Hatharom / Blog / Bejegyzések
Az igazság, amiért 23 évig harcoltunk
JFT96 - Justice for the 96. Igazságot a 96-nak. A Liverpool-szurkolók egyik jelmondata 23 éve, azóta, mióta a sheffieldi Hillsborough stadionban összecsapott a...

JFT96 - Justice for the 96. Igazságot a 96-nak. A Liverpool-szurkolók egyik jelmondata 23 éve, azóta, mióta a sheffieldi Hillsborough stadionban összecsapott a Liverpool és a Nottingham Forest az FA Kupa elődöntőjében, 1989. április 15-én. A meccsen a túlzsúfolt lelátókon a nézők a kerítéshez nyomták az előttük állókat, 96 szurkoló életét kioltva. A brit média a Sun c. szennylap vezetésével - rendőrségi információkra hivatkozva - valótlanságokat állított a Liverpool szurkolóiról, őket okolva a tragédiáért. Ma kiderült: mind a rendőrség, mind a sajtó hazudott.

 


2010. január elsején hozta létre a kormány a Hillsborough Independent Panel nevű vizsgálóbizottságot, ami Liverpool püspökének, James Jones-nak a vezetésével mindent kivizsgált a tragédiával kapcsolatban, s elkészítette 394 oldalas jelentését. A dokumentum - melynek elkészítése során 450 ezer, még soha nem látott dokumentumba tekinthetett be a bizottság - ma került nyilvánosságra, s lényege, hogy tisztázza a Liverpool szurkolóit azok alól a vádak alól, amiket a rendőrség és a média terjesztett róluk Hillsborough kapcsán. Többek közt olyan képtelenségeket állítottak, mint például: kirabolták haldokló és halott szurkolótársaikat, vagy hogy levizelték a segíteni próbáló rendőröket.
 


 

A ma nyilvánosságra került jelentés ezt cáfolja meg:
 

- A Dél-Yorkshire-i rendőrség és a mentőszolgálat mindent megtett, hogy a felelősséget a Liverpool-szurkolókra hárítsa, mindenért őket hibáztatták - bizonyítékok nélkül.
 

- A rendőrség 164 nyilatkozatából 116-ot manipuláltak, hogy ne legyenek benne a rendőrség felelősségére utaló mondatok.
 

- A rendőrség vezetői személyes megbeszélésen döntötték el, hogy az "ittas szurkolók állati viselkedése" lesz a hivatalos oka az eseményeknek.
 

- A mentőszolgálat saját hibáiért - például lassú reagálásukért - is a szurkolókat okolta.
 

- Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a tragédia és a szurkolók alkoholfogyasztása között ok-okozati összefüggés lenne, főleg, hogy az elhunytak szervezetében nem mutattak ki alkoholt.
 

- Margaret Thatcher akkori miniszterelnök attól félt, hogy ha komolyabban vizsgálnák az ügyet, egyértelműen kiderülne a rendőrség felelőssége, így igyekezett elkerülni azt.
 

David Cameron miniszterelnök az Egyesült Királyság Alsóházában szólalt fel: "Az új bizonyítékok, amik ma nyilvánosságra kerültek, világossá tették, hogy kettős igazságtalanság áldozatai lettek ezek a családok: az egyik, hogy az egymást követő tragikus események - melynek során az állam nem tudta megvédeni szeretett állampolgárait - után ennyit kellett várniuk az igazságra. A másik pedig, hogy elhunyt szeretteiket vádolták a katasztrófa miatt. A kormány és az ország nevében mélységes sajnálatomról és együttérzésemről biztosítom őket, amiért e kettős igazságtalanság ilyen sokáig felderítetlen maradt."
 


Az alsóházi képviselők a továbbiakban méltatták a tragédiában érintett családokat kitartásukért és bátorságukért, amiért szembe mertek szállni az állami szervek hivatalos álláspontjával igazságuk védelmében. Emellett több képviselő is következményekért kiáltott: az akkori rendőrségi és mentőszolgálati vezetők, valamint a média - természetesen főleg a Sun - felelősségre vonását követelték az ülésteremben.
 


 

Az Anfield Road blog szerkesztői is kíváncsian várják, hogy a teljes jelentés birtokában az angol igazságszolgáltatás milyen következményeket foganatosít majd a bűnösökkel szemben - akik nem a Liverpool szurkolói. 23 év után végre kiderült az igazság.