Hatharom / Blog / Bejegyzések
Lesz-e világklasszis Adnan Januzajból?
Nem sok aktualitása van a dolognak, meg egyébként is, pont eleget foglalkozom a Manchester Uniteddel mostanában, de hiába, ha egyszer már hetek óta...

Nem sok aktualitása van a dolognak, meg egyébként is, pont eleget foglalkozom a Manchester Uniteddel mostanában, de hiába, ha egyszer már hetek óta ezen a kérdésen rágom magam, és nem jutok közelebb a válaszhoz. Talán majd Ti segítetek.

 

Januzaj a Manchester United belga játékosa, középpályás, abből a modern, szélen és középen is bevethető, támadó fajtából, ami mostanság divatos. 16 volt, amikor az angolok elhappolták az Anderlechttől (ahol egyébként mostanában brutálisan jó játékosokat nevelnek, a következő, aki onnan befut, a szerb Mitrovics lesz), és nem sok idő kellett hozzá, hogy a tartalékcsapat meghatározó szereplője legyen. Nyilván Sir Alex is felfigyelt rá, utolsó bajnokiján a WBA ellen leültette a kispadra, és bár be végül nem cserélte, mindenki számára nyilvnvalóvá vált, csak idő kérdése, hogy a srác a nagyok között is megkapja a lehetőséget.

Moyes bemutatkozó - amúgy katasztrofálisan sikerült -  nyári túráján már egész sokat játszott, és aztán az ősz egyik kellemes meglepetése lett. Amikor először volt kezdő, rögtön kettőt vágott idegenben a Sunderlandnek, azzal nyert 2-1-re a szenvedő United. Ezt követően is volt pár biztató fellángolása, de ahogy az egész csapat, úgy ő is teljesen leeresztett tavaszra. Viszont nem sok MU-fan, és angol foci fanatikus volt, aki ne gondolta volna, hogy rövid úton klasszis támadó lesz belőle.

Főleg, hogy a United a vb után leigazolta Louis van Gaalt, aki világéletében a fiatal tehetségek gyors beillesztésében hitt. Kézenfekvőnek tűnt, hogy a Manchester középszerű szélsői helyett majd Januzajnak jut a több lehetőség, a belga pedig ugyanúgy kivirágzik a semmiből, ahogyan annak idején Litmanen, Xavi, Badstuber, vagy Thomas Müller tette a holland keze alatt.

A szezon első meccsén, a Swansea ellen rögtön kezdő volt, sőt, aztán mindjárt a két következő meccsen, a Sunderland és a Milton Keynes ellen is szerepet kapott, de botrányosan gyengén játszott. A szeptemberi fordulókban már jobbára csak időhúzó csere volt, aztán egy hónapig még az sem, mert egyetlen percet sem adott neki Van Gaal. November végén visszatért, aztán két december eleji meccsen is játszott, majd megint semmi, egészen az újévig. A Cambridge elleni FA-kupa meccseken ismét szerepet kapott, sőt, a Leicester elleni bajnokit is végigjátszotta, végre valahára hasznosan és jól. Ettől függetlenül masszív csalódás az idei szezonja, gólt nem lőtt, gólpasszt nem adott, egyértelműen megtorpant a fejlődésben.

Ha engem kérdeztek, akkor nem lett rosszabb játékos - ugyanúgy élmény nézni például a kiugratásait, egészen kafa szeme van a játékhoz -, csak hirtelen jött a rivaldafény, és Van Gaal rendszerét sem épp egyszerű megszoknia. Főleg, mivel Januzaj teljesen ösztönös játékos, láthatóan nem igazán bírja a kötöttséget, pláne nem a szélső poszttal járó fokozottabb védekező feladatokat. Egyértelműen az adottságai repítik, nem az erőssége egy konkrét feladatkörhöz való alkalmazkodás, pláne nem a vonalak mellett, ahol eleve ki van szolgáltatva a körülötte játszóknak.

Ezért lenne kézenfekvő bevinni középre, ahol formálhatná a játékot és diktálhatná a tempót, mert ez az, amihez igazán ért. Persze nincs könnyű dolga a csapatba kerüléssel, mert pont ezen a poszton a legjobb Mata, Rooney és Di María is, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Van Gaal által orrvérzésig erőltettett 3-5-2-ben nem is nagyon létezik ez a fajta szerepkör. Úgyhogy egyelőre ott tartunk, hogy, ha be akar kerülni a csapatba, akkor a szélen kell robbantania, aztán majd maximum úgy jár, mint Schweinsteger, és később viszik be a pálya közepére. A németet amúgy közepes jobbszélsőből éppen Van Gaal konvertálta át világklasszis középső középpályássá.

A történelem egyébként az ő pártján áll, legalábbis számomra ez derült ki Jamie Jackson (az egyik legmegbízhatóbb hírforrás, ha a Unitedről van szó) Guardian-cikkéből. Januzaj szerdán töltötte ba a 20-at, a cikk pedig azt vizsgálta meg, hogy a korábbi United-játékosok közül, ki, mire vitte a legendás vörös mezben, mielőtt betöltötte volna a második ikszet.

Ez alapján a belga nem áll rosszul, 39 meccsénél csak ketten toltak le többet időarányosan, Ryan Giggs, és Cristiano Ronaldo. A perceket tekintve Wayne Rooney és Phil Neville is jobban áll nála, de ez még mindig nem rossz ómen, a fenti négyes tagjai közül ugyanis egyedül a kisebbik Neville-fivérből nem lett korszakos játékos és United-legenda. 

Sőt, ha azt nézzük, hogy Ronaldo ugyanennyi idősen 51 meccsen elért 8 gólnál és 7 gólpassznál állt manchesteri színekben, kifejezetten jónak hat Januzaj 39/4+3-as mutatója. Ami ijesztő, az inkább a tendencia, vagyis az idei 0+0, de, hát egyrészt még mindig bőven van ideje javítani rajta, másrészt amint összeáll a csapat játéka, úgy lesz majd egyre hasznosabb Januzaj is. Én legalábbis így látom, és ezzel párhuzamosan abban is biztos vagyok, hogy vétek lenne kölcsönadni (pláne el), mert csakis akkor tudja kihozni a benne rejlő potenciált, ha végig tevékeny részese a csapat formálódásának. Nem rémlik például, hogy Ferguson kölcsönadta volna Ronaldót az első pár szezonjában, amikor a csapat és a portugál is botrányosan gyenge játékot hozott időnként.

A Unitednek amúgy egy másik, hasonló helyzetben lévő játékosa is van, James Wilson. A ballábas csatár szintén óriási tehetség, igaz, egyelőre hatalmas konkurenciával (Falcao, RvP) néz szembe, és amikor játszik, viszonylag ritkán jönnek össze a dolgai. Ennek ellenére óriási blama lenne idejekorán leírni, ahogyan arról már volt is szó, a United éppen attól United, hogy ilyen arcok is rendre bekerülnek a csapatba, sőt, meghatározó játékosok lesznek belőlük.