Hatharom / Blog / Bejegyzések
Federer új szintre emelte a fogadást
Roger Federer egy olyan return ütéssel rukkolt elő Cincinnatiben, ami az ellenfeleket is meglepte. A New York Times egy remek elemzést készített a Trükkös...

Roger Federer egy olyan return ütéssel rukkolt elő Cincinnatiben, ami az ellenfeleket is meglepte. A New York Times egy remek elemzést készített a Trükkös Támadásról, amelyet a svájci SABR-nek - Sneak Attack by Roger - nevezett el.

Federer a wimbledoni döntő után egy hosszabb pihenőt tartott, majd Ohióban kezdte meg a felkészülést az amerikai keménypályás szezonra. Az edzéseken egy új returnt kezdett el gyakorolni, melynek a lényege, hogy a második szervákat agresszíven, a T-vonalhoz fellépve megtámadja. Az elején csak viccből ütött ilyeneket, ám miután ezek jól sültek el, így egyre többet gyakorolta, végül pedig Severin Lüthivel - edzője - úgy döntöttek, mi lenne, ha élesben, tétmeccsen is kipróbálná? 

Roger Cincinnatiben többször is előhúzta ezt a trükkös ütést, amivel még a világelső Novak Djokovicsot is meglepte. Az elmúlt napokban a US Openen is láthattuk tőle többször is ezt a támadást, egyedül John Isner ellen nem tudta alkalmazni, hiszen neki a második adogatása is borzasztóan kemény és magasra pattan. 

Íme lépésről lépésre a SABR:

Amikor az ellenfele a szerva közben felfelé néz, akkor Federer közelebb lopózik a T-vonalhoz.

Kevesebb így Federer reakcióideje, de a második adogatásokra lép fel, ami lassabb és amit általában a fonákjára ütnek, így tudja hova fog jönni a labda.

A szervát egy kisebb ugrás közben adja vissza, miközben ellenfele éppen csak visszanyeri az egyensúlyát az adogatást követően.

Federer jó pozícióba kerül és fedezi a szögeket a hálónál.

A returnt mélyen adja vissza, hogy az ellenfele az alapvonalnál maradjon...

...így rengeteg ideje marad reagálni a hálónál...

...végezetül pedig nincs más dolga, mint második ütésére befejezni a pontot.

 

Federer egyébként akkor sem jön zavarba, ha a tenyeresére jön a labda. Cincinnatiben Kevin Anderson ellen így is megtudta nyerni a pontot, pedig a dél-afrikait a világ legnagyobb szervásai között tartjuk számon.

 
Federer return of serve

Crazy tennis from Roger Federer in Cincy. Have you ever seen a serve returned like this?Watch live and full matches on demand from Cincinnati here: tnn.is/Live

Posted by TennisTV.com on 2015. augusztus 20.