Hatharom / Blog / Bejegyzések
NFL Előzetes: AFC East
Magyar idő szerint csütörtökön éjjel kezdetét veszi az amerikai futball szezon új idénye! Úgy gondoltam, hogy ezen alkalomból minden...

Magyar idő szerint csütörtökön éjjel kezdetét veszi az amerikai futball szezon új idénye! 

Úgy gondoltam, hogy ezen alkalomból minden csoportnak szentelek egy-egy blogbejegyzést, amelyben minden csapat esetében pár mondatban összefoglalom, hogy mit várok tőlük a szezonban, és végül minden csoport végső sorrendjét is megpróbálom megtippelni.

Kezdjük a sort az AFC keleti csoportjával: (a csapatokat névsorrendben tüntetem fel.)

1. Buffalo Bills: Tavaly nagy reményekkel vágtak neki a szezonnak, aminek aztán az lett a vége, hogy az idény végén megköszönték a munkát a teljes edzői karnak, és idén már egy teljesen új gárda dolgozik majd Buffaloban. Ryan Fitzpatrick-et is elküldték a csapattól, így a kezdő QB posztért idén az elsőkörös rookie EJ Manuel illetve Kevin Kolb harcol. Valószínőleg a fiatal újonc fog majd kezdeni vasárnap a Patriots ellen. A keretüket elnézve sok a fiatal tehetséges játékos, és megtalálható a csapatban néhány runtinos játékos is, mint pl. C.J. Spiller futó, Steve Johnson elkapó, vagy Mario Williams defensive end, de akadnak azért hiányposztok bőven. A sorsolásuk elég keménynek tűnik, hiszen megkapták az AFC North, és NFC South csapatait, emellett pedig a Kansas City, és a Jacksonville lesz még az ellenfelük a csoportriválisokon kívül. Úgy gondolom, hogy nem lesz könnyű dolguk egyáltalán a szezonban, és egy igazi átmeneti évet várok tőlük, amelynek során a cél elsősorban a fiatal QB, és a többi tehetség csapatba építése lesz. C.J. Spiller futótól idén is jó évet várok, az újonc edző Doug Marrone is lenyilatkozta, hogy sokat fogja használni a játékost,. A futásra orientáltság pedig megkönnyítheti EJ Manuel dolgát is az irányító poszton. Összességében elmondható, hogy nem lesz könnyű megismételniük a tavalyi 6-10-es mérleget, de közel lesznek hozzá, és ez elég is lehet majd a csoport harmadik helyére.

2. Miami Dolphins: A Miami hatalmas bevásárlást zavart le a holtszezonban, az offense-be és a defensbe is húzó nevek érkeztek, akiknek a játékától a csapatteljesítmény látványos javulását várják idén. Én személy szerint egy kicsit szerényebb teljesítményt várok még tőlük ebben a szezonban, ennek oka pedig a kezdő QB Ryan Tannehill, és az előtte felálló offensive line. Tannehill tavaly újoncként nem futott rossz szezont, idén azonban jelentőset kell javulnia, ha a nagy reményeket valóra akarják váltani, és ez azt gondolom, hogy még nem fog sikerülni neki. Az offensive line több posztja is lyukasnak tűnik, ami a futójátékra is károsan hathat. Ehhez jön még hozzá az erős sorsolás. Az első 5 meccsük kivétel nélkül nagyon keménynek ígérkezik, és itt el is dőlhet, hogy melyik régióba fognak tartozni a szezon során. Összességében azt gondolom, hogy ez az év náluk még rá fog menni arra, hogy az új érkezők megfelelően beépüljenek, Tannehill pedig stabilizálja a játékát. Viszont ebben a gyenge csoportban így is magabiztosan fognak befutni a második helyre.

3. New England Patriots: A Patriots szezonjára nagyon kíváncsi leszek. Támadó oldalon ugyanis nagyon komoly változások mentek végbe, főleg az elkapó posztokon. Sok fiatal és még rutintalan játékos fog szerepet kapni. Így azt gondolom, hogy passzjátékban talán egy kicsit visszaesik majd a teljesítményük, amiben része lehet az előbb említett rutintalanság mellett az offensive line-ban tapasztalható sérüléseknek. Azonban abban biztos vagyok, hogy ha Brady megfelelően összeszokik az új célpontokkal akkor hétről hétre javulhat a teljesítmény is. A védelemtől idén fejlődést várok tavalyhoz képest. Fiatal és tehetséges egység néhány rutinos játékossal megspékelve. A tavalyi szezon végén már egész jó meccseket is hoztak, viszont a passz elleni védekezés egészen horrorisztikus volt végig, ezen a téren kell tehát a legtöbbet javulniuk. A sorsolásukból kiindulva hatalmas meccseket követhetünk majd, viszont épp ezen összecsapások miatt fognak szerintem rosszabb mérleggel zárni mint tavaly. A csoportot azonban könnyen nyerik majd meg idén is, így a playoff elérését én biztosnak látom, de onnantól már nem jósolok túl nagy jövőt nekik.

4. New York Jets: Nehéz róluk jót írni. Van néhány klasszis játékos a csapatban, de a többiek vagy nem minőségiek, vagy még rutintalanok. Rex Ryan a kezdeti sikerek után csak lefelé építi ezt a csapatot, főként a támadó oldalon. Ide érkezett is a drafton Geno Smith QB, aki jó játékos lehet majd idővel, de jelenleg még nem NFL kaliber. Mark Sanchez viszont nagyon gyenge produkciót nyújt mostmár évről évre, igaz ebben a támadófala is a "segítségére" van. Jelenleg pedig sérüléssel is küzd, szóval kíváncsian várom ki fog majd kezdeni vasárnap. A kis pozitívum talán idén is a védelem lehet, ami nem fest annyira rossz képet mint a támadó alakulat. A nehéz sorsolás miatt viszont a védelem is meg fog izzadni a meccseken és ha a támadók nem tudnak eleget a pályán lenni, akkor a fáradtság miatt a védelem sem tud majd hatékony lenni. Így pedig esélyük sem lesz nyerni. Főként a szezon közepe lesz brutális a számukra, nem is látok olyan csapatot az 5-12. hétig terjedő menetrendjükben, akit jó eséllyel meg tudnának verni. Összességében siralmas szezont várok tőlük, és komoly visszaesést tavalyhoz képest.

A csoport végeredménye az alapszakasz végén véleményem szerint a következőképpen fog alakulni:

1. New England Patriots

2. Miami Dolphins

3. Buffalo Bills

4. New York Jets