Hatharom / Blog / Bejegyzések
Barca, City, plusz egy derbi a világítótoronyból - őket nézzük a hétvégén
Rangadóból nem lesz sok, de érdekes párosítás így is bőven akad a hétvége futballkínálatában. Hajtás...

Rangadóból nem lesz sok, de érdekes párosítás így is bőven akad a hétvége futballkínálatában. Hajtás után mondom, kire, mikor és miért lesz érdemes odakapcsolni a TV-ben.

 

Szombat, Sport 1, 15:45 - Barcelona-Malaga

A múlt héten egy Bayern-Hamburggal indítottuk a hétvégét, az eléggé bejött, szóval úgy voltam vele, Európa jelenlegi legjobb formában lévő csapatával sem foghatunk mellé. A Barcelona brutálisan összeállt, boldog-boldogtalannak megrúgják a maguk 3-5 gólját, a védelem meg nem tud annyira gyenge lenni, hogy az ellenfél képes legyen tartani velük a lépést. A kulcs nyilván a Messi-Suárez-Neymar tandem (ha még egyszer leírja valaki, hogy MSN, falnak megyek), de a középpálya is összeállt, Busquets teljesítménye szintet lépett, ha pedig végre Iniesta is elkezdene úgy focizni, ahogy általában tud, szerintem még BL-esélyesként is lehetne emlegetni a katalánokat. Lehet, hogy így is azok, fene tudja, nekem a védelem még mindig vékonynak tűnik, de hát ízlések és pofonok.

Nehéz dolguk mondjuk most biztosan nem lesz, ez a Malaga már fele olyan masszív sincs, mint a szezon elején. A legutóbbi két meccsüket nagyon simán bukták el, az egy hete a Barca kivont kardjába belerohanó (0-5) Levante például négyet rámolt be nekik, meg amúgy is, összesen egyet nyertek meg az előző öt meccsükből. Kiesni már nem fognak, de ide a rozsdás bökőt, hogy nem a Camp Nouban fordul meg a szerencséjük, ha tippelnem kellene, szerintem ők is inkább túl akarnak lenni már az egészen. Komolyabb céljuk mondjuk nem is nagyon lehet, a két legjobb játékosuk (Amrabat és Camacho) eltiltott, szerintem négy alatt nem ússzák meg. Hacsak nem kezd nagy tartalékolásba Enrique a hétközi BL-meccs előtt. 

Szombat, DigiSport1, 18:10 - Manchester City-Newcastle

Egy hét szünet után kapcsolhatunk újra angol focira a Digin, kezdésnek mindjárt egy nehezen emészthető MU-meccs lesz a menü négytől, senkinek nem ajánlom, tényleg, semmi élvezhető nem lesz benne. Akkor már inkább a bűnrossz formában lévő (5 meccs, 1 győzelem) City két órával később, legalább láthatjuk, hogyan készül Pellegrini a Barca ellen. A Newcastle-től mondjuk olyan nagyon nem kell tartania, a Szarkák is csak a nagy számok törvényének köszönhetően nyernek mostanában, pláne idegenben, ahol az egész szezon során három meccset sikerült csak behúzniuk. Országos egyes, nincs itt semmi látnivaló, lapozzunk.

Kérdés persze, mi lesz, ha nem játszik Agüero, amire ugyan kicsi az esély, de mivel az argentin két hete a Stoke ellen összeszedett egy kisebb hátsérülést, lehet, hogy jobb lenne vigyázni. Külön pech, hogy a keret másik topformában saraboló embere, Milner is lerobbant, úgyhogy Pellegrininek várhatóan trükköznie kell majd az összeállítással - még az is lehet, hogy kezdőként debütál a röhejesen sok pénzért szerződtett Bony. A mérleg pozitív serpenyőjébe Yaya Touré visszatérését pakolhatjuk, az ő jelenléte biztosan sokat dob majd a csapatjátékon, pláne, ha Fernandinhót kapja maga mellé párnak. Akire még érdemes figyelni, az Mangala, a botrányosan gyengén induló francia az utóbbi időben egyre határozottabb, nagy kár, hogy mire ő belelendült, pont leeresztett Kompany. Ha engem kérdeztek, ezt behúzza a City, de nem lesz könnyű szülés, az tuti.

Szombat, DigiSport1, 20:40 - Sampdoria-Genoa

Nálam ez a hétvége leginkább várt meccse. Eleve imádom nézni, ahogy szentimentális olaszok összergudossák egymást, de itt most az is benne van a levegőben, hogy jó focit látunk, szóval dupla az izgalom. A világítótorony derbi amúgy annyira fontos az olaszoknak, hogy nem is rendeznek másik meccset szombaton, úgyhogy minden idegszálat rá lehet állítani a genovai tömegmészárlásra.

