Hatharom / Blog / Bejegyzések
Tovább folytatódik a Patriots labdabotránya
Tovább folytatódik a vizsgálat a New England Patriots labdabotrányának ügyében. Az NFL vizsgálatot indított mert a Patriots...

Tovább folytatódik a vizsgálat a New England Patriots labdabotrányának ügyében. Az NFL vizsgálatot indított mert a Patriots állítólag puhább labdákat használt az Indianapolis Colts elleni vasárnapi Főcsoport elődöntő mérkőzésen. A liga előzetes vizsgálata szerint 12-ből 11 labda puhább volt a megengedettnél de egyelőre még nincs hivatalos állásfoglalás így még büntetés sincs.

A mai hírek szerint ezek a labdák nem is kicsit voltak puhábbra fújva mint amennyit a szabály előír. Az előírt 12,5-13,5 PSI (font per négyzethüvelyk) nyomás helyett csak 10,5 PSI nyomás volt a kérdéses 11 labdában (12-ből) ami 16%-os eltérést jelent. Fontos megemlíteni, hogy a támadóegységek külön labdaszettel játszanak és csak a Patriots labdáival volt probléma.

 

A puhább labda a támadócsapatnak előnyt jelent, ugyanis könnyebb kézben tartani, jobban lehet vele passzolni, könnyebb elkapni és a futók könnyebben magukhoz tudják szorítani amivel lecsökkentik a fumble esélyét. A csapatok labdáit a mérkőzés kezdése előtt 135 perccel át kell adni a játékvezetőknek akik ellenőrzik és a kezdésig maguknál tartják azokat.

Jelenleg még azt sem lehet biztosan tudni, hogy ki-kik miatt indult a vizsgálat. Az első hírek szerint a mérkőzés közben a játékvezetők több labdát is kivettek a mérkőzésből mert túl puhának találták azokat. Azóta viszont a Colts kezdeményezéséről is lehetett már hallani.

D'Qwell Jackson a második negyedben interceptiont szerzett így a Colts-hoz került az egyik Patriots-os meccslabda. Egyes hírek szerint a linebacker, más hírek szerint a partvonal mellett dolgozó stábtag fedezte fel a problémát amiről értesített Chuck Pagano vezetőedzőt is. A páholyban ülő general manager Ryan Grigson a szünetben hallott a problémáról és azonnal értesítette az NFL illetékeseit. Pagano állítása szerint Ő nem is tudott az egészről de jelenleg nem is annyira fontos, hogy ki miatt indult el a vizsgálat.

Egy héttel korábban a Patriots a Baltimore Ravens csapatát ejtette ki, így a Hollók is gyorsan hozzászóltak az ügyhöz. A Ravens véleménye szerint ellenük a rúgólabdákat nem fújták elég keményre így azok nem repültek elég messzire amivel befolyásolni tudták a kezdőpozíciójukat. Ez azonban jelenleg lényegtelen hiszen másfél héttel az eset után már nem lehet mit tenni.

Hivatalos döntés még nem született az ügyben de az senkiben se merüljön fel, hogy meg fogják változtatni a mérkőzés végeredményét. Biztosan a Patriots marad az AFC bajnoka. Ha bebizonyosodik, hogy valóban trükköztek a labdával akkor pénzbüntetésre számíthatnak - a minimális büntetés 25 ezer dollár lenne, de azért ebben az esetben jóval többel kellene számolni -  de még Draft pickeket is elvehetnek tőlük.

(nfl.com, Fotó: mcall.com, cbsnews.com)