Hatharom / Blog / Bejegyzések
Az orvosokra keni a hibáit Guardiola?
A vesztét érzi Guardiola a Bayernnél, nem volt más választása, bele kellett szállnia az orvosi csaoatba, hogy ne őt vegyék elő. De meddig...

A vesztét érzi Guardiola a Bayernnél, nem volt más választása, bele kellett szállnia az orvosi csaoatba, hogy ne őt vegyék elő. De meddig lehet előrefelé menekülni?

 

Minden tekintetben áll a bál a Bayern Münchennél. A csapat szerdán – amúgy botrányos játékkal – kikapott a Porto otthonában a BL negyeddöntőjének első meccsén (1-3), csütörtökön pedig robbant a bomba, és kiderült, hogy lemondott a klub teljes orvosi háttércsapata. Az ok: nem tudnak tovább együtt dolgozni a vezetőedző Pep Guardiolával.

A csapat pénteken délelőtt megerősítette az addig csak kósza pletykaként kóválygó információkat, úgyhogy most már hivatalos, a Bayernt tényleg nem segíti tovább a világ egyik legkiválóbb orvosi teamjeként számon tartott brigád. A legnagyobb név a német válogatottnál is évtizedek óta alkalmazott – de többek között gyógyította az igazi Ronaldót és Usain Boltot is, szóval tényleg nem egy kontár – Heinz-Wilhelm Müller-Wohlfarté, de a 72 éves zsenivel együtt felállt a fia, és további két másik szakember is.

A dolog odáig érthető, hogy tényleg példátlan sérüléshullám sújtja a csapatot az utóbbi időben. A kezdőből jelenleg öten hiányoznak (Ribéry, Robben, Alaba, Benatia, Schweinsteiger), de volt már olyan bajnoki, hogy csak négyen tudtak leülni a kispadra, annyira kevés hadra fogható játékosa maradt a Bayernnek. Örök kérdés, hogy egy ilyen fajta sérüléshullámért mennyire okolhatóak az orvosok, mindenesetre a bajoroknál eddig ezzel nem volt gond, sőt, én magam is írtam róla korábban, hogy milyen fontos hátteret jelentett a klub kiváló orvosi csapata például Arjen Robben kivirágzásához.

Élek a gyanúperrel tehát, hogy más van a dolog mögött. Ugyan egyre több helyről hallani, hogy nem csak Guardiolával, de a klubelnök Karl-Heinz Rumeniggével is összekülönbözött a zseniális doki, vélhetően mégis a csapnivaló forma, és a nem várt közelségbe kerülő BL-búcsú adta meg a végső lökést a helyzet elmérgesedéséhez. Bűnbakra ugyanis mindig szükség van, kár, hogy nem lehet a sztárgázsiért alkalmazott, teljhatalmat élvező edző személyében megtalálni.

Guardiola a Leverkusen elleni bajnoki meccsen gúnyos tapsot eresztett meg az orvosi stáb felé, amikor védőjét, a marokkói Mehdi Benatiát sérülés miatt le kellett cserélnie. Sokan már ekkor arról beszéltek, hogy Guardiola nem viseli jól a rá nehezedő nyomást, és mindenképpen hárítani akarja a csapat esetleges rosszabb szereplése esetén felmerülő felelősség egy részét. A hétfői digis podcastban én is megemlítettem, hogy a katalán edzőnek még nem kellett ekkora sérüléshullámmal megküzdenie pályafutása során, és nagy kérdés, vajon hogyan fogja kezelni az ezzel a helyzettel járó nehézségeket, de történések ilyen irányú alakulása számomra is meglepő.

Sokan persze már tudni vélik, hogy a dolog mögött Guardiola személyes ambíció vannak: már érkezése óta fúrja a klubnál legendának számító Müller-Wohlfahrtot, hogy kedvenc barcelonai orvosait hozhassa a helyére. Összeesküvés-elmélet hívőknek innen kötelező ugrás kikövetkeztetni, hogy mindez azért fontos, mert megint együtt akar dolgozni azzal a csapattal, amely a Barcelona korábbi sikerkorszaka alatt folyamatosan biztosította a kőkemény letámadáshoz szükséges állóképesség eléréséhez szükséges orvosi hátteret. Khm, remélem elég diplomatikusan fogalmaztam.

Az igazságot nyilván soha nem fogjuk megtudni, de ha engem kérdeztek, az egész vihar a biliben, semmi több. Guardiola nyilván veszélyben érzi a helyét, ezért hárít – mert akármit mondjon is a sajtótájékoztatóin, az a gúnyos taps bizony arra utalt, hogy a töke tele van a sok sérüléssel, és tudja is, kiken verje el a port miattuk -, és ez annál inkább így van, mert ő is bőven követett el hibákat az utóbbi meccseken. Hogy mást ne mondjak, enyhén szólva is öngyilkosság volt agyig feltolt védelmi vonallal felállni a kiválóan presszingelő Porto otthonában, főleg, mivel a sok sérülés miatt ezt a nem épp a gyorsaságáról híres Dante-Xabi Alonso-Boateng trojkával kellett megtennie. Guardiola azonban mintha nem vett volna tudomást arról, hogy ezzel az emberanyaggal nem lesz képes hatékonyan alkalmazni a védjegyévé vált stílust, és beleszaladt a portugálok kivont macsetéjébe. Pech.

Hosszan nem részletezném – arra ott ez a kiváló elemezés, minden betűje arany -, de Guardiola nyakig benne van a Bayern mostani helyzetében. Évek óta arról papol mindenki, hogy mennyire veszélyes B-terv nélkül dolgozni egy adott csapatnál, mert bármikor beüthet egy sérüléshullám, de Guardiola erről nem vett tudomást, orrvérzésig nyomatta ugyanazt a focit, amit a Barcelonánál egyszer már sikerre vitt, de az utóbbi időben egyre többen ismertek ki könnyen. Hogy mást ne mondjunk, amikor idén komolyan vehető letámadással találkozott (Leverkusen, Mönchengladbach, Porto, Wolfsburg, és jótékonyan felejtkezzünk el egy pillanatra a teljesen széteső Dortmundról), Guardiola egyetlen mérkőzést sem tudott megnyerni a csapatával. Egyet sem.

Innentől elég egyértelmű, miért volt szükség az orvosi csapat folyamatos baszlatására. Valakin el kell verni a port a várható csúfondáros szereplésért – azzal gondolom senki nem áltatja magát, hogy Münchenben a bajnoki cím bárkinek is megemelné a pulzusát -, de ez a valaki semmiféleképpen nem lehet a brutális pénzekért alkalmazott csodaedző. Legalábbis egyelőre.

Aztán az is lehet, hogy jövő kedden simán továbbjut a Bayern, és végül Guardiolának lesz igaza. Nem elképzelhetetlen, de benne van a pakliban. Én mondjuk eléggé meglepődnék rajta.