Hatharom / Blog / Bejegyzések
Prva liga, 34. forduló (2017. május 16-17.)
Közeleg a bajnokság vége, az élvonalban és az alsóházban már számolgatnak a csapatok. A tabella elején némileg...

 

Közeleg a bajnokság vége, az élvonalban és az alsóházban már számolgatnak a csapatok. A tabella elején némileg egyértelműbb a helyzet, az éllovas Rijeka és a mögötte álló Dinamo Zagreb között 5 pont a különbség, míg a tabella alján a sereghajtó RNK Split mindössze két ponttal van lemaradva a Cibaliától. A közbenső részben nyugodtabb a hangulat, a Hajduk Split és az NK Osijek már biztosították a helyüket az Európa Liga selejtezőiben, a többiek pedig az utolsó simításokat végzik a szezon vége előtt. Egy helyen azonban már most forr a hangulat...

 

Cibalia - NK Osijek 1:1

Aggresszíven kezdett a Cibalia, a 12. percben Mišić lövését blokkolta az eszéki kapus. A vendégek a 21. percben veszélyeztették először a kaput, Boban indult volna meg, de egy védő buktatta (még éppen hogy a 16-oson kívül), a szabadrúgást Barišić lőtte, a kapus fölétornászta. Még a 26. percben sikerült az Osijeknek összehozni egy támadást, Barać fejelte mellé. A Cibalia bátran és hatékonyan védekezett, az eszéki csapat csak a második félidő 58. percében jutott fel újra a kapujukig, akkor is annyi történt, hogy a felbukkanó Grgićet blokkolta egy hazai védő. A 62. percben Ejupi fejelt rá, a kapus kivédte, majd négy perccel később megint az Osijek macedón csatára fejelt rá, egy védő a gólvonalról mentett. A labda továbbra is a vendégeknél volt, megint Ejupihoz került, most a kapus kivédte a lövését. A 69. percben már a Cibalia vezetett egy látványos támadást, egy óriási, majdnem egész pályás kirúgást küldött Brekalonak a hazaiak kapusa, Brekalo egy félfordulattal kapura lőtt, de nagyon rosszul találta el a labdát. A 81. percben újabb hazai támadás következett, Milojković távoli bombáját védte a kapus. Öt perccel később az eszéki Knežević kapta a labdát és indult meg, kicselezte a védőket, még a kapust is sikerült megkerülnie és belőtte a vendégek gólját. (0:1) A szerencse azonban nem pártolt el a vinkovciaktól, a mérkőzés hajrájában, a 90+1. percben Bašát buktatta Barišić, éppen hogy a 16-os vonalán belül. A bíró 11-est ítélt a hazaiaknak, Vitaić állt a labda mögé és be is lőtte. (1:1) Ezzel sikerült egy pontot otthon tartani a Cibaliának és továbbra is tartják magukat a tabella 9. helyén. (Ennél több valószínűleg nem is szerepel a terveik között, a 8. helyezett Inter Zaprešić 8 ponttal előzi meg őket, a vinkovciaknak még matematikai esélyük sincs, hogy biztonságos zónába jussanak.)

Cibalia-játékosok ünnepelnek a nézőkkel együtt a meccs után. "Még egyszer köszönjük minden szurkolónak a remek hangulatot."

 

Zahvaljujemo još jednom svim navijačima na odličnoj atmosferi

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Wednesday, May 17, 2017

 

 

