Hatharom / Blog / Bejegyzések
A Barca a legjobb csapat Európában - power ranking
Amerikában nagy hagyománya van a liga csapatait rangsoroló power rankingeknek, most megpróbáltam applikálni egy hasonlót az európai focira is....

Amerikában nagy hagyománya van a liga csapatait rangsoroló power rankingeknek, most megpróbáltam applikálni egy hasonlót az európai focira is. Aki nem szeret sokat olvasni, annak elárulom, a Barca vezet, de a miértekért már kattintani kell.

 

10. Benfica SL (portugál, Liga Zon Sagres)

A tavalyi EL-döntős idén nagyon hamar kihullott Európából, de cserébe komoly dominanciát épített fel a hazai ligában. Négy ponttal vezetnek a szintén bombaformában lévő Porto előtt, és a hétvégén is nyertek, hazai pályán a veterán Lima két góljának köszönhetően az Arouca ellen. Különösen a védelmük kafa, mindösze tizenegy gólt nyeltek be eddig a bajnokságban.

9. Atlético de Madrid (spanyol, La Liga, Bajnokok Ligája)

Simeone legénysége február elején még élve boncolta a Realt (4-0), de azóta lépést tévesztett, és utolsó öt bajnokijából már csak egyet nyert meg. A bajnoki címre lassan semmi esélyük, sőt, az előző hétvégi Valencia elleni botlás azt mutatta, hogy inkább a harmadik helyért kell majd küzdenie az Atlétinek. Most egy ponttal állnak a Denevérek előtt, de az Espanyol ellen sem lesz könnyű meccsük, ráadásul jövő kedden élet-halál meccs vár rájuk a Leverkusen ellen a BL-ben.

8. WfL Wolfsburg (német, Bundesliga, Európa Liga)

A németek sokáig Európa legjobb formájában lévő csapatának számítottak, előző tizenegy bajnokijukon csak három iksz csúfította a mérlegüket. A remek sorozat az előző körben, az Augsburg elleni 1-0-ás vereséggel szakadt meg, de csütörtökön az EL-ben megint győztek, az Inter szaladt bele Kevin de Bruyne kivont kardjába. Egy kis visszaesés ugyan látszik -Bas Dost sem mindegyik botlása ér már gólt -, de a farkashorda így is bőven a kontinens legjobb csapatai közé való.

egy átlagos gól De Bruyne-től

7. FC Porto (portugál, Liga Zon Sagres, Bajnokok Ligája)

A bajnokságban ugyan csak másodikok a Benfica mögött, de a BL-ben nagyon fut a szekér. Kedden simán leverték a kőkemény Baselt, ami ugyan elsőre nem tűnik olyan hű, de nagy fegyverténynek, de ha valaki látta a meccset, tudja miről beszélek: a Porto kiváló focit játszik, egészen kafa kis játékosai (Casemiro, Brahimi, Danilo) vannak, és Lupetegi, az edzőjük is megér egy misét. 2009 után először vannak ott a BL legjobb nyolc csapata között, és bár van némi kétségem afelől, hogy egy komolyabb csapat dolgát is meg tudják-e nehezíteni, most mindenképp a legjobbak között a helyük.

6. Chelsea FC (angol, Premier League)

HIába volt egy teljes hetük felkészülni a PSG elleni BL-csörtére, végül csúnya bukás lett a szerdai meccs - legyen elég annyi, hogy még Mourinho is magyarázkodásra kényszerült miatta. Nyoma sincs már az őszi lendületnek, Diego Costa ledobta a vasmacskát (az megvan, hogy a BL-ben egyetlen gólt sem lőtt?), Fabregas meg hozza a szokásos, lepkefing erősségű tavaszi formáját. Egyelőre úgy tűnik, Mourinho sem segít, a portugál továbbra is alig hajlandó rotálni, ráadásul a védekezést is egyértelműen túltolja, de hát erről írtam már bővebben a hét közben. Kész szerencse, hogy a bajnoki riválisok kétségbeejtően gyengék, mert így a PL behúzásával biztosan nem lesz gond.

