Hatharom / Blog / Bejegyzések
Tényleg BL-esélyes a Juventus? - Power Ranking
Egy hete a Barcelona vezette képzeletbeli európai erősorrendünket, és mivel a katalánok gyakorlatilag bohócot csináltak hét közben a...

Egy hete a Barcelona vezette képzeletbeli európai erősorrendünket, és mivel a katalánok gyakorlatilag bohócot csináltak hét közben a City-ből, nem volt okom hátrébb sorolni őket ezen a héten sem. Középen viszont volt tülekedés, a Real visszaesett, a Juve előretört, és új szereplőt is vettem fel a listára.

 

10. Benfica (portugál, Liga Zon Sagres)

Még mindig tartják négy pontos előnyüket a szintén remek Porto előtt a bajnokságban, hétvégén a Bragát verték tükörsimán, 2-0-ra. A védelmük sokkolóan jó, nagy kár, hogy ősszel hatalmasat betliztek a BL-ben, mert most a kupatavasz egyik legizgalmasabb csapata lehetnének.

9. Sevilla (spanyol, La Liga, Európa Liga)

Az utóbbi két meccsükön hét gólt verve győztek a bajnokságban, és mivel közben az Atléti csak szenved, három pontra megközelítették a BL-helyeket. Ráadásul ezzel egyidőben az Európa Ligában is hasítanak, a bajnoki rivális Villarrealt oda-vissza lepofozták, és a formákat elnézve simán benne van a pakliban, hogy megismétlik tavalyi sikerüket a nemzetközi kupában. Emery-t egyébként imádom, valahogy minden állomáshelyén összerak egy pofás, nehezen verhető, de a szemnek is kellemesen játszó csapatot.

8. Paris Saint-Germain (francia, Ligue 1, Bajnokok Ligája)

Egy hete még az ötödik helyre tettem őket, és továbbra is meggyőződésem, hogy pl. a Bayernt simán ki tudnák verni a BL-ből, de otthon valamiért nem akar beindulni a foci. Oké, Bordeaux-ban kikapni még nem a világ vége - pláne egy hosszabbításos BL-dráma hétvégéjén -, de továbbra is feltűnő, mennyire hullámzó a csapat formája. Én Blanc-nal sem vagyok kibékülve, az a helyzet, hogy ez a csapat egy klasszis edzővel mérföldekkel jobb lenne.

7. FC Porto (portugál, Liga Zon Sagres, Bajnokok Ligája)

Lopetegui csapata az egyik új liblingem, nagyon tetszetős focit játszanak, a jobbhátvéd Danilo pedig konkrétan a nyári transzferszezon egyik slágere lesz, akkora ígéret, hogy arra szavak sem nagyon vannak. Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy ilyen sokkal előzik a Benficát - akik ugye vezetnek előttük a hazai bajnokságban -, de a Porto még a BL-ben is áll, és ha lesz egy kis szeremcséje a sorsolásnál, én a négy közé jutásra sem tartom esélytelennek. Jó, ez talán túlzás, de őszintén, ki ne nézne meg újra egy Porto-Monaco BL-döntőt?

6. Chelsea FC (angol, Premier League)

A PSG elleni BL-kiesés után a bajnokságban is botlott a csapat, a Soton otthonában játszott 1-1-et. Mourinhóék láthatóan kifingottak a szezon utolsó harmadára, nagy szerencséjük, hogy a bajnoki címet már nemigen tudják elbukni, mert a City annál is nagyobb balfék, mint ahogy előzetesen gondoltuk volna. Hogy akkor miért hatodikak? Egyrészt továbbra is baromi nehéz megverni őket, másrészt a Southampton ellen a második félidőben már kifejezetten tetszetős focit toltak, ráborították a pályát a Szentekre, ahogy kell.

