Hatharom / Blog / Bejegyzések
Negyvenéves a világ legkafább jobblába
És vele együtt az én egykori kedvenc focistám, David Beckham is. Anglia utolsó valamirevaló exportcikke két éve vonult vissza, de az...

És vele együtt az én egykori kedvenc focistám, David Beckham is. Anglia utolsó valamirevaló exportcikke két éve vonult vissza, de az emlékek ma is tűélesek: a gatyáját szétgüriző Spice Boy olyat tudott, amit kevesen a világon.

 

Pontosan emlékszem, 1998-ban, a franciaországi világbajnokságon láttam először játszani David Beckhamet. Két évvel korábban már beleszerettem az angol válogatottba, - naná, a hollandok 4-1-es legyalulása az egyik első focis emlékeim között van -, de valahogy úgy alakult, hogy kedvenc játékosom, legalábbis olyan, akire huzamosabb ideig fel tudtam volna nézni, nem lett.

Aztán jött a franciaországi torna, és David Beckham óriási szabadrúgásgólja Kolumbia ellen. Rögtön tudtam, hogy megvan az én emberem, évekig akartam olyan menőn a kapuba csavarni, ahogyan ő, de ha kétszer sikerült az évek során, akkor sokat mondok. A kocka mindenesetre el volt vetve, és ezen az sem változtatott, hogy a nyolcaddöntőben pont Beckhamen ment el az angolok továbbjutása, mert a földön fekve belerúgott az őt folyamatosan provokáló Diego Simeonéba, és kiállították.

A következő emlékkép a United Bayern elleni BL-döntője. Nyilván az angoloknak drukkoltam, de a Manchester olyan gyatrán játszott, hogy kilencven percen át sírásra görbült a szám. Ráadásul Beckham is gyenge volt - utólag már tudom, Ferguson nagyot hibázott azzal, hogy a középpálya közepére állította -, szóval viszonylag hamar komoly próba elé volt állítva a rajongásom. Szerencsére kitartottam, és máig libabőrös leszek, ha arra gondolok, ami a kilencvenedik perc után történt: előbb Sheringham, majd Solskjaer szerzett gólt, a United vesztett helyzetből fordított, és megnyerte a serleget. Ja, és a lényeg, mindkét gól előtt Beckham csavart középre egy-egy szögletet, szóval másnap háromszorosra növekedett arccal vágtathattam a suliba.

Aztán teltek az évek, Beckhamből egyre inkább globális reklámarc lett, milliók bálványozták, nekem viszont egyre terhesebb lett, hogy az összes futballanalfabéta ugyanazt a nevet nyögi be a "ki kedvenced?" kérdésre, mint én. Ettől persze a játékát még imádtam, a görögök elleni bombaszabad, a beadások Van Nistelrooy búbjára, mindegyik pontosan itt van a fejemben, és valószínűleg már nem is felejtem el őket soha. Komolyan megviselt, amikor Sir Alex összerúgta vele a port, napokig kerestem a helyem, teljesen meghasonlottam magammal, hogy akkor most a kedvenc focista, vagy a kedvenc klub, mert előtte elképzelhetetlen volt számomra, hogy ez a kettő szétválik. Pedig szétvált.

Persze előtte még volt egy korszakos meccs, a United 4-3-ra nyert a Real ellen a BL negyeddöntőjében, de ezzel együtt is kiesett. Beckham csak csere volt, hátrányban állt be, akkor, amikor már esély sem volt a továbbjutásra, és azt is tudta mindenki, hogy a szezon végén elmegy, valószínűleg pont a Madridhoz. Persze zseniálisan játszott, lőtt két gólt - az egyiket egy brutális szabadrúgásból -, én meg egyszerre voltam rettentően büszke és szomorú. Ez volt az utolsó európai kupameccse manchesteri színekben.

