Hatharom / Blog / Bejegyzések
50 millió fontba került Moyes a Manchester Unitednek
Ed Woodward, a Manchester United ügyvezető igazgatója szerdán tájékoztatja a klub tagjait, részvényeseit az éves pénzügyi...

Ed Woodward, a Manchester United ügyvezető igazgatója szerdán tájékoztatja a klub tagjait, részvényeseit az éves pénzügyi mérlegről. A Daily Telegraph szerint a kiadások között szó lesz arról is, hogy pontosan milyen kárt okozott a Sir Alex Ferguson utódjául választott David Moyes a klubnak.

A United éléről 27 év után távozó skót legenda maga választotta ki utódját, de a honfitárs nem tudott megfelelni Sir Alex örökségének. Az angol rekordbajnok az utóbbi két évtized legrosszabb szezonját futotta irányításával, a Premier League 1992 óta íródó történetében először maradt le a dobogóról (korábban csak háromszor volt harmadik, az összes többi szezonban első vagy második volt), sőt, nemhogy nem szerzett érmet, hetedik helyezésével a nemzetközi kupaindulást sem vívta ki, 1990 óta először.

A Bajnokok Ligájából való távolmaradás miatt 35 millió fontot bukott el a gyárvárosi egyesület, de ez közel sem minden. A Vörös Ördögök címvédőként a hetedik helyen zártak, emiatt 8.4 millió fonttal kevesebbet juttatott nekik a liga az előző évi bevételhez képest. Ez eddig 43.4 millió fontos veszteség, 3.5 millió volt Moyes fizetése, áprilisi menesztése után ugyanennyit kapott lelépési pénzként. Ki kellett fizetni stábjának tagjait is. Azaz több mint 50 millió fontot bukott el a United közvetve vagy közvetlenül a skót menedzser miatt. No és ott van a pénzben nem mérhető hiány, a presztízsveszteség a pocsék idény miatt: a Manchester United részvényeinek ára egy év alatt öt fontot esett, 19-ről 14 fontra egy év alatt, mostanában 17 font körül mozog.

Azért nem kell sajnálni a manchesteri vezetőket, nem áll rosszul a klub (csak az új mezszponzor, a Chevrolet éves szinten 53 millió fontot hoz, és a 420 millió fontos bevétel 25 milliós tiszta hasznot eredményezett) hiszen a nyári transzferidőszakban nem csak Angliában, hanem egész Európában is a legtöbbet költő együttes lett. Ángel Di María, Marcos Rojo, Ander Herrera, Luke Shaw, Daley Blind és a kölcsönben megszerzett Radamel Falcao érkezett az Old Traffordra több mint 150 millió font értékben, az új szakvezető, Louis van Gaal saját kedve szerint alakíthatta és formálhatta a garnitúrát. Az argentin szélsőért kifizetett 59,7 millió font brit rekordnak számít. Gyorsan ki lehet és ki kell köszörülni a csorbát és feledtetni a kínos tavalyi szereplést. Bár a bajnoki cím nem elvárás, a BL-indulást jelentő első négy helyezés valamelyike egyértelműen az a holland menedzsertől. Egyelőre Van Gaallal sem szárnyal a gárda, hátrom forduló alatt egy vereség és két döntetlen a mérleg, de a holland neve garancia a sikeres folytatásra.