5. Wolfsburg (német, Bundesliga, Európa Liga)

Annyira jó formában vannak, hogy már Nicklas Bendtner is gólokat lövöldöz, azt hiszem, ennél erősebb indok nem is kell az ötödik helyük mellé. Hétvégén a Freiburgot verték 3-0-ra, töbek között az istenkirály Kevin de Bruyne góljával, de csütörtökön is elemükben voltak, a San Siróban léptek rá az Inter nyakára. A Sevilla mellett nálam most ők az EL legnagyobb esélyesei, úgy tűnik, az Augsburg elleni bukta csak a szabályt erősítő kivétel volt, és nem akasztotta meg a tavaszi mentelést. Ha nyáron hoznak Dost helyére egy normális centert - Dzeko? -, akkor akár a BL-ben is tényezők lehetnek.

4. Real Madrid (spanyol, La Liga, Bajnokok Ligája)

A Schalke elleni "majdnem-tragédia" után kicsit csillapodtak a kedélyek a csapat háza táján, megverték a Levantét, ráadásul Bale lőtte a gólokat, így ő is el tudott hallgattatni néhányat a kritikusai közül. Ennek ellenére nekem továbbra sem meggyőzőek, a hullámvölgynek továbbra sincs vége, és nagyon kíváncsian várom, mire mennek majd hétvégén a Barca ellen, ahol már biztosan nem lehet majd a motiváció hiányára hivatkozni.

3. Juventus (olasz, Serie A, Bajnokok Ligája)

Nincs rá jobb szó, hülyére verték a Dortmundot hét közben, tökéletes taktikával, remek egyéni teljesítményekkel, kompakt csapatjátékkal. Nagy kár, hogy Pogba egy buta ütközés után megsérült, mert vele tényleg bármelyik sztárcsapat ellen lehetett volna esélyük a BL-nyolc között, így meg izgulhatnak, hogy verhető csapatot kapjanak a sorsoláson. Nekem mindenesetre nagyot nőttek a szememben, Allegri is remek munkát végzett, az meg, hogy Morata kifejezetten pofás játékosnak tűnik a csapatban, nekem már a sci-fi kategória. A szezon eddigi legkellemesebb meglepetése a szereplésük.

2. Bayern München (német, Bundesliga, Bajnokok Ligája)

Nem sok megelepetést okoztak a héten, a Werder 4-0-ás kivégzése ennek a csapatnak ujjgyakorlat, és lassan ahhoz is hozzászokunk, hogy Thomas Müllerből hétről hétre előtör a Ronaldinho, Alaba pedig olyan szabadrúgásgólokat lövöldöz, mint David Beckham legszebb napjaiban. Persze az is igaz, hogy Guardiola csapatának a BL-ben kell majd nagyot villantania, az, hogy a bajnokságot menetrendszerint lepofozzák, már keveseket hoz izgalomba.

1. Barcelona (spanyol, La Liga, Bajnokok Ligája)

Eddig is azt mondtam, hogy - ingatag védelem ide, vagy oda - a Barcelona a BL egyik legnagyobb esélyese, de most, hogy Messi újra god mode-ba kapcsolt, már teljesen biztos vagyok benne. A City elleni BL-meccsen konkrétan abból csinált hülyét az argentin, akiből akart, az első félidőben olyanokat csinált, amiket én még tőle sem sokszor láttam eddigi karrierje során, ha gólt is lőtt volna, szerintem simán megállná a helyét, hogy élete legnagyobb meccsét játszotta. Ja, és nekem kifejezetten tetszik, ahogy kissé hátrébb vonva, a szélről befelé indulva osztogat is, miközben azért az elmúlt 31 meccsén csak összeszorgoskodott 36 gólt.

(És akkor megint néhány szó az éppencsak kimaradókról: a Fiorentinát régóta figyelem, nagyon tetszenek, és kevés híja volt, hogy a Benfica helyére ne emeljem be őket a listára, de egyelőre még kivárok. A hétvégi United-parádé is megihletett, de ez az top 10-be egyelőre még kevés volt, mint ahogyan az Arsenal majdnem-továbbjutása is a Monaco ellen. Ja, és az Atléti is ott van a tűz közelében, de sajnos a Leverkusen elleni továbbvergődés engem nem győzött meg arról, hogy Simeonéékkal idén komolyabban kellene számolni.)