Szombathelyi Haladás

Együtt sikerülhet... Vagy már úgy sem...

 

Sziasztok!

 

Jó rég voltam itt, mi tagadás… Ennek természetesen oka van, és ezt (is) fogom fejtegetni. Kitérek a téli átigazolási szezonban nyújtott teljesítményünkre (pff…), illetve a csapat körüli helyzetről mondok véleményt. Csapat és edző viszonya (viszálya), csapat és szurkolók viszonya (nem viszonya), igazolások illetve azok hiánya, a csapat légköre, a felkészülés és a várható tavasz. Lesz itt minden.

 

Az elmaradás

 

Elkezdődött a szezon, Vonddal megbeszéltük, hogy kapok egy hasábot a weboldalán, ahol a szurkolók kapásból látják az új cikkeket. Majd eltűntem. (Ahogy a hasáb is! - Jogos!) Hogy miért?  A legkönnyebben úgy tudnám definiálni, mint az idős házasokat, akik 30-40 éve együtt vannak: A szerelem elmúlt, a szokás és a szeretet maradt meg. Ne érts félre, imádom a Haladást. De már nincs meg a rózsaszín köd, eltűntek a naiv fejtegetések. Mára csak a realitás szürke porfelhőjén keresztül nézem, mi történik. A bizakodást felváltotta a szkepticizmus, a naivitást a kőkemény beletörődés, hogy itt bizony senki nem akar semmit, ez a posvány mindenkinek megfelel. Szombathelyen nyűg a szurkoló, nyűg a stadion, nyűg a játékoskeret, nyűg minden. Hacsak…

 


Bővebben...

Címkék:

Summa summarum - Összefoglaló, a torna gólja, álomcsapat, satöbbi...


Ennyi volt. Véget ért a 14. Európa-bajnokság, amely Spanyolország győzelmével zárult, akik megsemmisítő vereséget mértek Olaszország csapatára. Ebben az írásban megvizsgálom a döntőt, magát a tornát, szó lesz felfedezettekről, hullócsillagokról, All-star csapatról, jó és rossz edzői döntésekről, egyszóval mindenről, ami az elmúlt 31 mérkőzésen történt.

 


Bővebben...

Címkék:

A döntő elé - Ma eldől!

 

 
Elérkezett az idő, ma este kiderül, ki ülhet fel Európa trónjára. Spanyolország vagy Németország Olaszország?
 
 
Bizony, mindenki spanyol - német döntőt prognosztizált, de Pirlóék (azért sem Balotellit hozom fel!) áthúzták Löw számításait, aki véleményem szerint vastagon benne van a német kiesésben. Hogy mi várható este? Kőkemény küzdelem, két erős középpálya. Ez a döntő inkább fog egyénekről szólni, mintsem csapatokról. Attól függ a két csapat játéka, hogy Xavi és Pirlo milyen napot fog ki. A spanyolok karmestere kissé tán gyengébben játszott az egyenes kieséses szakaszban, míg a Juventusban megújulni képes Pirlo bombaformában játszik az egész torna alatt.
 
Nehéz jósolni, mikor sem Prandelli, sem del Bosque taktikáját nem vagyunk képesek átlátni. Folyamatosan újítani próbáltak hol több, hol kevesebb sikerrel. Prandelli 3-5-2-je ugyanúgy működik, mint a 4-4-2, míg a Vörös Fúria csak apróbb változtatásokat eszközölt menet közben, azt is a támadóharmadban. Fabregas, Fernando Torres, Negredo, Pedro? Nehéz döntés, hiába nem játszott jól Negredo a portugálok ellen, hiába nincs jó formában Torres, mindig bennük van a gól. Viszont Pedro és Fabregas játéka számomra megkérdőjelezhetetlen... lenne. Ugyanis akkor borul az egész középpálya, mert a Xavi - Iniesta - Xabi Alonso - Busquets négyesből valaki kiesik. És őket padra tenni több, mint hanyag döntés volna. Én a következő kezdőt várom spanyol részről:
 
Casillas - Jordi Alba, Ramos, Piqué, Arbeloa - Busquets - Xabi Alonso, Xavi - Iniesta, Fabregas, Jesús Navas.
 
