Hatharom / Blog / Bejegyzések
Horvát bajnokság (HNL), 20. forduló - 2016. december 16-18.
Az őszi szezon utolsó fordulója pénteken kezdődött az Inter Zaprešić - NK Osijek mérkőzéssel. Az első félidő nem hozott túl sok...

Az őszi szezon utolsó fordulója pénteken kezdődött az Inter Zaprešić - NK Osijek mérkőzéssel. Az első félidő nem hozott túl sok helyzetet, de azért az eszékiek kapusának nagyot kellett védenie a 25. percben, mikor Brlečić jobbról beívelt. Aztán a 28. percben egy hatalmas hazai védelmi hiba után a macedón Ejupi lecsapott a labdára és belőtte az Osijek első gólját. (0:1) A gól felrázta az addig lassan csordogáló mérkőzést, az eszékiek egyre többet támadtak, de a 40. percben a Zaprešić kiegyenlített, méghozzá nem is akárhogy. Az eszéki kapus kirohant a kapuból, kiöklözte a labdát, de az az Inter játékosához, Mamuthoz került. Mamut visszaívelte, a kapus kétségbeesetten rohant vissza, de már késő volt, Filipović bekotorta a hálóba (1:1) A második félidő 53. percében az Osijek visszaszerezte a vezetést. Arsenić indította Bobant, a védők lest reklamáltak, de a bíró nem fújt, Boban pedig belőtte. (1:2) Végül a 67. percben az Inter 11-esből egyenlített. Matasnak a kezére pattant a labda a 16-oson belül, a bíró jogosan ítélt büntetőt (ráadásul Matasnak már volt egy sárgája, a játékvezető ki is állította). Puljić állt a labda mögé, be is lőtte. (2:2)

A mérkőzés egy jelenete: Blažević, az Inter Zaprešić 10-ese küzd az eszéki védőkkel

Inter Zaprešić - NK Osijek

(kép forrása: Facebook/NK Osijek)

Szombaton rangadóval folytatódott a program. A Dinamo Zagreb a Hajduk Split otthonába látogatott. 20 000 szurkoló jött el a mérkőzésre, a hangulatra nem volt panasz.

Torčida Split - a Hajduk Split szurkolótábora a Dinamo elleni rangadón

 

A Dinamo szinte végig fölényben játszott, a Hajdukot sokszor a szerencse - meg a kapus - mentette meg attól, hogy ne legyen gólzápor. A hazaiak az 56. percben hozták össze az első említésre méltó helyzetüket, a 68. percben viszont volt egy erősen tizenegyesgyanús helyzet. A Hajduk támadott, a Dinamo egyik védőjének a kezére pattant a labda, a játékvezető viszont nem fújt. A mérkőzés egyetlen gólja a 90+3. percben született, amikor Soudani kapott egy óriási indítást. Nem volt les, az algériai játékos pedig egyszerűen besétált a labdával a kapuba. A gól után kitört a balhé, a játékosok összeverekedtek, a Dinamo játékosát, Stojanovićot szabályosan kiütötték, a Hajduk védője, Šimić pedig piros lapot kapott.

A mérkőzés összefoglalója

A Dinamo pedig ünnepelt.

[MOMČAD] Volim te Dinamo ori se Poljudom! 💪💪♥️♥️🔝

Posted by GNK Dinamo Zagreb on Saturday, December 17, 2016

 

A szombati második találkozó az NK Rijeka - Istra 1961 meccs volt. A Rijeka végig nyomasztó fölényben játszott, ennek ellenére mindössze egy gólt szereztek, azt is a 37. percben. Vešović cselezte át magát a védők között a bal oldalon, majd beívelt középre, ott Andrijašević csak pöccintett egyet és már benn is volt a gól. Az Istra pedig bearanyozhatja Ivica Ivušić kapus mindkét kezét, mert elsősorban neki köszönheti (meg a hatalmas védéseinek), hogy a Rijeka végül nem verte rommá a pulaiakat. A Rijeka pedig történelme során először első helyen áll az őszi szezon végén - a szurkolók a mérkőzés végén együtt ünnepeltek a játékosokkal és edzőkkel...

