Hatharom / Blog / Bejegyzések
Prva liga, 21. forduló (2017. február 17-19.)
Pénteken az NK Istra 1961 - Lokomotiva Zagreb találkozóval végre-valahára megkezdődött a horvát bajnokság tavaszi szezonja. Az első...

Pénteken az NK Istra 1961 - Lokomotiva Zagreb találkozóval végre-valahára megkezdődött a horvát bajnokság tavaszi szezonja. Az első félidőben egyértelműen az Istra akarata érvényesült, sokkal több helyzetük volt, mint a fővárosiaknak. Egyből a 9. percben a pulaiak csatára, Roce lőtt mellé egy szabadrúgást, majd a pulaiak a 28. percben meg is szerezték a vezetést. Gržan lövése pattant meg egy zágrábi védő kezén a 16-oson belül, a játékvezető már mutatott is a 11-es pontra, a büntetőt Roce értékesítette (1:0). A 32. percben Gržan próbálta növelni az Istra előnyét, de a kapus kivédte a lövését. A Lokomotiva első említésre méltó helyzete az első félidő legvégén volt, a 45+1. percben egy szabadrúgásuk ment fölé. A 2. félidőben már sokkal több lehetősége volt (lett volna...) a zágrábiaknak, az 56. percben egy nagy pulai védelmi hiba után Mihaljević csapott le a labdára, de a helyzet kimaradt. Sorozatban jöttek a kimaradt Lokomotiva-helyzetek, hol mellément a lövés, hol az Istra kapusa védett. A pulaiaknak a 80. percben volt egy helyzete, de nem sikerült értékesíteni, maradt az 1:0 a hazaiak javára.

A gólszerző Goran Roce

 

Bravo capitano! Gol za vrijedna tri boda vs Lokomotiva! 💚💛⚽⚽⚽ #zelenožuti #bravodečki #triboda #istra1961 #drosina

A post shared by NK Istra 1961 (@nkistra1961pula) дана

 

Szombaton a Cibalia - Inter Zaprešić mérkőzéssel folytatódott a forduló. A vinkovciak szemmel láthatóan nagyon elszántan vágtak neki az idénynek, bátran futballoztak, az egész első félidőt uralták, a Zaprešićnek nem is nagyon volt helyzete. Aztán a második félidő legelején, a 46. percben sikerült az első komolyabb támadást kidolgozniuk, és majdnem gól is lett belőle, Blažević végül - közvetlen közelről szinte - a kapufát találta el. Aztán az 50. percben a vinkovciak szabadrúgást kaptak. A lövést kivédte az Inter kapusa, de Glavica lecsapott a lepattanó labdára és kíméletlenül belőtte (1:0). Egyből a következő percben jött az egyenlítő gól: a Cibalia védője elvesztette a labdát, Blažević kihasználta ezt a védelmi hibát, a kapuig cselezett és belőtte (1:1). Az egyenlítő gól után mindkét csapat próbálta megszerezni a vezetést, de egyiküknek sem sikerült értékesíteni egy helyzetet sem; a 82. percben a Cibalia egyik akciója közben volt egy kezezésgyanús szituáció, de még a lassítás sem tudta egyértelműen megmutatni, hogy valóban jogos lett-e volna a 11-es vagy sem, a bíró sípja mindenesetre néma maradt, a mérkőzés pedig maradt 1:1-es döntetlen.

 

A Dinamo Zagreb a koprivnicai Slaven Belupo csapatát fogadta. A zuhogó esőben szinte végig a Dinamo akarata érvényesült, ennek ellenére a találkozón mindössze egyetlen gól született, az is 11-esből: a 40. percben Tadić kezére pattant a labda a koprivnicai 16-oson belül. 11-es; Hodžić állt a labda mögé, be is lőtte. (1:0). A második félidőben is sorra jöttek a Dinamo-helyzetek, de mind a kapu mellé ment, egytől-egyig. A Slaven egyetlenegy akciót tudott csak felmutatni az egész meccs folyamán, azt is a 80. percben, de Barić addig cselezett (egyébként fantasztikus cselsorozatot mutatott be), amíg el nem vesztette a labdát.

 

Vasárnap az éllovas NK Rijeka látogatott az NK Osijek otthonába. A találkozó egy fordulatos, izgalmas, helyzetekben bővelkedő mérkőzést hozott. A tavaly az Év Játékosának választott Andrijašević már az 5. percben próbára tette az eszéki kapus reflexeit, aztán a 18. percben Vešović ívelt be jobbról, a labdát Gorgon továbbtolta, Gavranović pedig két lépésről a hálóba vágta (0:1). Nem sokat kellett várni az egyenlítő gólra, a 23. percben az ukrán Lopa kapta a passzt jobbról és be is lőtte (1:1). Sőt, a 30. percben az Osijek át is vette a vezetést. Egy akció végén a rijekaiak kapusa, Prskalo hatalmasat védett, a labda viszont Ejupi elé pattant, az ő lövése már védhetetlen volt (2:1). A második félidőre a Rijeka felszívta magát, az offenzív taktikájuk pedig meghozta a gyümölcsét. Az 56. percben Vešović balról érkező beadására Andrijašević tökéletes ütemben érkezett és fejjel a kapuba küldte a labdát (2:2). Majd a 85. percben Andrijašević egy hosszú indítást követően egyedül tört kapura (két eszéki védő között) és egy bombalövéssel megszerezte a rijekaiak győztes gólját (2:3).

 

A forduló spliti városi rangadóval zárult: az RNK Split látta vendégül Futács Márkó csapatát, a Hajduk Splitet. A kiegyenlített játékot hozó találkozó 1:1-es döntetlenel végződött. Futácsnak több helyzete is volt, de egyiket sem sikerült belőnie. Először a 16. percben próbálkozott fejjel (mellé), három perc múlva ismét, közben az RNK Split próbálkozásait is sorra blokkolták a Hajduk védői. A második félidőben az RNK Split játékosa, Dupovac lőtt hatalmas gyertyát a gólvonal közvetlen közelében. A hazaiak az 59. percben megszerezhették volna a vezetést, de a bíró les miatt érvénytelenítette Pešić gólját. A 69. percben megint Futács Márkónak lett volna lehetősége gólt szerezni a Hajduknak, de ez a helyzet is kimaradt. Majd a 75. percben Jovanović passzolt Pešićnek, ő pedig most valóban megszerezte a hazaiak vezető gólját (1:0). A 82. percben jött a Hajduk egyenlítő gólja: Vlašić balról érkező lövését Erceg fejelte a kapuba (1:1). A Hajduknak még a 85. percben lett volna lehetősége gólt szerezni, de Tudor fejese a keresztlécen csattant.

 

Update: a bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 55 pont

2. Dinamo Zagreb 49 pont

3. Hajduk Split 38 pont

4. NK Osijek 38 pont

5. Slaven Belupo 27 pont

6. NK Istra 1961 22 pont

7. Inter Zaprešić 21 pont

8. Lokomotiva Zagreb 20 pont

9. RNK Split 9 pont

10. Cibalia 9 pont