Hatharom / Blog / Bejegyzések
Horvát Kupa, döntő: Dinamo Zagreb - NK Rijeka 1:3
Kivitték a Horvát Kupa döntőjét a szlovén határ melletti Varaždinba (Varasd), valószínűleg úgy álltak hozzá, hogy...

 

Kivitték a Horvát Kupa döntőjét a szlovén határ melletti Varaždinba (Varasd), valószínűleg úgy álltak hozzá, hogy minél messzebb Rijekától is, meg Zágrábtól is. Ennek viszont megvolt az az előnye, hogy egyrészt roppant látványosan, fotósok, operatőrök, szurkolók és kíváncsiskodók kereszttüzében lehet megérkezni a helyszínre...

 

...illetve ilyen középiskolai osztálykirándulás-jelleggel, egyenpólóban végiglazulni a városon, miközben a helyiek apraja-nagyja szájtátva bámul és videózik.

 

Aztán a stadionban már messze nem volt ilyen laza meg vicces a hangulat.

Nagyon erősen kezdett a Rijeka, nagyon határozottan és nagyon veszélyesen. Mintha a múltkori súlyos vereség csak egy rossz álom lett volna. Már a 2. percben Bezjak beívelését kellett blokkolniuk a Dinamo védőinek, egyből utána Andrijašević elől mentett a kapus. Rá egy percre Vašović indult meg teljesen egyedül, a védők az utolsó pillanatban mentettek szögletre. A 9. percben Gavranović lódult meg és be is lőtte, de a partjelző lest lengetett, a bíró érvénytelenítette a gólt. A 10.-ben Andrijašević kapott egy hosszú indítást, rálőtt, a kapus lélekszakadva hárított, a kipattanó labdáról Gavranović egyetlenegy ütemmel maradt le. A Dinamo a 12. percben jutott fel először a Rijeka 16-osáig, Soudani akart volna lőni, de a védők gyorsan tisztáztak. Szinte egyből támadott újra a Rijeka, csak Bezjak labdája túl hosszú volt Gavranovićnak. A 14. percben nagy kavarodás támadt a zágrábi kapu előtt, amikor Andrijašević megjelent, a védők szerelték, de Gavranović megszerezte a labdát. Vagy 4 védő ugrott egyszerre a rijekai csatárra, Gavranovićban még volt annyi szusz, hogy odapasszolt Andrijaševićnek, ő viszont lemaradt a labdáról. A 16. percben egy szabadrúgás okozott újabb fejfájást a zágrábiaknak, végül Mišić lövését sikerült nagy nehezen tisztázniuk. Szinte egy perc lélegzetvételnyi időt sem hagyott a Dinamonak a Rijeka, a 18. percben az utolsó pillanatban mentett a kapusuk Ristovski elől. A 22. percben egy szabadrúgás erejéig a Dinamo is megmutatta magát, Prskalo simán kiöklözte a lövést. A 24. percben aztán Andrijaševićnél volt a labda. Megindult, a védők azonnal összetömörültek körülötte. Andrijašević próbálta őket kicselezni, majd egy mozdulattal lepasszolt Gavranovićnak. Gavranović pedig lendületet vett és egy hatalmas gólt vágott egyenesen a zágrábi kapu közepébe. (0:1)

Rijekai gólöröm

 

És támadtak tovább a rijekaiak, nem álltak le. A 29. percben Vešović indult meg, végül a kapuból lóhalálában kifutó Zagorac mentett. Szinte egyből Bezjak beívelését is kivédte. A 31. percben volt a Dinamo talán legveszélyesebb helyzete, Soudani kapott nagy labdát, átemelte Prskalo felett, a labda viszont elkerülte a kaput. Itt jött az a szakasz, amikor a zágrábiak rájöttek, hogy muszáj támadniuk, ha nem akarják, hogy a Rijeka ronggyá verje őket. Fogcsikorgató öt perc következett, a rijekai védők egymás után blokkolták a Dinamo próbálkozásait, végül a 37. percben nem bírták tovább a nyomást. Szabadrúgást kaptak a zágrábiak, Matel lövése keresztülpattogott a 16-oson, végül kikötött Olmo előtt, a spanyol rálőtt, a labda a kapuba vágódott. (1:1)

Semmi gólöröm, ölelés vagy ünneplés, Olmo egyből a hóna alá kapta a labdát és vágtatott a kezdőkör felé

 

Innentől kicsit nyíltabb lett a játék, a Dinamo már nem szorult be annyira a térfelére. Támadtak, de a Rijeka védelme visszazárt a gól után annyira, hogy Prskalonak semmi dolga sem volt annak ellenére, hogy itt már a zágrábiak sokkal többet birtokolták a labdát. A félidő legvégén még egyszer felmerészkedett a Rijeka a Dinamo kapuja elé, Gavranović beívelését Andrijašević fejelte volna rá, de egy védő elfejelte előle a labdát.

