Hatharom / Blog / Bejegyzések
Mi is azaz FFP?
A Gazdasági Fair Play (FFP) az Európai Labdarúgó-szövetség legújabb „találmánya”. A szabály, amely arra hivatott, hogy...

A Gazdasági Fair Play (FFP) az Európai Labdarúgó-szövetség legújabb „találmánya”. A szabály, amely arra hivatott, hogy kiutat mutasson a kontinens futballjának az uralkodó féktelen káoszból. A vonat már elindult, elhagyta az állomást, Michel Platini szája mosolyra fakadt. Nála van az aduász???

 

 

 

A gazdasági válság ellenére a Deloitte Football Money League-jében szereplő 20 topklub nettó éves árbevétele évről-évre nyolc százalékkal emelkedik. Az jól látható, hogy a futball elitjébe tartozó csapatok továbbra is a „pénzvonaton” utaznak, azonban gazdálkodásuk már messze túllépte a racionalizmus határait, ezért az UEFA a beavatkozás mellett döntött, ezzel talán megmentve az európai labdarúgást egy közelgő katasztrófától.

 

Az érem másik oldalán ugyanis a klubok kiadásai is jelentős növekedési ütemet mutatnak – a 2009-es gazdasági évre ez levetítve elérte a 9,3 %-ot. Ennek meg is „itták a levét” az együttesek ugyanis ebben az esztendőben 1,2 milliárd eurós veszteséggel zártak, míg ha ezt a mutatót csak a Premier League-re vonatkoztatjuk, akkor az ott szereplő 20 csapatból 16 (!) veszteséget könyvelhetett el, amelyet 68%-ban a bérek feletti kontroll elvesztésének köszönhették.

 

A másik, az európai vezetés szemét is felnyitó adatok között pedig kiemelhetjük, az angol Portsmouth, vagy éppen a skót Rangers csődesetét, illetve azt, hogy 2004 és 2009 között a spanyol Mallorcával bezárólag 27 (!) klub nem indulhatott el anyagi helyzete miatt a kontinentális kupákban.

 

A további problémák elkerülése végett az UEFA elnöke, egyben az európai labdarúgás jelenleg legnagyobb hatással bíró embere (most influental man), Michel Platini tulajdonképpen „végigverte” a Gazdasági Fair Play ötletét az európai labdarúgáson, és innen már nincs visszaút – vallja Gianni Infantino főtitkár is.

 

A kezdeményezés lényege, hogy az Európa 53 országában működő élvonalbeli klubok legfeljebb annyit költsenek, amennyi bevételük keletkezik a labdarúgással kapcsolatos tevékenységükből. Másként megfogalmazva a hitelből megszerzett győzelmek korszaka véget érhet a kontinensen, illetve a Roman Abramovics féle „cukros bácsik” csillaga is leáldozóban van. A kontinens klubjai pedig ezen szabályozásnak köszönhetően kénytelenek lesznek a hivatásos sport piacairól (fogyasztói, merchandising, szponzori, közvetítési jogok, játékos) származó bevételek felé fordítani tekintetüket.

 

A 2013/14-es szezontól bevezetésre kerülő szabályozás folyamán a klubok releváns bevételének és releváns kiadásának különbözetét – fedezeti eredményét - kíséri figyelemmel a korábbi belga miniszterelnök, Jean-Luc Dehaene vezette Klub Pénzügyi Ellenőrző Panel.

 

A fentebb említettek mellett Michel Platiniék belevették az előírásba az úgynevezett elfogadható eltérést is, amely kimondja, hogy ötmillió eurós mértékig elnézik a kluboknak az esetleges negatív eredményt. Az UEFA emellett még annyi engedményt is ad, hogy az első két szezonra (2013-14, 2014-15) vonatkozó ellenőrzési időszakban a tulajdonos 45 millió euróig kipótolhatja a veszteséget, a következő háromban pedig összesen 30 milliót tehet a csapatba ellentételezés nélkül, de csak abban az esetben, ha ez a keret rendelkezésére áll – a kölcsönök felvételét kizárja a szabályozás.

 

 

Az UEFA szerint a 2010 májusában elfogadott szabályozás célja, hogy megvédje az európai klubfutball hosszú távú fenntarthatóságát és hitelességét, fegyelmet és racionalitást vezessen be az egyesületek pénzügyeibe, és csökkentse az átigazolási díjakat, illetve a játékosok fizetését.

 

Európa csapatai első ízben a 2014/15-ös idényben nézhetnek szembe a Fair Play megszegésének következményeivel, amelyeket az UEFA nyoni és isztambuli konferenciáját követően a következőképpen állapított meg:

1. Szóbeli feddés/figyelmeztetés.

2. Bírság.

3. Pontlevonás.

4. Az UEFA versenysorozatain (BL, EL) esedékes bevételek elvonása.

5. Új játékosok regisztrálásának megtiltása az UEFA versenysorozataiban.

6. Az UEFA versenysorozataiba nevezhető játékosok számának korlátozása.

7. Diszkvalifikáció az éppen zajló sorozatból.

8. Kizárás a következő sorozat(ok)ból.

 

Az FFP értelmében azonban két területen feneketlen kút áll a pénzeszsákok rendelkezésére: stadionfejlesztésre, valamint utánpótlás-nevelésre annyit költhetnek, amennyi csak jólesek – ezen összegek nem kerülnek a kiadások közé. Emellett bevezették a mentesség elvét is abban az esetben, ha két éven át nem éri el egy klub az ötmillió eurós küszöbértéket – a magyar klubok, ha rövid távon is, de fellélegezhetnek.

 

Az első jelentési időszakban ráadásul a 2010 nyara előtt igazolt játékosok bére is kikerül a kalapból, ezzel is segítve a csapatokat.

 

A keret mát készen van, azonban még kint az omlásveszély. Az álom szép, de a valóság pofonra kész. Platiniék is tisztában vannak ezzel. Az UEFA meghúzta az oroszlán bajszát, reméli, nem csap vissza neki…