Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ki töri meg a top 10 uralmát?
Furán hangozhat a kérdés a címben, de bizony a világranglistán jelenleg ugyanaz a tíz játékos van a top 10-ben, mint a szezon első...

Furán hangozhat a kérdés a címben, de bizony a világranglistán jelenleg ugyanaz a tíz játékos van a top 10-ben, mint a szezon első hetében - Novak Djokovics, Andy Murray, Roger Federer, Kei Nisikori, Stan Wawrinka, Tomás Berdych, David Ferrer, Rafa Nadal, Marin Cilic és Milos Raonic. Az elkövetkezendő hetekben viszont változás várható, adott a kérdés, hogy kinek sikerül beverekednie magát a legjobbak közé, illetve ki az aki kicsúszik onnan? Bár, írhattam volna ezt többesszámban is, ugyanis több helyen is lehet változás.

A top 10-en belül azért nagy volt a mozgolódás a szezon eddigi részében, hiszen például Nadal a harmadik helyről kezdte meg az évet, jelenleg viszont csak a nyolcadik. Nem kell azonban aggódniuk a spanyol szurkolóinak, ő aligha fog kicsúszni a legjobbak közül, tavaly ugyanis a csuklósérülése miatt kihagyta a US Opent, így most ott egy szolidabb szerepléssel is sok pontot gyűjthet. 

A legnagyobb veszélyben a Ferrer, Raonic, Cilic trió van. Ferrer sérüléssel küszködik, ami miatt a Roland Garros óta csak egy meccset tudott játszani, pedig bőven lenne védendő pontja. Mivel nem indult el Cincinnatiben sem, ahol tavaly döntőzött, így tovább fog hátrafelé csúszni. Nagy kérdés, hogy egyáltalán neki van-e még visszaút? Nem mai gyerek már és úgy tűnik a teste egyre kevésbé bírja a brusztolós teniszt. Az ő helyét egy időre valaki átveszi a top 10-ben, ez teljesen biztos.

Cilicnek is csipkednie kell magát, New Yokrban ő a címvédő vagyis neki kell majd a legtöbb pontot megvédenie az év utolsó Grand Slam-tornáján. Meglepő lenne, ha ez sikerülne neki, így ő is követheti Ferrert. Raonic talán megmenekülhet, de ehhez fel kellene javulnia, ugyanis Cincinantiben elődöntőt, a US Openen pedig nyolcaddöntőt kell védenie, és a jelenlegi formájában ez elég esélytelennek tűnik. 

Sokan vannak, akik a top 10-be vágyódnak és reális esélyük is van erre. Az egyik ilyen John Isner, aki szokásához híven hazai környezetben ismét brillírozik. Volt ő már többször is a legjobbak között, most Justin Gimelstob keze alatt újra a legjobbját tudja hozni. A sérülés az, ami útját állhatja. 

A franciák közül négyen is ott vannak a top 20-ban, viszont egyikük sincs a tízben. Gilles Simon hátránya kevesebb, mint 200 pont, viszont úgy tűnik elfogyott a szezon második felére. De miután ennyire szoros az állás, így az sem biztos, hogy szüksége lesz nagy dobásokra, elég, ha csak az előtte lévők nem védik meg a pontjaikat. Richard Gasquet is jó pozícióban van, Cincinnatiben és a US Openen is megszedheti magát.

A belga David Goffin és a dél-afrikai Kevin Anderson is lőtávolon belül van még. Ők azon játékosok közé tartoznak, akik nem jártak még a legjobb tíz között. Tavaly egyikük sem szerepelt rosszul az amerikai nyílt teniszbajnokságon, így azt az 1000 pontot nem lesz egyszerű dolguk eltüntetni. No meg persze náluk még az is kérdés, hogy a tűz közelében megremegnek-e? Feliciano López a legjobb példa arra, hogy a top 10 kapujában könnyen szétesik az ember.