Hatharom / Blog / Bejegyzések
A magyar labdarúgás két arca
A magyar labdarúgás két ellentétes arcát mutatja ebben az évben. Válogatottunk az EB-n, klubcsapataink a fotelben. A kiemelkedő Európa bajnoki...

A magyar labdarúgás két ellentétes arcát mutatja ebben az évben. Válogatottunk az EB-n, klubcsapataink a fotelben.

A kiemelkedő Európa bajnoki szereplés után joggal bizakodhatott mindenki, hogy megérkeztünk az áttöréshez és bíztunk klubcsapatainkban, hogy talán rájuk is ragadt valami és erőt tudnak meríteni a francia kalandból. Nos, ez a legkevésbé sem sikerült, a klubcsapatok pocsékul teljesítettek, de ez nem vet árnyékot a válogatottra akikben továbbra is joggal bízhatunk. Az EB után de még a VB selejtezők előtt, hol is tartunk most?

Válogatottunk az Európa Bajnokság óta nem sokat változott, két játékosunk, Király Gábor és Juhász Roland lemondta a válogatottságot, tehát a Világbajnoki selejtezőknek már nélkülük vág neki Bernd Storck csapata. A bizalom töretlen a csapat irányába, erre teljes mértékben rá is szolgáltak. Az éjjel nem ért véget, még csak most kezdődik igazán.

De talán a legnagyobb lehetőség épp játékosainkban volt, hiszen jó esély mutatkozott arra, hogy több, az Európa Bajnokságon is szerepet kapó játékosunk külföldi, meghatározó bajnokságok csapataiba szerződik. Ebben talán érhetett minket egy kisebb csalódás, de még nincs vége az átigazolási időszaknak.

Nézzük, hogy az EB 23 fős magyar keretéből eddig kinek hova sikerült igazolnia.

 

Lovrencsics Gergő

 

A magyar középpályás a Lech Poznan csapatában szerepelt az előző idényben, biztató teljesítményt nyújtott az Európa Bajnokságon ezért az ő esetében is felmerült a továbblépés lehetősége. Az, hogy ez mennyire sikerült azt mindenki döntse el maga. Lovrencsics a Ferencvárosba szerződött mondván, a Bajnokok Ligája selejtező előrelépést jelent és külföldi komoly kérő hiányában nem is igazán volt több választása. Azonban a Fradi rögtön az első párharcban búcsúzott az albán Partizani Tirana ellen így Gergőnek maradt a magyar bajnokság.

Nagy Ádám

Kétségkívül a legnagyobb potenciál Nagy Ádámban volt. Olyan csapatok kerültek szóba vele kapcsolatban, mint a Liverpool, Chelsea vagy épp a Benfica. Végül a Bologna csapatához igazolt másfél millió euróért. Kár lenne ítélkezni a döntés felett, hiszen Ádám szorgalmát és intelligenciáját ismerve ott is megfogja állni a helyét. A többi már az edző dolga, bízik e benne és megadja neki az esélyt vagy rögösebb út vezet majd a sikerhez? Erről egy év múlva több mindent lehet írni.

Dzsudzsák Balázs

A válogatott csapatkapitánya az Emírségekbe szerződött. Bár több csapat neve is felmerült, köztük a Dárdai Pál fémjelezte Hertháé is, azonban hivatalos megkeresés hiányában Dzsudzsák ismét keletnek vette az irányt. Talán ez lehetett volna az utolsó nagy dobása, azonban ezek után már a legtöbb embert kevésbé fogja érdekelni a klubcsapatában nyújtott teljesítménye vagy épp keresete, ha a válogatottban megfelelően játszik és továbbra is a csapat vezére marad.

Kapusaink közül Király Gábor továbbra is a Haladás csapatában szerepel. Dibusz Dénes számára is csak a magyar bajnokság maradt miután a Fradival búcsúzott a BL-től. Gulácsi Péter pedig a Bundesliga újonc RB Leipzig csapatának hálóőre.

Védelmünk oszlopai egyelőre nem igazoltak sehova. Egyedül Guzmics Ricsi iránt mutatkozik komoly érdeklődés, az olasz bajnokság újonca, a Pescara felől. Kádár Tamás sorsa továbbra is kérdéses, több országból is érdeklődnek iránta.

Priskin Tamás iránt a Videoton érdeklődött, Nemanja Nikolic nevével kapcsolatban pedig több klubbot is lehetett hallani. Egyik játékos sem áll közel a váltáshoz. Niko azonban továbbra is remek formában játszik klubcsapatában, a Legia Varsóban. Szalai Ádám iránt spanyol és olasz csapatok érdeklődnek de az ő sorsa sem fog egyhamar eldőlni.

