Hatharom / Blog / Bejegyzések
Prva liga, 23. forduló (2017. március 3-5.)
Gól nélküli döntetlent hozott a forduló első mérkőzése, az NK Istra 1961 - Slaven Belupo találkozó. Már a 6. percben...

Gól nélküli döntetlent hozott a forduló első mérkőzése, az NK Istra 1961 - Slaven Belupo találkozó. Már a 6. percben lerántották a pulai védők Tadićot a 16-oson belül, de a bíró nem fújt 11-est, szöglet lett a vége. A 9. percben a vendégektől Katić fejelt rá, de a kapus elkapta. Az Istrának először a 15. percben volt említhető helyzete, Roce lőtt rá, de Katić szinte a gólvonalról mentett. A 18. percben újabb koprivnicai támadás jött, ezt Stevanović lőtte fölé. A 26. percben Roce lőtt rá egy pulai szabadrúgás után, de a kapus itt is védett. A 39. percben újra a hazaiak szabadrúgása jött, ezúttal mindegyik támadó egy ütemmel lemaradt a lövésről. A második félidő 50. percében megint Roce szabadrúgása jött a pulaiaktól. Solomon kapura fejelt, mellé. Négy perccel később egy Slaven-szöglet után Burić lőtt rá pár lépésről, de a kapus nagyot mentett. A 74. percben egy Istra-szabadrúgást fejelt volna rá Žižić, de mellément. A 77. percre maradt egy Slaven-szöglet, azt Katić küldte kapura, de kimaradt.

 

Minden különösebb meglepetés nélkül győzte le a Dinamo Zagreb az Inter Zaprešićet. A legelső helyzet az 5. percben érkezett a hazaiaktól egy beívelés formájában, de Pivarić három lépésről kihagyta. A 16. percben Sammir lőtt rá 17 méterről, de fölément a lövése. Két perc múlva jött a vendégek első helyzete: a balról érkező beadást Zulim lőtte mellé 8 méterről. A 23. percben újra Sammir próbálkozhatott, de most mellélőtt. Egy perc múlva a hazaiaktól Antolić passzolt Guilhermének, de a brazil a kapusba lőtt. Az eseménydús meccs 34. percében szabadrúgást kaptak a vendégek, de a kapus hárított. A 42. percben a hazaiak kaptak szabadrúgást, kb. 25 méterre a kaputól. Pivarić rálőtt és hatalmas gólt vágott. (1:0) A második félidőben nem csökkent sem az iram, sem a Dinamo nyomása a vendégeken. A 49. percben Fiolić lövése ment mellé, egy perc múlva Sammir lőtt ismét mellé. Az 58. percben jutott el a Dinamo kapujáig az Inter. Szögletrúgást kaptak, Puljić ráfejelte, mellé. A 67. percben újra a hazaiak voltak akcióban, Stojanović passzolt Fiolićnak, Fiolić rálőtt, a kapus elkapta. A 73. percben Hodžić lőtt rá, a kapus nagyot mentett. Egyből indult kontratámadásra az Inter, Blažević elől mentett a kapus. A 82. percben megint Hodžić szlalomozott át a védőkön, de kihagyta a helyzetet. A 89. percben megint Hodžić startolt rá, és most sikerült is neki: átemelte a labdát a kifutó kapus felett és belőtte. (2:0) A Dinamo a meccs legvégére sem fogyott ki a szuflából: a 90+1. percben Olmo lőtt rá, de a kapus védett.

 

Az NK Rijeka - Lokomotiva Zagreb meccsen a hazaiak a szokásos lehengerlő stílusukban kezdtek. A 23. percben Gavranović kapott hosszú indítást, a kapus blokkolta. Három perc múlva Andrijašević lőtt rá, mellé. A 35. percben viszont jött a hidegzuhany: támadott a Lokomotiva, jobbról érkezett a beívelés, Čorić pedig érkezett középen és belőtte. (0:1) A Rijeka támadott tovább, a 37. percben újra Andrijašević lőtt rá, a zágrábi kapus most lábbal hárított. A félidő végén jártunk, a 41. percben, amikor Ristovski küldött egy jókora, átlós passzt Bradarićnak, Bradarić pedig hatalmas gólt fejelt a hosszú sarokba. (1:1) A második félidőben a 48. percben a hazaiaktól Mišić cselezett és lőtt rá, de mellément. Majd az 57. percben ismét támadott a Rijeka, érkezett középre a beívelés, Gorgon berobbant és belőtte a Rijeka győztes gólját. (2:1)