...a városban pedig tűzijáték volt a csapat tiszteletére.

Noć HNK Rijeka - Zajedno smo Rijeka počela je vatrometom, istim onim kojim su proslavljene sve domaće pobjede Rijeke ove sezone. #ZajednosmoRijeka #NoćHNKRijeka

Posted by NK Rijeka on Sunday, December 18, 2016

 

Vasárnap a Slaven Belupo fogadta a tabella legutolsó helyén álló Cibaliát. Mínusz két fokban, dérrel borított pályán kezdtek a csapatok, az első gólra viszont csak 15 percet kellett várni, a brazil Heber lőtte. (1:0) A második gól a 38. percben érkezett, egy szabadrúgás után támadt kavarodás a Cibalia 16-osán belül, majd a labda Heber elé pattant, aki 16-ról be is lőtte. (2:0) A Cibalia első (és gyakorlatilag egyetlen) helyzete a 44. percben volt. Farias lőtte rá, milliméterekkel ment csak mellé. A harmadik góllal Heber mesterhármast ért el. Remek indítást kapott, a Cibalia teljes védelme lemaradt, neki már csak be kellett lőnie. (3:0) Végül a 79. percben Savić vágott le hatalmas szólót a félpályáról, rá is lőtt, a labda megpattant a Cibalia védőjének a lábán és úgy hullott a kapuba. (4:0)

A kék mezes Slaven brazilja, Heber cselezi ki a Cibalia védőjét

Slaven Belupo - Cibalia

(kép forrása: Facebook/Nogometni Klub Slaven Belupo)

A forduló és egyben az őszi szezon zárómeccse a Lokomotiva Zagreb - RNK Split találkozó volt. Ez a meccs is sima hazai győzelmet hozott. Az első gólt a 10. percben szerezte Dolezal (1:0). A 21. percben 11-est kapott a Lokomotiva (a Split egyik védője kezezett), Ćorić higgadtan értékesítette (2:0). A 40. percben volt az egyetlen RNK Split-helyzet, de Zagorac kapus simán védte. A 62. perc hozott egy látványos (bár kimaradt) helyzetet. A Zagreb támadott, a Split kapusa kiszaladt a 16-oson kívülre, végül a splitiek játékosa, Vasilj mentett a gólvonal előtt Marić elől. A harmadik, egyben utolsó gól a 66. percben született egy szöglet után, a koszovói Rrahmani szerezte.

Az őszi idény ezzel véget ért, a csapatok mind elmentek pihenni. Arról majd később lesz információ, hogy mikor kezdik a téli felkészülést. A blog viszont nem pihen, folyamatosan figyeljük az átigazolási időszak történéseit, valamint a felkészülési időszakról, edzőmérkőzésekről is pontos információt fogtok kapni. Addig is itt van a góllövőlista első három helyezettje, illetve a tabella.

Az őszi szezon gólkirálya a Dinamo Zagreb csatára El Arab Hillel Soudani lett 10 góllal. A második helyen az Inter Zaprešić játékosa, Jakov Puljić áll 9 góllal. A harmadik helyen pedig három játékos osztozik: az NK Rijekából ketten is itt vannak (Franko Andrijašević és Alexandar Gorgon), illetve az eszéki Musafer Ejupi 8-8 góllal.

Soudani, a szezon gólkirálya

Soudani 

(kép forrása: Facebook/GNK Dinamo Zagreb)

És végül a tabella:

1. NK Rijeka 52 pont

2. Dinamo Zagreb 46 pont

3. NK Osijek 38 pont

4. Hajduk Split 37 pont

5. Slaven Belupo 27 pont

6. Lokomotiva Zagreb 20 pont

7. Inter Zaprešić 20 pont

8. Istra 1961 19 pont

9. RNK Split 8 pont

10. Cibalia 8 pont