben értük el, ahol hattal vertük a dánokat. Az aranyéremért folyó csatában sajnos azonban alulmaradtunk a csoportkörben még 8 góllal legyőzött franciákkal szemben. Ez azonban semmiképp sem csökkentette reményemet abban, hogy van megmentője az általam eddig elég nagy bajban hitt férfi szakágnak. (Örök 8.?)

 

Férfi junior válogatott (U19-vb 10. és U20-Eb 9.)

 

A tavalyi hazai rendezésű vb kudarc után Kovács Péter távozott az akkor 10. helyen végzett válogatott éléről. A csapat idén már Csoknyai István vezérletével vágott neki a januári Eb-selejtezőknek, ahol nagy bravúrt végrehajtva 100%-os teljesítménnyel sikerült kiharcolni a nyári U20-as Eb-részvételt. Habár a selejtezőn még a tavalyi vb-n ezüstérmes horvátokat is sikerült legyőznünk, a kontinensviadalon sajnos csak a 9. helyet szereztük meg. Ez a csapat az, amelyiknek már minimum 3-4 felnőtt szinten is bevethető játékost kéne felmutatnia, ez azonban sajnos nem így van. Az űr pedig az Eb-2. ifjúságiak és a mostani felnőtt csapat között ennél még nagyobb, hiszen az eggyel idősebb korosztály még gyengébb eredményeket ért el anno. A 2012-es Eb-re ki sem jutott, az egy évvel későbbi vb-n pedig 12. lett. 2005 óta az U18-as csapat ezüstje az egyetlen érmünk férfi utánpotlás versenyekről. Ez a 9 év szünet pedig egyszer ki fog ütközni a felnőtt csapat eredményein is. A jó hír, hogy a tavalyi összkép ennél sokkal rosszabb volt. Az ifjúsági csapat a sírból hozta vissza a szakágat.... Legalábbis remélem.