          
 
Ez természetesen az én szubjektív csapatom, hiába játszik jobban Jesús Navas, valószínűleg David Silva fog a jobbszélen kezdeni. Az is nagy kérdés, hogy Fabregas kezdjen-e vagy sem. Csereként pályára lépve mindig tudott újat mutatni, akár Torrest, akár Negredot váltotta. Így a hajrában beküldve még nagyobb lendületet adhatna a társaknak. Ugyanez érvényes Jesús Navasra, szóval Vicente del Bosque helyzete nem mondható egyszerűnek.
Prandellinek már kissé könnyebb dolga van. Mindkét felállásra megvannak az alapemberei, így csak az a kérdés, hogy melyiket választja: 4 vagy 3 védős rendszert?
Én a négy védősre tippelek, amely nagyon jól fogta meg a németek támadásait, a Montolivo - Motta csere pedig jót tett a Squadra Azzurra középpályájának. 
 
Tipp a kezdőcsapatra... Szerintem nem lesz változás a németek elleni kezdőhöz képest:
 
Buffon - Chiellini, Bonucci, Barzagli, Balzaretti/Abate - Pirlo, Marchisio, De Rossi, Montolivo - Cassano, Balotelli.
 
 
Mi lehet a spanyol győzelem kulcsa? Megfogni Pirlot és Montolivot. Cassanot szorosan követni Arbeloának és sok kicsi faulttal idegesíteni. Nem szép, de hatékony megoldás az amúgy nem nyugodtságáról híres csatár ellen. Balotellit pedig árnyékként követni. Hibázásra Marchisiot és Barzaglit képesnek tartom, ráadásul ott Iniesta meg tudja forgatni őket.
 
A cél mindkét gárda számára egyértelmű: Ha már itt vannak, megtesznek mindent, hogy ők hódítsák el a trófeát, és ebből kisülhet egy 3-3-as mérkőzés és egy taktikai csatával (sic!) fűszerezett 0-0 is.
 
Estére jó szurkolást Nektek, és köszönöm, ha az EB alatt engem is olvastatok!

 

Címkék:

Akinek nem inge...

 

Divatdrukker: Fogalom. Jelentése: Olyan személy, aki mindig a legsikeresebb csapatot vallja kedvencének. Ez évente, de akár havonta is cserélődhet. A divatdrukkerek nem kötődnek érzelmileg egyik gárdához sem. Előfordulási helyük: Bárhol. Számuk: Ismeretlen (Valószínűleg sok!). Kedvelt tevékenységük: Kárörvendés; ész nélküli kommunikáció, fröcsögés; játékosok ill. csapatok ismeretében való jártasság hiánya.

Bővebben...

Címkék:

Kassai úr: Ezt fújhatja...

 

... Vagyis nem! Bocs a rossz szóviccért! Tegnap Kassai Viktor és csapata számára eldőlt, hogy hiába esélyesek az EB-döntő vezetésére, nem fogják megkapni. Mégpedig azért nem, mert a tegnapi Anglia - Ukrajna csoportmeccsen az 5. (?) játékvezető asszisztens  olyan hibát követett el, amit ritkán lát az ember. Vad II. István egész egyszerűen 5 méterről nem volt képes észrevenni, hogy Devich lövése teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon, John Terry csak azon túl tudta kivágni a mezőnybe. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy előtte Erős Gábor is hibázott, Devich ugyanis leshelyzetből indult, ezáltal ennek az incidensnek meg sem kellett volna történnie. Platini terve ismét megbukott, ez az újítás sem volt képes megreformálni a focit, hogy az megőrizze folytonosságát, egyetemességét.

Bővebben...

Címkék:

Ide kevés a taktika...

 

A foci nem egyszerű játék. Sokkal többről van szó, mint holmi taktikáról, passzokról vagy szép lövésekről. A foci kőkemény pszichológia, amelyben a vezetőedző (jelen esetben szövetségi kapitány) felelőssége hatalmas. Fókuszban Dick Advocaat, de szó lesz Vicente del Bosque-ról, Prandelliről és ismét jön Bert van Marwijk.
 