Hajduk Split - Lokomotiva Zagreb 1:1

Egészen biztosan nem ez lesz az a meccs, amit Futács Márkóék 20 év elteltével elpárásodó szemekkel fognak emlegetni, a Rijeka elleni győzelem óta megtáltosodó Lokomotiva pedig okkal lehet büszke arra, hogy elhozott egy pontot a spliti "oroszlánbarlangból", ráadásul egy egész félidőt 10 emberrel kellett lejátszaniuk. Izgalmas, látványos mérkőzés volt, a Hajduk kezdett határozottabban, a 11. percben már egy szabadrúgással telibe találták a zágrábi kapu keresztlécét. Válaszképp a 12. percben Grezda lőtt mellé. Két gyors Hajduk-támadás jött, a 14. percben Vlašić 25 méteres szabadrúgását kapta el a kapus, öt perccel később Futács lőtt mellé. A 21. percben egy nagyon rosszul sikerült Hajduk-kirúgás után Çekiçi megszerezte a labdát, rá is lőtt, mellé. A 33. percben megint a fiatal albán csatár volt a középpontban, egy szögletet fejelt egyenesen a kapus kezébe. A 38. percben már a Lokomotiva másik albán játékosa, Grezda kapta a labdát, cselezett egy sort és hatalmas passzt küldött Halilovićnak. Nem volt les, Halilović megindult, a kapus kirohant, Halilović kicselezte és végtelenül önzetlenül lepasszolta a labdát a bal oldalon érkező Doležalnak, aki köszönte szépen és besétált vele a kapuba. (0:1) A második félidő legelején Bočkaj begyűjtötte a második sárga lapját, mehetett az öltözőbe, a vendégek 10 emberrel folytatták a meccset. A Hajduk támadások hosszú sorát hozta: az 59. percben Said fejesét védte a kapus, a 64. percben Futács fejelt mellé, a 74.-ben egy szöglet után Gentsoglou fejese pattant meg a kereszlécen, három perccel később Terziev akart volna továbbítani egy szabadrúgást a kapu felé, de olyan rémesen találta el, hogy a labda zokogva gurult ki az alapvonalon. A 87. percben aztán végre sikerült begyötörni az egyenlítő gólt, Gentsoglou lövését még védte Šemper, a labda visszapattant a mezőnybe, ott Hamza lecsapott rá és bevágta. (1:1) A mérkőzés hajrájára maradt még két helyzet, először a 90+4.-ben Halilović szabadrúgása ment alig fölé, aztán már a lefújás előtti pillanatokban, a 90+6. percben Vlašić lőtt rá a zágrábi kapura, a lövés megpattant Saidon, Šemper pedig egy világklasszis mozdulatával védett.

 

 

 

Inter Zaprešić - RNK Split 1:0

A végig sokkal aktívabb hazaiak már a 8. percben összehoztak egy veszélyes támadást, Mujagić fejelt fölé, kicsit később Postonjski lövését kapta el a kapus. A splitiek először a 17. percben jutottak fel az Inter kapujáig, Tomičić lőtte a labdát egyenesen a kapusba. Az első félidő közepe táján kicsit felélénkült a meccs irama, a 23. percben Šarić, az Inter csapatkapitánya vitte fel a labdát, beívelte középre Šiljićnek, a védők blokkolták a támadást. A 25. percben volt egy újabb vendégakció, Tomičić vitte fel a labdát, Pešićnek passzolt, de ő elügyetlenkedte a helyzetet. A 28. percben a túloldalon Kolar lőtt rá vagy 16 méterről, a kapus kivédte. Egy perc múlva újabb spliti helyzet jött, Grubišić lövését kapta el Mrmić. Aztán a mérkőzés visszalassult és már csak a második félidőben hozott némi történést, amikor a 47. percben Kolar cselezett a 16-oson belül. majd Šarić kapta a labdát, de ő elpuskázta a helyzetet. Az 53. percben érkezett a meccs egyetlen gólja, Ottochian vitte fel a labdát és ívelte be középre, Kolar pedig belőtte. (1:0) Aztán 20 percen keresztül semmi sem történt, majd a 74.-ben egy hazai szögletnél Puljić fejese találta el a keresztlécet. A 77. percben adódott (volna) egy lehetősége a vendégeknek, de Ugrina addig vacakolt a 16-oson belül, míg szerelték a védők. A 86. percben Mesfin beívelését fejelte kapura Puljić, a kapus védett. Az utolsó percekben még lett volna egy lehetősége a splitieknek egyenlíteni, de ez a nap nem az ő napjuk volt: megint Ugrina kapta a labdát, most Vidovićtól, de megint addig szerencsétlenkedett a kapu előtt, míg a védők el nem vették tőle a labdát.

 

Dinamo Zagreb - NK Istra 1961 2:1

A mérkőzés az Istra játékosainak a demonstrációjával kezdődött: a meccs legelején a játékosok némán felálltak egy sorba és egy percig tüntetőleg hátat fordítottak a kispadnak.

NK Istra játékosai

(kép forrása: sportarena.hr)

 

Mint kiderült, az akció a vezetőedzőnek Mario Totnak szólt. A tréner és a csapat kapcsolata finoman szólva sem zökkenőmentes és többek között ez is a magyarázata annak, hogy az Istra miért teljesít ilyen halványan a mérkőzéseken. A menedzsment valamiért úgy döntött, hogy meg akarnak szabadulni a fiatal játékosoktól és a vezetőedző állítólag ebben a kezükre is játszott. A csapatnak meg - érthető okokból - nem tetszett a dolog, egyre nőtt a feszültség, a játékosok egyre kevésbé voltak hajlandóak a trénerrel együtt dolgozni. Sőt, úgy volt, hogy Zágrábba Tot nélkül érkeznek - az, hogy Mario Tot mégis ott ült a kispadon, az annak "köszönhető", hogy a vezetőedző a csapattól külön ment fel a fővárosba, de a játékosokkal nem beszélt egy szót sem a meccs előtt. A sportarena.hr szerint ma kerül sor egy megbeszélésre Michael Gloverrel, a csapat elnökével a hogyantovábbról.

Ami pedig a mérkőzést illeti, a Dinamo nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ki az úr a házban. Folyamatosan támadtak, Soudani már a 2. percben kapufát lőtt, Antolić a 8. percben mellélőtt, egy perccel később újra Soudani próbálkozott, fölé. A 21. percben sikerült belőniük az első gólt, Olmo passzolta le a labdát Antolićnak, ő pedig belőtte. (1:0) A 18. percben került sor az Istra első akciójára, Pavić lőtt mellé. A 27. percben már kétgólos volt a hazaiak előnye, Antolić cselezett és passzolt Hodžićnak, a bosnyák csatár be is lőtte. (2:0) A 30. percben Roce vágott le nagy szólót és lőtt rá, Livaković kapus védett. A 37. percben Olmo lövését tolta szögletre a pulai kapus, a 43.-ban a másik oldalon Solomon vitte fel a labdát és lőtte mellé. A második félidőben sűrűn jöttek az akciók, először az 50. percben Soudani lőtt fölé, két perccel később megint Roce jelent meg a zágrábi kapunál és fejelt mellé. A végig aktív Olmo az 53. percben küldött kapura egy távoli lövést, mellément, három perc elteltével Sammir is megpróbálkozott egy messziről indított bombával, az ismellément. A 61. percben Hodžić lőtte a labdát a kapusba, aztán a 63. percben végre feljutott az Istra (először a második félidőben) a zágrábi kapuig, egy szögletet fejelt Gojković Žižićnek, Žižić melléfejelt. A 68. percben már újra a hazaiak támadtak, ajtó-ablak tárva-nyitva volt, de Sammir kihagyta. Folyamatos nyomás alatt volt a pulai kapu, a 70. percben Moro lövését kapta el Ivušić, a 74.-ben a chilei Henriquez találta telibe a hálóőrt. A pulai becsületgól a 83. percben érkezett, Prelčecnél volt a labda és a szerb csatár valami hihetetlenül éles szögből belőtte. (2:1)

 

 

Slaven Belupo - NK Rijeka 0:2

A legelső helyzetből már gólt is lőtt a Rijeka a 14. percben, Žuta beívelt, Andrijašević belőtte. (0:1) A hazaiak a 18. percben támadtak, Heber lövésénél védett nagyot Prskalo, a 32. percben egy szabadrúgásnál védett megint egy óriásit. A 40. percben Ristovski ívelt be a koprivnicai kapu elé, de mindenki lemaradt róla. Sebaj, nem érhetett véget a félidő újabb rijekai gól nélkül: a 42. percben Melnjak addig ügyetlenkedett, amíg Vešović végül el nem vette tőle a labdát, és ha már nála volt, jól be is lőtte a kapuba. (0:2) Egy perc múlva már Bouadla lőtt rá messziről a vendégeknek, Prskalo védett. A második félidő már jóval lagymatagabb volt, egy vendégakció volt a 67. percben, Vešović beívelését Bezjak rettentő rosszul találta el, a 71. percben a hazaiak támadása végén Ivanovski lőtt mellé. A hajrára maradt még egy-egy helyzet, először a 90+1. percben Bezjak lőtt mellé, majd a következő pillanatban Ivanovski lövése szállt jócskán fölé.

A Rijeka játékosai ünnepelnek a szurkolóikkal együtt a meccs végén

 
Posted by NK Rijeka on Wednesday, May 17, 2017

 

 

A bajnokság jelenlegi állása:

1. NK Rijeka 85 pont

2. Dinamo Zagreb 80 pont

3. Hajduk Split 63 pont

4. NK Osijek 63 pont

5. Lokomotiva Zagreb 40 pont

6. Slaven Belupo 38 pont

7. NK Istra 1961 33 pont

8. Inter Zaprešić 28 pont

9. Cibalia 20 pont

10. RNK Split 18 pont