 

A vasárnapi első mérkőzésen az Osijek váratlan vereséget mért a Hajduk Splitre. Már a 4. percben bepróbálkozott Ejupi a hazaiaktól, a lövés mellément. Három perc múlva Barišić lőhetett rá az eszékiektől, ez is mellé. A 16. percben Barišić beívelt, Knežević rálőtt, ez is kimaradt. A végig nagyon gyengén muzsikáló Hajduk első helyzete a 17. percben jött, Jefferson lőtte mellé. Kicsit feléledtek a vendégek, a 20. percben Said lőtt kapura, a kapus védett. Hamza is megpróbálkozott egy lövéssel, de azt is elkapta az eszéki kapus. A 42. percben Said ívelt be Futács Márkónak, Futács viszont elbotlott a kapusban. A második félidőben az 52. percben az eszéki Matas ívelt be, de először Ejupi hagyta ki, utána meg Knežević. Futácsé volt a következő helyzet egy perccel később, de telibe találta a kapufát. Aztán a 62. percben egy hazai szöglet után Ejupit elgáncsolták a kapu előtt. A bíró egyből 11-est fújt, a büntetőt a sértett lőtte. (1:0) A 80. percben egy ordas Hajduk védelmi hiba után növelni tudta az előnyét az Osijek: a vendégek játékosa eladta a labdát, az Osijek már indult is kontrára, a kapus messzire kifutott a kapujából, de a felszaladó Ejupi simán kicselezte és labdástul besétált a kapuba. (2:0) A Hajduk szépítő gólja a legutolsó percben érkezett, amikor Futács kapta a labdát és a lest reklamáló védők között belőtte. (2:1)

 

Utolsónak az RNK Split fogadta az egyre több sebből vérző, gyengélkedő Cibaliát. A hazaiak már a 9. percben megszerezték a vezetést, a gólszerzőről pedig megoszlanak a vélemények: a Prva Liga hivatalos összefoglalója a spliti Jovanovićot jelölte meg góllövőnek, sportoldalak szerint viszont Žderić szerzett öngólt. Ami biztos, hogy a hazaiak 1:0-ra vezettek. Ezen kívül szinte végig az ő akaratuk érvényesült. A 11. percben Tomičić hagyott ki egy helyzetet. A Cibaliának a 18. percben volt egy említhető akciója, Glavica vitte fel a labdát, de a spliti kapus védett. A 35. percben megint a hazaiak próbálkozhattak, Pešić rálőtt, a kapus védett. Három perccel később újra Pešić előtt volt lehetőség, de egy ütemmel lemaradt az érkező beívelésről. A 43. percben Jovanović lőtte fölé. A második félidőben, egyből a 46. percben Tomičić hagyott ki egy helyzetet. Aztán a Cibalia úgy a 60. perc körül felébredt és elkezdett rohamozni. Először Mišić próbálkozott, de őt blokkolták, a labda Muzenjakhoz került, az ő lövését a kapus védte. A 74. percben szabadrúgást kaptak a vendégek, Romić rálőtte, bele a kapusba. Végül a 87. percben Glavica próbálkozott egy utolsó helyzettel a vendégektől, de a középre küldött passzát kihagyta a vinkovciak támadója.

 

A bajnokság jelenlegi állása: 

1. NK Rijeka 61 pont

2. Dinamo Zagreb 55 pont

3. Hajduk Split 41 pont

4. NK Osijek 41 pont

5. Slaven Belupo 28 pont

6. Lokomotiva Zagreb 23 pont

7. NK Istra 1961 23 pont

8. Inter Zaprešić 21 pont

9. RNK Split 15 pont

10. Cibalia 9 pont