Hatharom / Blog / Bejegyzések
Nem tudod kié a legjobb tenyeres, fonák vagy éppen szerva? A New York Times kiderítette!
A US Open környékén a New York Times egy sor szakértőnek köszönhetően - korábbi profi játékosok, edzők, szakírók stb...

A US Open környékén a New York Times egy sor szakértőnek köszönhetően - korábbi profi játékosok, edzők, szakírók stb - összeállított egy listát, melyben rangsorolják, hogy az egyes játékelemekben kik a világ legjobbjai.

Legjobb tenyeres

1. Rafael Nadal
2. Roger Federer
3. Juan Martín del Potro
4. Novak Djokovic
5. David Ferrer

Az első néggyel nehéz lenne vitatkozni. Nadal tenyerese egyértelműen a világ legjobbja. Egyes források szerint percenként 3200-5000-et fordul az ő tenyeressel megütött labdája. Nekem személy szerint egyébként DelPo tenyerese tetszik a legjobban, főleg ha futtában húzza meg. Lapos, erős, bárkit képes letolni vele a pályáról. Ferrer elsősorban a stabilitás miatt kapott helyet az ötben, alapvetően azért az ő tenyerese nem olyan félelmetes.

Legjobb kétkezes fonák

1. Novak Djokovic
2. Andy Murray
3. Tomas Berdych
4. Kei Nishikori
5. Ernests Gulbis

Érdekes rangsor. Djokovics és Murray nálam is az első két helyen, Nisikorit Berdych elé tenném, főleg az idei teljesítményük alapján. Gulbis helyett akár Nadal, akár Del Potro is szerepelhetne, de a New York Times még Benoit Paire nevét is megemlíti. Neki csak ritkán vannak villanásai, őt az ötbe meredek lenne betenni, hiszen akkor tenyeresnél Gael Monfils is helyet kaphatna...Kedvenc kétkezes fonákom az Djokovicsé, főleg ha egyenesbe üti meg.

Legjobb egykezes fonák

1. Stan Wawrinka
2. Richard Gasquet
3. Nicolás Almagro
4. Tommy Haas
5. Roger Federer

Nálam Gasquet van az első helyen. Félelmetes szögeket tud nyitni, persze Wawrinka is, de neki inkább az egyenese az életveszélyes. Haas helyére talán beférne Mihail Juzsnij, vagy ha az idei évet nézzük, akkor Grigor Dimitrov, de Philipp Kohlschreiber is zseniális egykezes fonákkal bír. Federert sem feltétlenül tenném az öt közé, annak ellenére, hogy iszonyat elegáns ahogy beleáll a fonák oldali ütésbe.

Legjobb első szerva

1. John Isner
2. Ivo Karlovic
3. Milos Raonic
4. Roger Federer
5. Kevin Anderson

Jó kérdés, hogy itt mit vegyünk alapul? A legtöbb ászt a szezonban Karlovic ütötte, szám szerint 1185-öt. Az ötben szereplő játékosok közül Isner ütötte be a legnagyobb százalékban az első adogatását (68%). A legfontosabb viszont talán az, hogy ki mennyire hatékony az adogató játékaiban. A langaléta amerikai idén a szervagémjei 93 (!) százalékát hozta. Federer kilóg a többiek közül, de alapvetően ő is kiváló számokat hoz, ezért helye van a top 5-ben.

Legjobb adogatásfogadás

1. Novak Djokovic
2. Andy Murray
3. David Ferrer
4. Tomas Berdych
5. Rafael Nadal

Olyanok nem kerültek az ötbe, mint Nyikolaj Davigyenko, Federer, Lleyton Hewitt vagy éppen Del Potro. Azt gondolom Djokovics a legjobb, főleg ha sül a keze, és a belekapott returnjei is a vonalra potyognak...

Legjobb röpte

1. Leander Paes
2. Radek Stepanek
3. Mike Bryan
4. Roger Federer
5. Michael Llodra

Zseniális párosjátékosok és Federer. A svájci röptéit idén jó néhányszor megcsodálhattuk, és valószínűleg jövőre sem lesz ez másképp. Hosszú alapvonalcsatákban ő már nem igen fogja tudni felvenni a versenyt a fiatalokkal. Muszáj fellépnie a hálóhoz. Igazából a többiek között nehéz különbséget tenni, az mindenesetre kalaplengetést érdemel, hogy Paes még 41 évesen is olyan reflexszel nyúl a labdákba, hogy az valami hihetetlen.

Legjobb elütés

1. Rafael Nadal
2. Novak Djokovic
3. Andy Murray
4. Richard Gasquet
5. Lleyton Hewitt

Nadal, Djokovics és Murray is nagy mestere az elütéseknek, de úgy vélem a spanyol joggal kapta meg az első helyet. Nincs annál demoralizálóbb, amikor megüti a tenyerest és betekeredik a sarokba. Djokovicsnál a leglátványosabb, amikor szinte spárgából üti meg fonák oldalról.

Legjobb mozgás

1. Novak Djokovic
2. Rafael Nadal
3. Gaël Monfils
4. Andy Murray
5. Kei Nishikori

Talán Ferrer nevét lehet hiányolni a listáról, hiszen ha valamiben kiemelkedik, akkor az a lábmunkája. De egyébként a rangsor felállításánál nem ezt vették figyelembe. Djokovics például azért került az első helyre mert a legkifacsartabb testhelyzetből is képes jót ütni. Ezért találjuk Monfils nevét is a top 5-ben. 

Fejben legerősebb

1. Rafael Nadal
2. Novak Djokovic
3. Roger Federer
4. David Ferrer
5. Lleyton Hewitt

Ferrer abszolút kilóg, hiszen egyedül ő nem volt világelső. Az gondolom, hogy itt elsősorban az első három játékos pozíciója az érdekes. Nálam is ez a sorrend, Nadalt érzem mentálisan a legerősebbnek.

Legkülönlegesebb ütés

1. Ernests Gulbis, tenyeres
2. Alexandr Dolgopolov, adogatás
3. Bernard Tomic, tenyeres

Mind fura, az egyszer biztos...de, hogy én betettem volna a háromba Florian Mayer felugrásos fonák ütését az tuti. 

Akiknek a szavazatai alapján összeállították a listákat: Mahesh Bhupathi (egykori világelső párosjátékos), Jim Courier (korábbi világelső), Amer Delic, Mardy Fish, Brad Gilbert, Justin Gimelstob, Ivan Ljubicic, Ivo Karlovic, Rob Koenig, Patrick Mouratoglou (Serena Williams edzője), Larry Stefanki, Sam Sumyk, Craig Tiley, Darren Cahill, Pete Bodo, Christopher Clarey (International New York Times), Joel Drucker (Tennis Channel), Richard Evans (British szakíró); Steve Flink (tenisztörténész), Stephanie Myles (Kanadai szakíró), Julien Reboullet (L’Équipe); Tom Tebbutt (Kanadai szakíró); Stephen Tignor (tennis.com) és még rajtuk kívül is akadtak páran.