5. Paris Saint-Germain (francia, Ligue 1, Bajnokok Ligája)

Egyelőre még sokan röhögnek, amikor azt mondom, hogy ez a PSG BL-esélyes, és talán igazuk is van. Ettől függetlenül nekem nagyon tetszett, amit szerdán csináltak, tíz emberrel is röhögve bírták az angolos tempót, Verratti zseniális, és azon is elhűltem, mennyire valószínűtlenül jó játékos még mindig Motta. Ha Cavani is összekapná magát, akkor ebből tényleg bármi lehetne - bár azt így is tartom, hogy a Bayernnek borzasztó matchup lennének -, más kérdés, hogy mondjuk Blanc-t nem igazán látom magam előtt, mint BL-győztes edzőt. Meglátjuk.

4. Juventus FC (olasz, Serie A, Bajnokok Ligája)

Az, hogy otthon mindenkit lepofoznak, eddig is evidens volt, de ezúttal szerintem Európában is lehet bennük kraft. Három hete lefocizták a Dortmundot, ha ebből valamit a Wesfalenbe is elvisznek, akkor tuti nem lesz gond a továbbjutással. Egy kis szerencsével aztán a nyolc között is kaphatnak verhető ellenfelet (Porto, Monaco, PSG), de ha nem, akkor sincs olyan hatalmas probléma, mert a középpályájuk tényleg elit, és okos meccseléssel szinte bárkivel partiban lehetnek. Ja, és Pogba zseniális, ha kettővel kisebb méretű lenne az arcberendezése, még kedvelném is.

3. Real Madrid CF (spanyol, La Liga, Bajnokok Ligája)

Ebben az évben még nem fociztak jól, a márciusuk egyenesen kétségbeejtő, de ettől függetlenül is a kontinens legjobbjai közé tartoznak. Ha Modric visszatér, akkor szerintem szinteket lépnek majd előre, de azt is nehezen tudom elképzelni, hogy Bale ne lendüljön újra formába valamikor. A cserepad vékonysága mondjuk tényleg gond, ettől függetlenül sem gondolom viszont, hogy a valóban gyenge motivátor Ancelottit ki kéne vágni, bár már vannak erre utaló pletykák. A Clásico két hét múlva mindenesetre komoly teszt lesz, ha ott nem nyer a csapat, az megint visszavethet pár játékost.

2. FC Bayern München (német, Bundesliga, Bajnokok Ligája)

A Sahtar hétközi lepofozása maximum három percg volt kérdéses, Kutcher pirosa eldöntötte a lényegi kérdéseket, én pedig csak az ismétlésben néztem meg, mennyire baromi jó játékos lett Arjen Robbenből. A Bayern focijától mondjuk továbbra sem vagyok elájulva, Guardiola megint a végletekben gondolkozik, és olyan szinten a saját stílusa alá rendeli a csapatot, hogy az jó eséllyel megint saját magát fojtja majd me a döntő pillanatban. A nyolc között már várhat rájuk nehéz ellenfél, a PSG és a Monaco is egészen magas szinten műveli a kontrafocit, én drukkolok egy hasonló párosításnak.

1. FC Barcelona (spanyol, La Liga, Bajnokok Ligája)

A Real katasztrofális formája a bajnokság elére repítette őket - na, jó, az is kellett, hogy egy hete kiüssék 6-1-re a Rayót -, és a BL-ben is jó esélyük van a továbbjutásra, mert idegenben is bohócot csináltak a City-ből. Per pillanat szerintem a Barca a legjobb csapat Európában, Messi zseniális formában szórja a gólokat (9 meccs, 15 gól idén), Suárez is beilleszkedett, Neymar meg Neymar, megvetett kis díszbohócból az egyik ultimate kedvencem lett az évek alatt. Hátrébb már persze vannak gondok, nem ártana, ha például Iniesta is elkezdene focizni néha, vagy lenne mondjuk normális védelem, de jelen pillanatban olyan ihletett álapotban szórják a gólokat, hogy ezek csak apró kukacoskodásnak tűnnek a szememben.

És, akkor, hogy egy kis vita is legyen, íme a kimaradók, akiken sokat gondolkodtam, de végül - egyelőre legalábbis - kicsúsztak a legjobbak közül: Sevilla, Liverpool, Fiorentina.