Hatharom / Blog / Bejegyzések
Területvédekezési hibák a válogatottnál - Ferenczi Attila elemzése
Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül a magyar-finn válogatott meccs területvédekezési hibáit mutatjuk be. A...

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül a magyar-finn válogatott meccs területvédekezési hibáit mutatjuk be.

A területvédekezési hibákat kategorizálni szoktuk. Válogatottunknál olyan speciális helyzet állt elő, hogy egy adott szituációnál több típushiba is egyszerre jelentkezett.

1. típushiba:

- - - belső védők rossz váltása és rossz együttműködése, ill. a túloldali szélső védő belóg

Leírás:

Indítják a jobbhátvéd mögötti térbe beinduló finn támadót. Juhász kimegy keresztezni, azonban Lipták ahelyett, hogy visszazárna Juhász helyére (fekete nyíl), a támadó után fut. Folytatást lásd a következő képen!

Leírás:

A képen látható, hogy a belső tér ellenőrizetlen Lipták rossz váltása miatt, ugyanakkor 3 ember támadja a labdás finn játékost, aki a Juhász és a Lipták közötti résbe játssza be a labdát.

Leandro alaphelyzetben rosszul helyezkedik, mert mélyen belóg a belső védők mögötti térbe, azonban esetünkben most ez szerencse, mert így becsúszva tudja szerelni a kitörő finnt.

A következő szituáció hasonló az előzőhöz.

Leírás:

A finn ék jó ütemű mélységi passzt kap. Juhász visszalép vele, de nem tudja szerelni. Lipták - nem tudni milyen megfontolásból - Juhász mellett van, és ellenőrizetlenül hagyta a pálya tengelyét, így a kiugratott játékos szabadon mehet el a szélen. Vanczák rosszul helyezkedik, mert belóg a belső védők mögé, hiszen a beindulóval megy. Azonban ismételten szerencsés a rossz helyezkedése, mert a szélről bepasszolt labdát a finn támadó Vanczákba lövi.

A következő kép példa a két belső védő ismételten rossz váltására.

Leírás:

Juhász kimegy keresztezni a vonal felé guruló labdára. Lipták ahelyett, hogy visszazárna helyére (fekete nyíl), középen áll, még csak nem is sétál, hanem vánszorog.

A következő kép arra példa, amikor a túloldali szélső védő belóg.

Leírás:

A finn középpálya szabadon indít. A belső védők együttesen területet szűkítenek (értsd: tartják a lesvonalat). Vanczák ahelyett, hogy engedné lesre futni a finn támadót, mélyen belóg, és így helyzetbe hozza az ellenfelet.

2. típushiba:

- - - réskitöltési probléma ill. a túloldali szélső védő belóg

Leírás:

Vargának még csak elképzelése sincs, hogy amikor a négyesláncban szakadás van, akkor neki kéne kitölteni a réseket. A finnek indítani akarták a Leandro melletti támadót. Leandro mint túloldali védő, szokás szerint belóg, nehogy lesre fusson a finn. Az indítás lecsúszik, és keresztlabda lett belőle, amire Dzsudzsák fut ki. Karikával berajzoltuk azt a pozíciót, ahol lenni kellett volna a Varga, Leandro kettősnek.

A következő ábrán a hiba detto ugyanaz. Ez a 11-est megelőző szituáció.

Leírás:

A finn kívülről befelé vezeti a labdát. Nyomás alatt van, figyelme beszűkült. A védelemnek egységesen, vonalban előre kéne mozognia. Azonban ezt nem teszik meg, így a bejátszott labdát a finn támadó szabadon veszi át, befordul és Juhász felrúgja,11-es.

A finn azért nincs lesen, mert a túloldali szélső emberek belógnak, ill. Vargának vagy a védelmi lánc rését kellett volna kontroll alatt tartania, vagy a labdást támadó védőhöz kellett volna közelebb állnia, hogy megakadályozza a mélységi bejátszást.

Azonban Varga sem itt, sem ott nem volt.

Pintér Attila kifogásolta, hogy nem építjük fel a támadást. A következő képen arra mutatok be példát, hogy még a támadó alapállás felvétele is gondot okoz a játékosoknak.

Leírás:

Egy felszabadító rúgás száll Leandro felé. Kádárnak - amíg a labda száll - mélységben vissza kellett volna lépnie, és eltávolodnia Leandrótól, hogy egy egyszerű labdajáratással biztosan fel tudják vinni a labdát legalább a felezővonalig, és felépítsék a támadást. Fekete nyíllal berajzoltam, hogy hova kellett volna mozognia Kádárnak és Vanczáknak. A fehér karika azt a pozíciót mutatja, hogy hol kellett volna állniuk, amikor Leandro birtokba veszi a labdát.

Azonban sokszoros válogatott focistáknak fogalma sincs a LABDA NÉLKÜLI JÁTÉKRÓL.

Visszavonulásuk után meg majd vindikálják maguknak a jogot, hogy labdarúgó vezetők és edzők legyenek - hivatkozva válogatottságuk számára -, miközben mind a területvédekezés, mind a helyezkedés területén komoly tudásdeficittel bírnak.