Hatharom / Blog / Bejegyzések
Federer, Djokovics, Nadal és Murray védelmet élvez az ATP-nél - Köllerer
Az osztrák Daniel Köllerer volt a tenisz történetének első játékosa, akit örökre eltiltottak, méghozzá...

Az osztrák Daniel Köllerer volt a tenisz történetének első játékosa, akit örökre eltiltottak, méghozzá bundázásért. A TIU 2011-ben hozta meg ezt a kőkemény ítéletet, a sógorok egykori top 100-as teniszezője azonban azóta sem tudta túltenni ezen magát, a napokban az olasz Tennis Circus-nak adott nyilatkozatot, melyben többek között arra is kitért, hogy az ATP a legjobbakkal nem merné ugyanezt megtenni.

Daniel Köllerer 2009 októbere és 2010 júliusa között próbált meg nemzetközi tornákon meccsek végeredményét befolyásolni, ami miatt a Tennis integrity Unit örökös eltiltással sújtotta, illetve 100 ezer dolláros bírságot szabott ki. Az osztrák fellebbezett, de nem járt sikerrel, a CAS akkor így nyilatkozott: "Megállapítottuk, hogy a játékos megkísérelte mérkőzések végeredményeinek befolyásolását".

Elég kemény nyilatkozatot adott Köllerer a napokban.

"Az ATP tönkretette az életemet" - mondta az osztrák. "A házam, a feleségem, a gyerekeim, mindent elveszítettem és depressziós voltam".

A 32 éves egykori játékos a januári BBC-nek adott nyilatkozatában vallja az ártatlanságát, arra hivatkozva, hogy nincs bizonyíték arra, hogy bundázott. Elmondta, hogy többször is felajánlottak neki pénzt, hogy elcsalja a meccseket Moszkvában, Chennaiban és Párizsban, de mindig visszautasította. 

Az olasz lapnak beszélt arról is, hogy a legjobbak más elbírálásban részesülnek és az ATP vele akart erőt demonstrálni.

"Az ATP soha nem tiltaná el Federert, Djokovicsot, Nadalt vagy Murrayt" - mondta. "Nem hiszem, hogy ezek a játékosok manipulálnának meccseket, de ha mégis, öngyilkosság lenne az ATP-től elővenni őket. A legjobb teniszezők védelmet élveznek. Ők túl fontosak ahhoz, hogy feláldozzák őket. Én egy szálka voltam az ATP szemében. Engem feláldoztak, hogy megmutassák a többi játékosnak, hogy mi történhet. Vannak védett játékosok, és olyanok, akiktől az ATP megakar szabadulni."


Érdekes téma és valószínűleg itt a legjobbak protekciót élveznek témában igaza is van Köllerernek, de megkockáztatom, hogy ő sem kapott volna örökös eltiltást, ha előtte nem tapló parasztként viselkedik a Touron. Például Júlio Silvát lemajmozta és azt mondta neki menjen vissza a dzsungelbe, ami elég erősen rasszista megnyilvánulás. De más játékosokkal, bírókkal is volt összetűzése, nem megfelelő viselkedésért az ATP el is tiltotta hat hónapra. Szóval finoman szólva sem egy minta teniszező volt, így nem csoda, ha az ATP az első adandó alkalommal örökre eltiltotta, ami persze jól is jött nekik, valóban erős üzenete van, bár nem gondolom, hogy ez megállítja a bundázni akaró játékosokat.