Hatharom / Blog / Bejegyzések
Australian Open: Nagy feltámadások - II. rész
Nyakunkon az Australian Open kezdete, ideje hangolódni a tornára. A rajtig mindennap jelentkezek egy bejegyzéssel, ezúttal három újabb drámai...

Nyakunkon az Australian Open kezdete, ideje hangolódni a tornára. A rajtig mindennap jelentkezek egy bejegyzéssel, ezúttal három újabb drámai meccsről olvashattok.

Hatalmas meccset játszott 2008-ban a német Philipp Kohlschreiber és az amerikai Andy Roddick a harmadik fordulóban. Felváltva nyerték a szetteket, mígnem eljutottak a döntő felvonásig. A dráma 5-4-es állásnál kezdődött, amikor "Kohli" meccslabdához jutott. Roddick bátran támadta a hálót, a röptéje azonban csak milliméterekkel csípte el a vonalat, megmenekült. Ezt követően a német további háromszor került egy pontra a győzelemtől, ám az amerikai az összeset ásszal tudta hárítani. 7-6-nál ismét Roddick került bajba, miután Kohlschreiber egészen varázslatos elütéseket produkált, akik látták a meccset, soha nem felejtik el a német keresztbe meghúzott fonákját...többek között ennek az ütésnek köszönhetően újabb meccslabdákhoz jutott. A tengerentúli klasszisnak nem jött a bitang szerva, labdamenetben pedig megcsinálta a pontot a német, így karrierje egyik legnagyobb győzelmét aratta. Roddicktól a karriercsúcsot jelentő 42 ász is kevés volt a győzelemhez...

A két legenda, Martina Navratilova és Chris Evert pályafutásuk alatt 80-szor találkoztak, az egyik legemlékezetesebb meccsüket az Australian Openen vívták, méghozzá az 1981-es döntőben. A rövidítésben elveszített első szett után Navratilova begyújtotta a rakétákat, kiegyenlített, majd a döntő játszmában 5-1-re lépett meg. Evert nem adta fel, hatalmasat harcolva 5-5-re küzdötte vissza magát, viszont hiába volt nála a lélektani előny, a következő két játékot elveszítette, így Navratilova lett a bajnok. Az amerikai (csehszlovák születésű) klasszis karrierje első győzelmét könyvelhette el Melbourne-ben, összességében pedig a harmadik Grand Slam-sikerét. Ekkoriban egyébként még az Aus Open füvespályás torna volt. 

Minden idők egyik legjobb női döntőjeként emlegetik a 13 évvel ezelőttit, melyben Jennifer Capriati és Martina Hingis vívott egy brutálisan kemény csatát. Ami nem annak indult, hiszen a svájci kevesebb, mint egy óra játék után már 6-4 4-0-ra vezetett. Gondjai akadtak azonban a mérkőzés lezárásával, az amerikai pedig egyre jobban játszott. Capriati tie-breakre mentette a szettet, úgy, hogy 3-5-nél és 5-6-nál is meccslabdát hárított, mindkettőt hosszú labdamenetben. Hingisnek a rövidítésben is adódott egy lehetősége, de ezt sem tudta kihasználni. Nem csak egymással, hanem a perzselő nappal is küzdöttek, a tie-breakben majd minden pont előtt a vonalbírók árnyékos területén szusszantak. Capriati végül 9-7-re megnyerve a rövidítést, behúzva ezzel a második szettet. A döntő felvonás már nem hozott ilyen izgalmakat, a svájci a sok elpuskázott lehetőség után elfogyott és 2-6-ra bukta a játszmát. Nem csak Capriati feltámadása, hanem a brutális meleg és a játék színvonala miatt is ez a valaha volt egyik legjobb finálé, amit Melbourne-ben játszottak.

Csütörtökön újabb legendás mérkőzések kerülnek terítékre.