Hatharom / Blog / Bejegyzések
VB-selejtező: Izland - Horvátország 1:0
Valószínűlegnem volt túl jó ómen, hogy nem sokkal a mérkőzés előtt a horvát csapatelső számú kapusa, Danijel Subašić...

 

Valószínűlegnem volt túl jó ómen, hogy nem sokkal a mérkőzés előtt a horvát csapat első számú kapusa, Danijel Subašić sérülés miatt kidőlt, de még ez sem magyarázza meg azt a mennydörgő pofont, amibe a csoportelső, és idáig veretlen horvátok beleszaladtak Izlandon. Pedig önbizalomban nem volt hiány, Ante Čačić szövetségi kapitány olyat nyilatkozott a meccs előtt, hogy "a horvát válogatottban megvan a minőség, az ambíció és a kellő lelkesedés". Ráadásul egy csapat szurkoló el is kísérte őket Izlandra.

 

Ehhez képest egy eseménytelen, dögunalmas, pocsék találkozóra sikeredett ez a selejtező, ahol az első igazán említésre méltó helyzet a 31. percben volt, akkor is Modrić lövése méterekkel elkerülte az izlandi kaput. Az izlandiak részéről is mindössze egy próbálkozás volt, a 36. percben Sigurdsson lövése messze elkerülte a kaput.

A meccs egyik jelenete: Badelj iramodik meg a labdával, Sigurdsson veszi üldözőbe

 

A második félidő elején is volt egy-egy akció mindkét oldalon, először Perišić beívelését lőtte rá Nikola Kalinić, nem sokkal ment mellé. Egyből jött a kontratámadás, Bjarnarson 18 méterről lőtt rá, ez is mellément. Több, mint 10 perc telt el, amikor Brožović a 66. percben távolról rálőtt, Halldórssonnak itt kellett először közbeavatkoznia, sikerült is szögletre paskolnia a labdát. A 89. percben akadt a horvát kapusnak is tennivalója, Gudmundsson fejesét védte Lovre Kalinić. És amikor már mindenki a hármas sípszót várta, a 90. percben egy beívelő szögletet Magnusson befejelt a hosszú sarokba. (1:0)

Izlandi gólöröm

 

Elszörnyedt, ledöbbent horvát játékosok az utolsó percben bekapott gól után: Modrić (10), Jedvaj (13) és Lovren (6)

 

A csalódottság persze tapintható mindenhol. A szurkolók a közösségi oldalakon leszedték a keresztvizet a szövetségi kapitányról és a játékosokról egyaránt, lélektelen játékot, pocsék taktikát emlegetve. Többen Čačić fejét követelik és Robert Prosinečkit akarják szövetségi kapitánynak. A sportarena.hr idézte Luka Modrić csapatkapitányt, aki csalódott mind végeredmény, mind a mutatott játék miatt. "Lassúak voltunk és kiszámíthatóak", mondta, bár azt is hozzátette, hogy az olyan csapatok ellen, mint Izland, nagyon nehéz bármit is kezdeni. Davor Šuker, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke szemrebbenés nélkül közölte, hogy szerinte semmi ok a panaszra, ő büszke a csapatra és az edzői stábra is. Mario Mandžukić elismerte, hogy hiányzott belőlük az akarat és az elkötelezettség és ez egy remek példa arra, hogy hogyan nem szabad játszania a válogatottnak, de azt is hozzátette: nem kell ebből a vereségből akkora drámát csinálni. "Nem tudom, hogyan és mi miatt, de ami megtörtént, az megtörtént, a végeredményen már nem tudunk változtatni. Tanulni kell belőle és továbbmenni."

 

Tények:

Helyszín: Laugardalsvöllur stadion, Reykjavík, Izland

Vezette: Alberto Undiano Mallenco (partjelzők: Roberto Alonso, Javier Rodriguez - tartalék játékvezető: Carlos Gómez) - ESP

 

Izland: Halldórsson - Sævarsson, Árnason, R. Sigurdsson (Ingason, 90+1.), Magnússon - Gudmundsson, Gunnarsson, Hallfredsson, Bjarnason (Gíslason, 81.) - G. Sigurdsson, Finnbogason (Sigurđarsson, 77.)

Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrímsson

 

Horvátország: L. Kalinić - Jedvaj, Lovren, Vida, Pivarić - Modrić, Kovačić, Badelj - Perišić, N. Kalinić (Brožović, 63.), Mandžukić (Santini, 88.)

Szövetségi kapitány: Ante Čačić

 

Gólszerző: Magnússon, 90.

Sárga lap: -

(ez a meccs azon ritka alkalmak egyike volt, amikor egyetlenegy lapot sem kellett kiosztania a bírónak - valószínűleg nem annyira a sportszerűség, hanem az eseménytelenség miatt)

 

Az I csoport jelenlegi állása:

1. Horvátország 13 pont

2. Izland 13 pont

3. Törökország 11 pont

4. Ukrajna 11 pont

5. Finnország 1 pont

6. Koszovó 1 pont