Hatharom / Blog / Bejegyzések
Roger Federer vagy Rafael Nadal: Ki nyer előbb újra Grand Slam-tornát?
Az elmúlt tíz év két nagy ikonjánál, Roger Federernél és Rafa Nadalnál is aktuális a kérdés, hogy vajon nyernek-e...

Az elmúlt tíz év két nagy ikonjánál, Roger Federernél és Rafa Nadalnál is aktuális a kérdés, hogy vajon nyernek-e még karrierjük során major trófeát, illetve, hogy ez melyiküknek jöhet össze hamarabb. 

Fog még Roger Federer Grand Slamet nyerni?

"Fed" nemrégiben betöltötte a 34. életévét. 1975 óta 31 felett csupán három játékos, Jimmy Connors, Pete Sampras és Andre Agassi tudott Grand Slam-tornát nyerni, 34 felett pedig csak Andres Gimeno és Ken Rosewall, viszont ők még a 70-es évek elején. A kor tehát a svájci ellen szól, viszont a valaha volt egyik, hanem a legjobb játékosáról beszélünk, ha valakinek, akkor neki sikerülhet 34 felett is majort nyerni. 

Fog még Rafael Nadal Grand Slamet nyerni?

Fél évvel ezelőtt ez a kérdés senkinek nem fordult volna meg a fejében, a spanyol salakkirály idei teljesítménye alapján viszont egyre többen firtatják ezt a témát. Nadal egyértelműen karrierje mélypontján van és hiába tesz bele rengeteg munkát, hogy visszatérjen, egyelőre nem látni hogyan fog ez neki sikerülni. Öt évvel fiatalabb, mint svájci riválisa, ám a teste még sincs jobb állapotban. Folyamatosan sérülésekkel bajlódik és ez várhatóan csak egyre rosszabb lesz. 

Hol nyerhet Roger Federer?

A legjobb sansza Fednek természetesen Wimbledonban van, ahol karrierje során hétszer sikerült nyernie, az elmúlt két esztendőben pedig döntőbe jutott. Bár a US Opent nyerte meg a legrégebben, talán Wimbi mellett ott lehet még igazán keresnivalója, főleg, ha okosan építi fel a szezon első felét és frissen, kipihenten vág neki.

Hol nyerhet Rafael Nadal?

Jelenleg én csak a Roland Garrost mondanám, bár láthattuk idén, ha nincs meg az önbizalma és a játéka, akkor hiába az ő felségterülete a párizsi salak, simán kikapott Djokovicstól. A szerb dominálja a mezőnyt és éppen a Garros a legfontosabb számára, amit megszeretne nyerni. Ez nem túl jó hír Nadalnak...A többi GS-en jóval rosszabbak az esélyei, az Australian Opent csupán egyszer nyerte meg, azt is még 2009-ben, míg Wimbledonban már jó ideje nem tényező. A US Open jöhet még szóba, ahol legutóbbi öt fellépése során az elődöntőnél lejjebb nem adta. 

Ki nyer előbb Grand Slamet?

Roger Federer. Neki három major-tornán is jó esélye van, míg Nadalnak inkább csak a Garroson, ám Djokovics személyében ott egy igen komoly kihívója van, aki talán már salakon is előtte jár. No meg persze az sem mellékes, hogy a svájci sokkal jobb formában van és az előkelő ranglistás helyének köszönhetően sokkal kedvezőbb sorsolást kaphat. 

Mik az esélyek a soron következő Grand Slamen, a US Openen?

A TippmixPro-nál Fed (7.00) a harmadik, míg Rafa (11.25) a negyedik számú favorit. Utóbbit talán csak a neve miatt sorolják oda, jelen helyzetben én Wawrinkát és Nisikorit is esélyesebbnek tartom. Nadal megint nem lesz a top 4 kiemelt között, így ahogyan a Garroson és Wimbledonban, várhatóan New Yorkban is borzasztó nehéz sorsolása lesz. Roger a döntő előtt biztos nem találkozik a topfavoritnak számító Djokoviccsal, és a nagy menők közül talán a legfrissebb lesz, hiszen csak Cincinnatiben teszi tiszteletét a felvezető tornák közül.