Tehát az az igazán nagy áttörés elmaradt válogatott játékosaink számára amit előzetesen várhattunk, azonban nem is feltétlenül ez az elsődleges szempont, hiszen csapatként voltak kiválóak és egymásért küzdöttek, ezt lényegesen nem befolyásolja az, hogy melyik játékos hol játszik. Reméljük ott folytatják ősszel, ahol Franciaországban abbahagyták.

Klubcsapataink

Csapataink harcban állnak a nyugati fronton. Csak kaptak egy év pihenőt még. Naiv magyar ember mire gondolt az EB után? Majd most az NB1 csapatai is megmutatják. Lehet, hogy csak egy hosszabb hatásszünetet élünk most, de ez a pocsék teljesítmény nehezen magyarázható bármivel is.

Egyedül a Videoton nyújtotta azt amit előzetesen elvárhattunk tőle. Az Európa Liga harmadik selejtező körében a dán Midtylland ellen búcsúztak, de alaposan megizzasztották északi ellenfelüket. A második mérkőzésen a Videoton emberhátrányban játszva tudta idegenben ledolgozni egygólos hátrányát és mentette hosszabbításra a párharcot, ám a dán csapat rutinja és fölénye végül felőrölte a Vidit és a 104. percben született találattal továbbjutottak a dánok. De a Videoton helytállt és csapatként küzdött, erre a teljesítményre büszkék lehetünk.

Az MTK hozta a tőle elvárhatót és a későbbiekben a Lille csapatát búcsúztató Gabala ellen estek ki a második körben. A Debrecen szégyenteljesen búcsúzott Zhodino ellen, de a legnagyobb csalódás úgy gondolom a Ferencváros teljesítménye volt.

A magyar bajnok kiesése megmutatta, hogy egy német szakember nem garancia a sikerre. A játékosokon nem sok akarást láthattunk és kár lenne ezt az égést csak a menedzser nyakába varrni. Kezdődhet minden elölről. Egész évben készülni a BL-re majd csúfosan kiesni. Reméljük jövőre ez másként lesz és magukra találnak klubcsapataink is.

Senki sem várta, nem is történt meg. A magyar bajnokság színvonala nem emelkedett az EB szereplésnek köszönhetően. A vezetők nem fogadták meg Dárdai Pál szavait, miszerint az első 5 fordulóban ki kell nyitni a kapukat a szurkolók előtt. A stadionok többségében konganak, a játék színvonala alacsony és nem érkeztek minőségi játékosok sem a csapatokhoz.

Amibe kapaszkodhatunk, hogy hamarosan újra láthatunk minőségi magyar labdarúgást, hiszen válogatottunk kevesebb mint egy hónap múlva megkezdi szereplését a Világbajnokság selejtezőjében Feröer ellen.

Piszok nehéz dolga lesz a válogatottnak ha ki szeretne jutni a 2018-as Világbajnokságra, hiszen csak a csoportelsők jutnak ki automatikusan, a csoport másodiknak már selejteznie kell. A friss Európa Bajnok Portugália vagy épp az EB-ről veretlenül kieső Svájc mellett ez komoly kihívás lesz. Nézzük a dolgok jó oldalát, a Portugáloknak hármat rúgtunk és bárki ellen eséllyel léphetünk pályára.

Folytatás szeptember 6.-án Tórshavnban Feröer válogatottja ellen, klubcsapatainknak pedig jövő nyáron.

Hasonló bejegyzésekért keresd fel weboldalamat: www.footballin.hu

A magyar labdarúgás két ellentétes arcát mutatja ebben az évben. Válogatottunk az EB-n, klubcsapataink a fotelben.

A kiemelkedő Európa bajnoki szereplés után joggal bizakodhatott mindenki, hogy megérkeztünk az áttöréshez és bíztunk klubcsapatainkban, hogy talán rájuk is ragadt valami és erőt tudnak meríteni a francia kalandból. Nos, ez a legkevésbé sem sikerült, a klubcsapatok pocsékul teljesítettek, de ez nem vet árnyékot a válogatottra akikben továbbra is joggal bízhatunk. Az EB után de még a VB selejtezők előtt, hol is tartunk most?

- See more at: http://footballin.hu/2016/08/15/a-magyar-labdarugas-ket-arca/#sthash.8bbz8wRz