Hatharom / Blog / Bejegyzések
Megérkezett az új generáció!
Ha ránézünk a világranglistára, akkor elég furán fest a legjobb öt névsora, nincs ott ugyanis sem Roger Federer, sem pedig Rafael Nadal...

Ha ránézünk a világranglistára, akkor elég furán fest a legjobb öt névsora, nincs ott ugyanis sem Roger Federer, sem pedig Rafael Nadal neve, ilyenre pedig 13 esztendővel ezelőtt, 2003-ban volt legutóbb példa. De a régi motorosok közül nem csak ők, hanem David Ferrer és Tomás Berdych is csúszik hátra. Előbbi májusban került ki a top 10-ből, pedig előtte bő öt szezonon át ott tanyázott. Az ő helyüket olyanok vették át, mint Milos Raonic vagy éppen Kei Nisikori, akik húszas éveik közepén járnak. De most nem róluk akarok beszélni, hanem a még fiatalabb korosztályról, amely idén nagyon aktív és eredményes volt az ATP Touron. 

Az elmúlt néhány szezonban láthattuk, hogy a tehetségek bontogatják a szárnyaikat, de ebben az évben éreztem azt, hogy most meg is érkeztek már a profik közé és jövőre még komolyabban számolni kell velük. De kikről is van szó? Az egyik legnagyobb potenciál Nick Kyrgiosban van, nyert idén Marseille-ben, Atlantában és Tokióban, utóbbi 500-as torna volt. Neki már csak tényleg egy olyan edző, vagy pszichológus vagy nem tudom mi kellene, aki kicsit helyre teszi a fejét, mert ezek a sorozatos balhék nem férnek bele. Persze minden sportágnak megvannak a maga idiótái, lehet belőle sem lesz soha világelső, pont emiatt...

Éppen az ellentéte Alexander Zverev, akiről már így 19 évesen is sugárzik, hogy vérprofi. Ő Szentpéterváron nyert tornát és döntőzött Halléban és Nizzában. Kapásból három különböző borítás, szóval igazi all-rounder játékos. Iszonyatosan jó tenisze van, bár nem trükközik annyit, mint Kyrgios, de én mégis sokkal jobban szeretem a játékát nézni. Megdöbbentő egyébként látni, hogy 198 centisen hogyan tud így mozogni a pályán. Remélem nem lesz olyan peches, mint pl DelPo, akit én szintén nagyon csipázok, de messze nem tudta kihozni magából a legtöbbet a sérülései miatt. 

Az idei év másik nagy berobbanója a francia Lucas Pouille, aki nálam a meglepetés ember címet is kiérdemelte. Zverevről és Kyrgiosról már junior korukban lehetett tudni, hogy sokra vihetik, Pouille viszont nem ez a kategória. Ő abszolút a semmiből jött előre, és lehet, hogy ő lesz a jövő Ferrerje, akit borzasztó nehéz lesz majd a top 10-ből kirobbantani, mert annyira stabil. Nem mondom, hogy olyan potenciál van benne, mint az említett két játékosban, de azt se merném kijelenteni, hogy soha nem fog GS-t nyerni. Neki is összejött idén egy tornagyőzelem, méghozzá Metzben. 

Nyugodtan ehhez a trióhoz lehet sorolni Karen Khachanovot és Taylor Fritzet is. Mindketten pokoli tehetségesek és már bizonyítottak az ATP Touron. Előbbi Csengduban nyert tornát, míg utóbbi Memphisben döntőzött. Ők még nincsenek mondjuk Zverevék szintjén, de jövőre már ők is ott lehetnek a top 30 környékén. 

És akkor olyan játékosokról még nem is beszéltem, mint Borna Coric vagy Kyle Edmund. Előbbi elég hamar megismertette a nevét a tenisz-rajongókkal, ez nem is volt rá jó hatással, egyébként is egy elég beképzelt játékos. De az elvitathatatlan, hogy benne is komoly potenciál van. Edmund hasonlóan Pouille-hoz, így a húszas évei elején kicsit a semmiből tör előre. Negyed annyi figyelmet sem kap, mint a többiek, de én azt mondom, hogy belőle lehet egy nagyon jó kis top 20-as teniszező. 

Lehetne még említeni tehetségeket, de nekik még időre van szükségük. Az itt említett játékosok viszont idén már tornákat nyertek, skalpokat gyűjtöttek, minőségi teniszt nyújtottak - leszámítva Coricot. Szépen előre küzdötték magukat a világranglistán, a Kyrgios - Zverev - Pouille trió a top 20-ban van. De ezzel még nem dőlhetnek hátra, a még nagyobb kihívás jövőre jön, amikor is már pontokat kell megvédeniük és sokkal nagyobb nyomás alatt kell pályára lépniük. Nagyon könnyű visszaesni és beleszürkülni a mezőnybe, legyél bármekkora tehetség is. Jó példa erre a lányoknál Eugenie Bouchard, aki berobbant, majd kipukkadt.

Erre csak a jövő ad választ, hogy közülük kik alkotják majd a krémet, de az biztos, hogy idén megérkeztek.