A Realban aztán nem úgy alakultak a dolgai, ahogyan eltervezte, négy év alatt nemhogy BL-t nem nyert többet, de bajnoki címből is csupán egy jutott neki - korábban Manchesterben hatott tett be a vitrinbe -, ráadásul sokszor nem is a helyén játszatták, bekerült a középpálya közepére. A galaktikus Realban ő végezte a kulimunkát, takarított Zidane, Raúl, Ronaldo és Figo helyett, túrta a földet, csúszott, mászott, ütközött, szerelt. Megtehette volna, hogy csilliárdos világsztárként ezt nem vállalja be, hogy hisztit rendez, amiért nem a posztján játszatják, de ő nem ilyen volt. Bár Ferguson szerint Manchesterben a csapat fölé nőtt az egója, valójában mindig is alázatos csapatember maradt, aki zokszó nélkül játszott alá bárkinek. Ezért is imádtam.

Utolsó spanyolországi szezonjában Capello megorrolt rá, kitette a keretből, és kijelentette, nála többet biztosan nem játszik. A konfliktus oka az volt, hogy Beckham már szezon közben aláírt a Los Angeles Galaxy-hez - nyilván burtális pénzért, öt évre 250 millió dollárt garantáltak neki -, és ezt be is jelentette a sajtónak. De Beckham ezen a ponton sem vágta be a durcát, járt tovább edzésre, hajtott, ahogy bírta, nem utolsósorban azért, mert milliárdos sztárként is imádott focizni, semmi más nem érdekelte annyira, mint a labda. Az állhatatosságának pedig az eredménye is meglett, a csapat addig botladozott, hogy Capello kénytelen volt beismerni, tévedett, és visszavette a keretbe Beckhamet. Sőt, az angol a szezon végén újra alapember lett, és nem kis szerepe volt abban, hogy a Madrid négy év szünet után újra bajnokságot nyert.

Ami ezután következett, az már csak jutalomjáték volt. Vezette a Galaxy-t, néha egy-egy kósza hírben elkaptam valamelyik bombanagy szabadrúgásgólját, de csak akkor láttam újra teljes meccseket játszani, amikor kölcsönben a Milan, majd a PSG mezét viselte. Egyszer még az Old Traffordra is visszatért, természetesen állva tapsolta az egész stadion, és Sir Alexsszel is rendezték a régi nézeteltéréseket. 2013 májusában akasztotta szögre a stoplist, sokat mond, hogy lefelé még akkor sem lógott ki egy nem éppen rossz PSG-ből, a jobbosa pedig továbbra is maga volt a világelit.

Az egyetlen hiányérzetet a válogatottban nyújtott teljesítménye hagyta bennem. Sokszor volt csapatkapitány, és szinte mindig ő volt a legnagyobb sztár a csapatban, de vezér csak ritkán tudott lenni. A mélypont a 2004-es Eb-n jött el, a franciák ellen a csoportkörben, majd a portugálok elleni tizenegyespárbajban is büntetőt hibázott, az angolok pedig hiába játszottak kifejezetten jó focit, megszégyenülve kullogtak haza. Ugyanez 2006-ban is sikerült nekik, az volt Beckham utolsó nagy tornája, és bár egy nagy szabadrúgásgólt akkor is villantott, összességében ő sem ragyogott ki az egérszürke angol válogatottból. Kár érte.

És hogy az egészből mi a tanulság? Ha engem kérdeztek, két dolgot emelek ki. Egyrészt, övé volt a világ legkafább jobblába, úgy rúgott szabadot és szögletet, ahogy senki más a világon, a lábfejtartását sem tudta utánozni senki, azóta sem. Másrészt, és talán ez a fontosabb, ennek - és globális sztárkultuszának - ellenére is igazi csapatember maradt, sosem éreztem rajta, hogy alibizik, rosszabb napjain is feltúrta a pályát. Lehetett bármekkora celeb, a szorgalma sosem lanyhult, nem ugatta le a csapattársait a sajtóban, és nem verte a tamtamot az újságokban, hogy miért nem játszik.

El tudnánk ezt képzelni ma?