Hatharom / Blog / Bejegyzések
Mi a baj Gareth Bale-lel?
A világon semmi, a wales-i válogatottat például egymaga cipeli a hátán az Eb-szereplés felé vezető úton. De akkor miért szenved...

A világon semmi, a wales-i válogatottat például egymaga cipeli a hátán az Eb-szereplés felé vezető úton. De akkor miért szenved Madridban?

 

Azt hiszem, valahol mélyen, jól eldugva, már a Clásicót elemző írásomban is megemlítettem Garteh Bale-t, és az ő kálváriáját. Most, hogy a hét elejei hajtás után volt időm végigböngészni az Eb selejtezőcsoportjainak aktuális állását - már persze a sajátunkon kívül - egyből rajta, pontosabban a wales-i csapaton akadt meg a szemem. Azon a wales-i csapaton, amelyik az előző körben a kifejezetten jó focit toló izraelieket csapta meg 3-0-ra, ráadásul idegenben. És amelyik, csak úgy mellékesen, vezeti a csoportját.

A jelenség mögött nyilván a bombaformában játszó - mármint a nemzeti csapatban, mert amúgy a Realnál katasztrofális - Bale áll, legutóbb is neki köszönhették a győzelmet a britek, két gól és egy gólpassz került a neve mellé. És oké, Izrael azért nem a Barcelona, meg persze, egy gyengébb ellenfél ellen nyilván könnyebb villogni, de azért csak feltűnő a különbség ahhoz képest, amit a wales-i a Realban mutatott be az utóbbi hetekben.

Én egyébként a magam részéről már akkor is amondó voltam, hogy nem kell idejekorán temetni Bale-t, a statisztikái az elmúlt pár héttel együtt is pazarul mutatnak, gyengébb játékos meg nem lett, ez nyilvánvaló. De most, hogy a válogatottban is megnéztem - igen, egy egész hosszú összefoglalót sikerült elcsípnem a meccsről - már tutira állítom, hogy nem vele van a baj, hanem a Reallal. Mármint nem abban az értelemben, hogy rossz lenne a csapat, pláne, hogy rosszabb, mint a wales-i válogatott, dehogy, egyszerűen az a helyzet, hogy Bale nem illik a Madridba.

Bármelyik meccsét is néztem meg idén a királyiaknak, Bale minen alkalommal idegen testnek tűnt a csapatban. És ebből a szempontból mindegy, hogy hány gólt lő, és mennyi gólpasszt oszt ki, az ember szeme valahogy rááll erre a nyurga gyerekre, és kilencven percen keresztül azt kérdezi: ez meg mit keres itt?

Nem arról van szó, hogy Bale rosszabb játékos lenne, mint a többiek. Egyszerűen más. Direktebb, faragatlanabb, már persze a szó nemesebb, ha úgy tetszik, angol értelmében. Bale-t a britek nevelték, az angol foci tette sztárrá, és ez a mozdulatain is látszik: a cselei se nem könnyedek, se nem ösztönösek, így pedig hiába sugárzik az egész lényéből a magabiztosság, valahogy nem hiszem el neki, hogy zsigerből húzza be a kötényeket. Ezzel persze semmi baj nincs, egyszerűen az a helyzet, hogy ha az ember mellett Benzemák, Iscók, vagy a túloldalon Messik és Suarezek varászolnak, akkor ez szemet szúr. Könnyen.

A lényeg viszont mindennel együtt sem ez: ha engem kérdeztek, a kutya a vezérszerep környékén van elásva. Bale - ugyanúgy, mint a többi sztár Ibrahimovictól Ronaldón át Messiig - imádja a felelősséget, ha ő viheti a vállán a csapatot és nem fordítva, ha rajta áll vagy bukik egy meccs végkimentele. Madridban viszont ebből morzsákat is alig kap, Ronaldo, Ramos, és Casillas egyaránt előtte van a rangsorban, ezt viszont egy ilyen ego nehezen viseli. De hát erről szintén beszéltem már egyszer, amikor azt írtam, az ilyesfajta karakterhalmozás vagy csúnya bukáshoz, vagy az arcok gyors cserélődéséhez fog vezetni a spanyol nagyoknál.