Azt gondolom nem kell különösebben ecsetelni, hogy a két klub gyűlöli egymást, és ez teljesen független attól, hogy éppen melyik osztályban vegetálnak. 2002-2003 tájékan a Samp drukkerei jobban örültek a Genoa kiesésének a Serie B-ből, mint a saját feljutásuknak, de egy évvel korábban is zokszó nélkül lefeküdtek a Sienának, hátha ezzel sikerül lerugdosni a harmadosztályba a gyűlölt ellenséget. Azóta persze mindkét csapat kivakarta magát, a Genoát például a játékgyáros Preziosi támasztotta fel, azok után, hogy korábban pont a Sampot akarta megvásárolni. Aztán olyan is volt, hogy a Genoát éppen a Doria ütötte el a BL-selejtező lehetőségétől, tudjátok, akkor, amikor az egyik oldalon Pazzini és Cassano, a másikon pedig Thiago Motta és Diego Milito tologatta a labdát.


Ilyen a hangulat a világ egyik legszebb stadionjában, ha igazán beindul az üzem

Ekkora nevek most egyik oldalon sincsenek, cserébe viszont lesz hajtás, őrület, és remélhetőleg gólok is, szép számmal. Jó előjel, hogy a két csapat kifejezetten kafa match-upot jelent egymásnak: a Genoának általában a baloldala az aktívabb, a Sampnak a jobb, utóbbiak kiválóan végzik el a pontrúgásokat (hogy is ne, Mihajlovics az edző), előbbiek botrányosan gyengén védekeznek a rögzített helyzeteknél. Hogy ebből ki jön ki jobban, azt én meg nem mondom, egy a tuti, valamelyik oldalon villan majd a piros.

Vasárnap, Digisport2, 17:10 - Southampton-Liverpool

A vasárnapi menü ezúttal nem kényeztet el bennünket, az ínyencek persze válaszhatnak egy Tottenham-West Hamet ebéd mellé, de ez azért bőven nem az a fajta kulinária, amiért mindenki rajong. Én sem biztos, hogy bekapcsolom, mostanában viszonylag sokat láttam a Spurs-t, és ha jóból is megárt a sok, akkor el sem tudom képzelni, mit tehetnek az emberrel ők. Szóval, inkább nem próbálom ki.

Annál inkább délután a Sotont, egyszerűen imádom a focijukat, Tadicsot meg még inkább, sőt, az utóbbi időben minden idők egyik legzseniálisabb haszontalan PL-játékosát, Saido Manét is kezdem megkedvelni. Kár, hogy Pellé kipukkadt, mert így kisebbfajta csoda kellene, hogy eséllyel pályázzanak a BL-helyekre. A 'Poolt ettől még megcsapathatják, pláne otthon, és pláne, hogy a Vörösök kifejezetten izzasztó EL-meccset toltak le csütörtökön a Besiktas ellen. Ráadásul hiányzik a két legfontosabb játékosuk, Gerrard és Lucas, szerintem nélkülük bőven akadozhat a játék, pláne, mivel annak is kicsi az esélye, hogy Cant tolja fel a középpályára Rodgers. Így viszont marad Allen, aki bőven nem ez a szint, és várhatóan nem sokat tud majd kezdeni a Schneiderlin, Ward-Prowse, Tadics tengellyel.


Remélem Coutinho játszik

A Sotonnál a balbekk Bertrand eltiltása jelenthet gondot, nagy valószínűség szerint az eredendően középső hátvéd Josida tolja majd a szélen, pláne, hogy a multifunkcionális Alderweireld is sérült. Koeman csapatával nem bánnak kesztyűs kézzel a sérülések, de otthon így sem mondanám őket esélytelennek. Árnyalhatja az elemzést, hogy a Liverpool erőltetett menetben van, múlt héten a Spurs, most a Besiktas, aztán jön a City és megint a törökök, nagy valószínűleg ez a hajtás dönti el, mi lesz a szezonjuk sorsa. 

Az a nagy szerencsénk, hogy ha nem lesz jó meccs, csípőből átkapcsolhatunk az Eurosport2-re, ahol a Wolfsburg-Hertha meccset adják, nagyjából ugyanebben az időben. A Farkasok nálam most top10-es csapatnak számítanak Európában, a játékuk meggyőző, gyors, kreatív és eredményes, a legszebb heerenveeni csatárhagyományokat (Huntelaar, van Nistelrooy) felidéző módon termelő Bas Dost pedig eddig 2015 legnagyobb durranása. Ha valaki szeret egyes játékosokat kiemelten figyelni, annak Kevin de Bruyne-t ajánlom, a belga suhancnak minden labdaérintése élmény, úgy lát a pályán, mint kevesen, és mellé a rúgótechnikája is egészen parádés. Az mondjuk érdekes lesz, hogy a várhatóan bunkerező Hertha ellen hogy fog kontrázni a Wolfsburg, szóval kocsit-házat semmiképp nem tolnék fel a hazaiakra, de ha komolyan gondolják ezt a BL-dolgot, akkor a berliniekhez hasonló kiscsoportosokat gondolkodás nélkül kell lepofozniuk, pláne otthon.