Hatharom / Blog / Bejegyzések
Valahogy Így néz Ki Az igényes Edzőképzés Anyaga - Sajnos Nem Itthon
Wágner Ádám jegyzete "Kedves Kollégák! Szűcs Marci barátom Angliában végzi éppen az ottani "C"-nek...

Wágner Ádám jegyzete

"Kedves Kollégák!

Szűcs Marci barátom Angliában végzi éppen az ottani "C"-nek számító tanfolyamot a napokban. Egyelőre, csak néhány dologról számolt be a különbségeket illetően a magyarhoz képest, a korábbi, magyarországi "D" tanfolyamhoz viszonyítva. Ha valakinek van összehasonlítási alapja, az Ő, hiszen itt is és ott is elvégzi ugyanazt, direkt.

Ebből a néhány dologból is egyértelműen kitűnik, hogy a magyar edzőképzés olyan szinten AMATŐR (volt eddig) és IGÉNYTELEN a külföldihez képest, hogy arról ódákat lehetne zengeni. Nem mennék bele a részletekbe, majd Marci ígérete szerint erről be fog részletesen számolni.

Két JELENTŐS dolgot emelnék csak ki már most, amelyek nyilvánvaló különbséget mutatnak:
1. Angliában a hallgatók a legalacsonyabb szintű edzőképzési szinten 4 szakmai DVD-t és 2 színes tankönyvet kapnak a kezükbe a tanfolyam kezdésének a napján. Ez a TANANYAG!!!
2. Összesen X gyakorlatot tartalmaznak a DVD-k és a tankönyvek, azt oktatják le, ami a TANANYAG!!! A felvételi és vizsga követelmények is nyilvánosan elérhetők, a DVD-kről és tankönyvekből elsajátíthatók. Egyértelműek.

Tankönyv Angliában

Ezzel szemben én, aki elvégeztem az MLSZ "D", UEFA "B", UEFA "A", MLSZ Kapusedzői, MLSZ Futsal edzői, SE-TSK TFTI középfokú labdarúgóedzői, SE-TSK felsőfokú sportmenedzseri diplomát adó képzéseket, illetve főiskolát Magyarországon (és még sok más tanfolyamot is), és mindent elraktam, gyűjtök a mai napig, amikor jelentkeztem az UEFA 'Pro'-tanfolyamra X évnyi tanulás után 3-szor, halvány lila gőzöm nem volt, hogy vajon mit kérdezhetnek a felvételiztetők.

Vajon azt, hogy Spanyolország 627-et, 872-t, vagy 887-et passzolt egymáshoz az EB-n?
Vajon azt, hogy ki az UEFA Futsal Bizottságának alelnöke?
Ki a legtöbbszörös magyar bajnok edzőnk?
Éppen ki áll 3. helyen a magyar NB I-ben?

Grassroots kiadvány kicsit igényesebben mint itthon

Még, ha szakmai kérdéseket tennének fel, akkor sem tudnám, honnan kell felkészülni.

Na, ez a baj kollégák! Az AMATŐRSÉG és az IGÉNYTELENSÉG határtalan kis hazánkban.

Véleményem szerint, ebben az is közre játszik, hogy nyilvánvalóan nagy a szakmai irigység a felsőbbrendűséget valló irányítóink részéről, és persze, irányított az összes edzőképzési tanfolyam - hiszen a részese voltam, tudom -, és emiatt tök egyszerű a hallgatóknak nem tiszta körülményeket teremteni, bugyuta és váratlan kérdésekkel kirugdalni bizonyos embereket a tanfolyamokról."

 Oktató DVD edzőknek - Ez is hiánycikk