Hatharom / Blog / Bejegyzések
Nadal lehet a salakszezon vesztese, Djokovics a nyertese
Új cikksorozatot indítok, melyben jóslatokat olvashattok, jelen esetben, hogy mit várok az idei salakszezontól, ki lesz a tavasz nagy vesztese, nyertese,...

Új cikksorozatot indítok, melyben jóslatokat olvashattok, jelen esetben, hogy mit várok az idei salakszezontól, ki lesz a tavasz nagy vesztese, nyertese, meglepetésembere és csalódása.

A salakszezon rajtja előtt a legtöbb embert az a kérdés foglalkoztatja, hogy Rafa Nadal megnyeri-e 10. alkalommal is a Roland Garrost? Véleményem szerint igen, viszont nem idén éri el ezt a csodás számot. Már tavaly sem tudta dominálni a salakszezont, olyan verésekbe nézett bele, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Egy szerény madridi sikert tudott felmutatni, ráadásul ott is szerencséje volt, hogy a győzelemre álló Nisikori megsérült, és végül feladni kényszerült a döntőt. Az önbizalmának aligha tettek jót a vereségek, pláne, hogy a Garros előtt Rómában Djokovics verte, viszont Párizsban ebből profitálni tudott, hiszen a gyenge teljesítménye miatt hatalmas nyomást tettek a szerb riválisára. Minden esélylatolgatásban arról lehetett olvasni, hogy most megcsinálhatja Nole és beteljesülhet neki is a karrier Grand Slam. Legtöbb helyen első számú favorittá lépett elő, Rafa pedig szépen kihasználta, hogy kevésbé számoltak vele...

Látva a mallorcai idei játékát, meglepne, ha sokkal jobb eredményeket szállítana a szemcsés borításon, mint tavaly. Lehet több tornát fog nyerni, de a Garros nem lesz közte. Nem csak Djokovicstól kell tartania, simán meglepetést okozhat egy Raonic vagy Nisikori is, utóbbi a US Openen megmutatta, hogy nem ijed meg a világelsőtől sem. A kanadai pedig hiába nem salakra született, ezek a nagy adogatók borzasztó kellemetlen ellenfelek tudnak lenni a leglassabb borításon is, és Nadalnak akadt már gondja Párizsban ilyen típusú játékossal. 2011-ben Isner 2-1-re vezetett ellene...

Amikor egy ilyen kaliberű játékos gödörben van, akkor ezt a kisebb nevű teniszezők is pontosan tudják és érzik a vérszagát. Ilyenkor a necces szitukban már nem mindig elég a név...Idén egy olyan meccsére emlékszek Nadalnak, amikor Houdini-módjára menekült meg a szoros helyzetből, ez pedig az Australian Openen volt Smyczek ellen. Ezt leszámítva viszont Fognini, Raonic és Verdasco is megoldhatatlan feladatnak bizonyult számára, Berrert már nem is említem, mert tőle kikapni még az év első tornáján is az ultra gáz kategória. Fognini elleni veresége után például azt nyilatkozta, hogy többször begörcsölt a meccs végén, na ne már, egy Nadal? Világéletében a jó állóképességéről volt híres. Túl sok probléma van, hol a tenyeresére panaszkodik, hogy nem az igazi, hol begörcsöl, hol a fontos szitukat nem kezeli jól és még lehetne sorolni. 

Véleményem szerint a salakkirály lesz a salakszezon nagy vesztese, mégpedig azért, mert nem fogja megnyeri a Garrost.

Djokovics megint zseniális rajtot vett, ismét megcsinálta az Indian Wells-Miami duplát, immáron harmadik alkalommal, ezzel pedig történelmet írt, korábban erre senki nem volt képes az Open Érában. Ezekhez még hozzácsapta az Australian Open-trófeát, vagyis idén eddig behúzta az összes fontos versenyt. Az elmúlt években rendre salakon is akad neki egy-egy Masters-siker, úgy vélem most sem lesz ez másképp, és nem lepne meg, ha éppen Madridban alkotna nagyot, amit tavaly sérülés miatt kellett kihagynia. 

Úgy vélem az viszont nem tenne jót neki, ha túlságosan sziporkázna a salakszezonban is, hiszen akkor megint óriási nyomást tennének rá Párizsban, csakúgy, mint tavaly. Ha megy neki a játék, ha nem, a Grand Slam-tornán úgyis hozza magát, 2009-ben fordult elő vele legutóbb, hogy a negyeddöntő előtt búcsúzott egy major viadalon...

Sok függ majd az időjárástól, de képesnek érzem Djokovicsot, hogy legyőzze Nadalt a francia fővárosban. Persze az is benne van a pakliban, hogy a spanyol valaki más ellen búcsúzik majd. Mindenesetre szerintem Nole lesz a tavasz legnagyobb nyertese, összejön végre neki az áhított karrier GS.

Egyértelműen a japán Kei Nisikori volt a tavalyi salakszezon meglepetésembere. Pazar tenisszel győzött Barcelonában, majd Madridban is nagyot menetelt. A sérülések viszont nem kímélték, Monte-Carlóban és Rómában sem tudott pályára lépni, míg Párizsban elindult, de nem 100 százalékos állapotban hamar kiesett. Ezekből viszont most sokat profitálhat, hiszen rengeteg pontot gyűjthet, aminek köszönhetően bebetonozhatja magát a top 4-be a világranglistán. 

Az acapulcói döntőben picit elveszítette a fonalat, Indian Wellsben és Miamiban sem hozta a legjobbját, igaz, utóbbi helyszínen a fantasztikus napot kifogó Isnertől kapott ki. Nincs nagy baj Nisikori játékával, kicsit mentálisan visszaesett és nem koncentrált úgy a meccsein, ahogyan az egy topjátékostól elvárható lenne. Ha elkerülik a sérülések, akkor szinte biztos vagyok benne, hogy valamelyik salakos tornán nagyot fog alkotni, azt sem zárom ki, hogy éppen ezen a borításon nyeri majd meg pályafutása első Masters trófeáját. Párizsban is komoly menetelést várok tőle, pláne, hogy jó eséllyel az előkelő negyedik helyen lesz kiemelve. Sokat segíthet neki edzője, Michael Chang, aki 1989-ben minden idők legfiatalabb Garros-győztese lett, szóval tudja mi kell a sikerhez...

Dimitrov kicsit megrekedt a tizedik hely környékén, hiába a tavalyi wimbledoni elődöntője, nem igazán lendített ez nagyot a karrierjén. Az idei szezonja egyelőre elég gyatra, főleg amit Ausztrália óta produkál. Négy tornán indult, és képtelen volt zsinórban két meccset nyerni, pedig Müller, Harrison és Robredo abszolút a verhető kategóriába tartozó játékosok. 

A salakszezonban sem várok óriási javulást a bolgártól, pedig szüksége lenne a jobb teniszre, hiszen kell azért védenie pontot bőven, főleg Rómában, ahol tavaly elődöntőzött. Talán egy jobb eredmény összejöhet neki valamelyik Mastersen, de, hogy ő óriási meglepetést okozzon, tehát Nadalt vagy Djokovicsot verje, arra nem sok esélyt látok. Véleményem szerint a tavasz egyik nagy csalódása lesz.

Izgalmas salakszezon előtt állunk, Ti mit vártok, ki lesz idén a vörös por nagy nyertese, illetve vesztese? A Roland Garros után kielemezzük, kinek mennyire jöttek be a jóslatai.