Bad Blue Boys - a Dinamo Zagreb szurkolótábora a mérkőzésen

 

BBB na finalu kupa protiv Rijeke. #ultras #ultra #badblueboys #dinamozagreb #pyro

A post shared by Balkanska ultra zajednica (@balkanskinavijaci) on

 

A második félidő egyből rijekai góllal kezdődött. A Dinamo játékosai talán még a játékoskijáróban kocogtak kifelé a pályára, Gavranović már meg is szerezte a Rijeka második gólját. A 46. percben egy szöglet után a labda a Rijeka csatárához pattant, ő pedig befejelte. (1:2)

Mario Gavranović, ahogy a második gólja után ünnepel

 

Ezen a szakaszon a Dinamo folyamatos nyomás alatt tartotta a Rijekát. Az 58. percben újabb nagyon veszélyes helyzetet hagytak ki a zágrábiak. Soudani lövése telibe találta a keresztlécet, a labda Gojak elé pattant, ő is rálőtt, éppenhogy mellé. A 67. percben Hodžić rálőtt, a nagy kavarodásban valaki még fejjel megtolta a labdát, Prskalo hatalmas védést produkált. Két perccel később Soudani távoli lövése ment mellé. A 70. perc környékén egy rakás petárda repült be a pályára azon a részen, ahol a Dinamo szurkolói voltak, kis híján kigyulladt a gyep, le is kellett állítani a mérkőzést egy pár percre. A hirtelen támadt zavart aztán kihasználta a Rijeka: amikor folytathatták a meccset, a 73. percben egy szögletnél össze-vissza pattogott a labda a Dinamo kapuja előtt, Župarić kihasználta a kavalkádot, lecsapott a labdára és belőtte, a kapus a nagy kavarodásban már csak azt vette észre, hogy a labda a hálóban ül. (1:3) Az eső szakadt, a Rijeka szurkolótábora, az Armada pedig már itt elkezdte ünnepelni a csapatot. A Dinamo görcsösen, egyre feszültebben próbálkozott, a 74. percben Olmo lövését blokkolták a védők, a 82. percben megint a spanyol lőtt rá, megint blokkolták, a 84.-ben is Olmo lőtt kapura, most fölément. Akkora volt a feszültség a pályán, hogy ezen a ponton még a verekedés is kitört a két csapat játékosai között, miután Henriquez fellökte Župarićot. Valahogy lecsitultak az indulatok, a 87. percben Bezjak egyszer csak megjelent a Dinamo kapujánál, a védők blokkolták a lövését. A 89.-ben Matel szabadrúgását akarta volna Olmo megtolni fejjel, a védők szögletre tisztáztak, a beívelést Sammir lőtte kapura, méterekkel ment fölé a labda. Még a 90+1. percre maradt egy Dinamo-próbálkozás, Matel fölélőtte, aztán még a végén kis híján egymásnak esett Soudani és Bezjak, aztán a bíró négy perc hosszabbítás után véget vetett a döntőnek. A Rijeka ezzel a bajnoki cím után a kupát is megnyerte.

Lehetett pózolni a Drágaszággal...

 

...meg hason csúszni a vizes füvön a szurkolók előtt.

A zágrábiaknál az algériai Soudani horvát nyelven köszönte meg a szurkolók biztatását és azzal búcsúzott: "jövő szezonban találkozunk".

 

Hivatalos összefoglaló nincs a mérkőzésről, egy ilyet sikerült találni.

 

Helyszín: Városi stadion, Varaždin

Nézőszám: 9000

Vezette: Ante Vučemilović-Šimunović

 

Dinamo Zagreb: Zagorac - Matel, Schildenfeld, Lešković (Soldo, 53.), Pivarić - Machado, Gojak (Sammir, 59.), Pavičić - Soudani, Hodžić (Henriquez, 75.), Olmo

Vezetőedző: Ivaylo Petev

 

NK Rijeka: Prskalo - Ristovski (Žuta, 85.), Župarić, Elez, Vešović - Mišić, Bradarić, Andrijašević (Maleš, 60.) - Bezjak, Gorgon (Čanađija, 73.), Gavranović

Vezetőedző: Matjaž Kek

 

Gólszerzők: Olmo (36.), ill. Gavranović (24., 46.), Župarić (73.)

Sárga lap: Pivarić (29.), Hodžić (43.), ill. Vešović (28.), Elez (36.), Ristovski (39.), Andrijašević (49.), Bradarić (89.)

 

A 2016/17-es szezonból még hátravan a Gorica-Cibalia osztályozó mérkőzés; az első meccset vasárnap játsszák, a visszavágót szerdán. A kettő között viszont már jönni fognak az átigazolási és egyéb hírek, úgyhogy maradjatok velünk :)