Hatharom / Blog / Bejegyzések
Új generáció feljövőben
Cím alapján sokan gondolhatják, hogy a Nisikori, Dimitrov, Raonic trióról lesz szó, de nem. Ezúttal a náluk is fiatalabb...

Cím alapján sokan gondolhatják, hogy a Nisikori, Dimitrov, Raonic trióról lesz szó, de nem. Ezúttal a náluk is fiatalabb játékosok kerülnek terítékre, akikből egyre több van a profi mezőnyben. 

A legfrissebb világranglistán nyolc tinédzser korú játékos van a legjobb 200-ban, ilyenre legutóbb 2007 október végén volt példa, akkor Jevgenyij Koroljov, Lukás Lacko, Santiago Giraldo, Ernests Gulbis, Juan Martin del Potro, Marin Cilic, Donald Young és Alekszandr Dolgopolov nevét találtuk a top 200-ban. Ez a generáció adott két Grand Slam-bajnokot, és Korojlovon kívül a többiek most is jó helyen állnak a ranglistán. 

Meglepő lenne, ha a jelenlegi fiatalság néhány év múlva ne tudna majd hasonló eredményeket felmutatni (már csak a nagy négyes várható visszaesése miatt is). No, de kikről is van szó? Ha a világranglistás helyük alapján haladunk, akkor Nick Kyrgios áll a legjobban (35.). Tavaly Wimbledonban és idén az Australian Openen negyeddöntőzött, ennyire fiatalon Roger Federer volt a legutolsó, aki ilyen eredményeket tudott felmutatni...Minden megvan benne ahhoz, hogy GS-címeket nyerjen. Remélhetőleg a komolyabb sérülések is elkerülik majd. 

A következő a sorsban a horvát Borna Coric, akit tavaly megválasztottak a jövő sztárjának. Jelenleg a világranglistán a 91. helyen áll, ő a legfiatalabb a top 100-ban. Azzal, hogy tavaly Bázelben legyőzte Rafa Nadalt túl nagy figyelem zúdult rá, ezt pedig nem sikerült jól kezelnie. Az idei szezonban egyelőre a várakozások alatt teljesít, elég sima vereséket kapott nyerhető meccseken, de ezekre szüksége is van, hogy a földön maradjon, hiszen nyilatkozott elég cifrákat, miszerint ő a generációja legjobbja és hasonlóak...

Kyrgiosnak és Coricnak is volt tavaly nagy skalpja, a német Alexander Zverev nem tud hasonlót felmutatni, viszont ő volt az egyik legtöbbet előre lépő játékos, ugyanis a 808. helyről egy év alatt a 134. helyig jött előre. Hamburgban hívta fel magára a figyelmet, ahol az elődöntőig menetelt. Remélhetőleg nagyobb karriert fut majd be, mint bátyja, Mischa, aki szintén nagy ígéretnek számított.

A másik ausztrál kedvenc, Thanasi Kokkinakis is megismertette már a nevét a világgal. Picit lassabb léptekben halad előre, mint jó barátja, Kyrgios, de benne is komoly potenciál rejlik. Szinte elképzelhetetlen, hogy idén ne törjön be ő is a top 100-ba. 

Az ázsiaiaknál is találunk két fiatal tehetséget, a koreai Hyeon Chungot és a japán Yoshihito Nishiokát. Mindketten a hagyományos utat választották, vagyis Futures- és Challenger-tornákon próbálnak előrébb jutni. Chung tavaly a junioroknál azért megcsillogtatta a tudását, ugyanis Wimbledonban nem kiemeltként sikerült a döntőig jutnia.   

Az amerikaiak új reménysége Jared Donaldson, aki éppen idén könyvelhette el első Challenger tornagyőzelmét. Már most egy elég jó nevű szakember, Taylor Dent foglalkozik vele, aki játékosként elég szép eredményeket ért el. Nem vagyok benne biztos, hogy Donaldson lesz az új Roddick vagy Agassi, de sose lehet tudni, mindenesetre érdemes rá odafigyelni. 

Az utolsó tinédzser, aki még a 200-ban van a svéd Elias Ymer. Junior korában ő sem ért el hatalmas eredményeket, de ettől függetlenül sokat várnak tőle a profik között. Jó kezekben van, ugyanis a stockholmi Good to Great teniszakadémián tanul, ahol az a Magnus Norman is foglalkozik vele, ki Wawrinkát a csúcsra juttatta. 

Név Ranglista Kor
Nick Kyrgios (ausztrál) 35 19 éves és 9 hónapos
Borna Coric (horvát) 91 18 éves és 2 hónapos
Alexander Zverev (német) 135 17 éves és 9 hónapos
Thanasi Kokkinakis (ausztrál) 143 18 éves és 9 hónapos
Hyeon Chung (dél-koreai) 151 18 éves és 8 hónapos
Yoshito Nishioka (japán) 155 19 éves és 4 hónapos
Jared Donaldson (amerikai) 178 18 éves és 3 hónapos
Elias Ymer (svéd) 188 18 éves és 9 hónapos