Bővebben...

Címkék:

Az írek jó arcok. Pont.

Tegnap este a spanyol armada alaposan elpáholta az ír legényeket, a vereség már-már a megalázó kategóriába tartozik, de nem a spanyolokkal fogok foglalkozni, hanem az írekkel. Nem, nem a játékosokkal, róluk sokat nem tudnék mondani, maximum annyit, hogy ők az EB első kiesői, valamint tegnap este nagyon el lettek verve. Én a szurkolóktól látottakat szeretném "papírra vetni", mert ilyen élményt nem minden nap biztosítanak egyszerű, mezei szurkoló számára. Tény, hogy van egy bevett szokás a szurkolók között: Ha győz a csapat, éltetjük, ha veszít, szidjuk őket. Magam sem vagyok kivétel, bár én megragadtam a verbális kommunikáció szintjén, és azt sem a játékosok felé intézem, inkább magamnak és a barátaimnak. Szidom a gyengén játszót, azt, aki kihagyott egy tizenegyest, elrontott egy ziccert, aztán lassan megnyugszom. Azt hiszem, kis kivételtől eltekintve minden szurkolótáborra ez a mentalitás jellemző, mert ugyan ki szeret veszíteni? Ki örül annak, hogy másnap a munkahelyen vagy az iskolában kárörvendően az orra alá dörgölik a meccs eredményét. Tegnap az ír szurkolók megmutatták, hogy is kell tisztességesen kikapni, kiesni... Legszívesebben mindennap levetíteném a most következő videót a világ összes drukkerének, hátha tanulnának belőle. Jó hétvégét mindenkinek!

 

 

Címkék:

Mi lesz veled, Hollandia?

 

Hollandia a kiesés szélén áll. Mindössze egy rúgott góllal a B csoport utolsó helyét foglalja el. Megpróbálom összefoglalni, hogy szerény személyem szerint hol rontotta el Bert van Marwijk szövetségi kapitány. A taktika (hiánya)...
 

Bővebben...

Címkék:

Vége az első körnek, itt az All-Star csapat!

 

Véget ért az első kör a lengyel-ukrán rendezésű Európa-bajnokságon. A jó meccsek szerencsére többségben voltak, mindössze egy mérkőzést tudnék felhozni, ami nem ütötte meg a többi szintjét, de valljuk be őszintén: Az elvárás is túl nagy volt. Igen, a Franciaország - Anglia meccsre gondoltam, ami inkább volt unalmas taktikai állóháború, mint élvezetes futballmérkőzés... Erről majd később olvashattok, de előbb górcső alá veszem az elmúlt 8 mérkőzést, és megpróbálom kiválasztani azt a 11 labdarúgót, akik teljesítményükkel kitűntek a tömegből. 
 

Bővebben...

Címkék:

Pályán a címvédő - A C csoport összefoglalója

 

Bevallom őszintén: Nem volt meg bennem az a tipikus EB-láz. Ne kérdezzétek, miért... Egyszerűen leültem minden nap a TV elé, megnéztem a napi két meccset és kész. Nem tudtam izgulni a csapatokért, pedig a korábbi nagy tornákat úgy néztem végig, hogy a legérdektelenebb meccseken is tövig rágtam a körmöm. Egy pillanatra meg is ijedtem magamtól, hogy elmúlt a foci iránti végtelen szerelmem... Egészen tegnap este 6 óráig.
 
Spanyolország - Olaszország
 
Tartozom egy vallomással: Mióta az eszemet tudom a Real Madrid és a spanyol válogatott csapatáért izgulok, természetesen a Haladás mögött... 2000-ben láttam egy Real Madrid - Dinamo Kijev BL meccset. Számomra azóta külföldön a Real az első, Raúl pedig a mai napig a legjobb csatár. Talán, ha egy Manchester meccset látok először, ma MU és angol fan vagyok... De nem azt láttam, innentől kezdve pedig adta magát, hogy a Vörös Fúria mellett tegyem le a voksom a következő Európa bajnokságon. Erősen szubjektív írás következik, nézzétek el nekem.
 

Bővebben...

Címkék: