Belakecske velemeny

Dacból és nagypofával nem fog menni - A magyar futball


Pintér rossz poén volt, de legalább nem tartott sokáig. Fontosabb ennél, hogy Csányi Sándor humora tényleg ilyen szar-e, vagy komolyan gondolta és szemétkedni akart. Vélemény a magyarfociról, szokás szerint. A bejegyzés eredetileg a pokerakademia.hu oldalon jelent meg.

 

Szokták mondani, hogy kétszer annyit kéne az oktatásra költenünk.  Ez teljesen helytálló megállapítás, csak éppen önmagában szart sem érne, hiszen a rendszer alapjai rosszak, hiába kapna egy rossz tanár kétszer annyi fizetést, attól még rossz tanár maradna, aki egy hibás tanmenetből tanítja a lejárt kötelező olvasmányokat.
Hasonló a helyzet a fociban is, hiába öntjük bele, ezt az egyébként csak magyar viszonylatban rengeteg pénzt, ha azt ugyan azok, ugyan úgy isszák, szórják és lopják el, ahogy az elmúlt húsz évben mindig.

Ráadásul rendre szopatjuk saját magunkat.

Husztit még feldolgoztuk anno, Mezeyről vagy jót, vagy semmit.  Vass Ádi úgy ahogy belefért, hiszen csúnyákat mondott bundázó társairól, a rendszer pedig megvédi azt, aki hozzá hasonló.
De vannak dolgok, akiket már nem nyelünk be akkor se, ha egyébként a magyar válogatott a kedvenc csapatunk.

Ott van ugye Pintér. Mellette szól, hogy.  Ellene szól, hogy nálunk tanult edzőnek, nincs nemzetközi tapasztalata, nem dolgozott még válogatott szintű játékosokkal, a játékosai rendszerint utálják, a média és a szurkolók ellene lesznek, ráadásul egyszerű, mint egy fadarab és beszélni is alig tud, utóbbiak miatt eleve teljesen alkalmatlan arra, hogy egy nemzetet képviseljen.  
Azért kinevezték, van ilyen.

Ott van aztán a nagypofa meg a dac. Ahogy magyar edzők a saját szakértelmüket, úgy próbálják a válogatottnál bizonygatni évek óta, hogy az NB1es játékosok vállalhatóak.
Nyilván vannak posztok ahol nincs más, de amikor Pintér belehazudja a kamerába, hogy Szalai helyére megvan a megfelelő ember az NB1-ből, hát akkor hányok.

És ott van végül Csányi Sándor, aki vagy meghülyült vagy megsértődött. Nem ám a focistákra, nem a szurkolókra vagy ilyesmi, hanem arra, aki a bankját fosztogatja. Most megmutatja, hogy nem jár jól, aki az ő érdekeit sérti.  Mert mi más lenne a magyarázat arra, hogy az ország legalkalmatlanabb emberét nevezik ki szövetségi kapitánynak, illetve a világ legidiótább szurkolói kártyás és beléptető rendszerét vezetik be, ami a lehető legtöbb embert tartja távol a stadionoktól. 
Amik szépek amúgy üresen is, de ugye egyik sem lélegeztetőgép.

És amíg ilyen emberek irányítják a magyar labdarúgást, addig minden másról felesleges beszélni. 
Amíg az MLSZ elnökét nem érdekli a futball, amíg berágnak az edzők, ha szidják őket, amíg pár ember a saját kényelme miatt tart fent egy működésképtelen rendszert. Amíg haveroknak osztogatnak edzői papírokat, amíg az játszik, aki fizet, meg akinek jó nő az anyja, amíg 400 milliókat osztunk Mezőkövesdeknek, amíg egy szurkolókkal nem rendelkező csapat kapja a TAO pénzek felét, addig tök mindegy, hogy Pintér vagy Mourinho, Huszti vagy Koltai, Románia vagy Moldova.

Olyan kicsit a mi focink, mint az a férfi, aki húsz éve a „szia cica, van gazdád?” dumával csajozik és bízik a szöveg tökéletességében.  Hiába küldik el mindig, még meg tudja győzni magát, hogy jó a nőknél.  Dugni nem dug, de azért megvan.