Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ki lesz a válogatott csapatkapitánya?
Steven Gerrard hétfőn bejelentette visszavonulását az angol válogatottól. Óriási űrt hagy maga mögött a pályán és az...

Steven Gerrard hétfőn bejelentette visszavonulását az angol válogatottól. Óriási űrt hagy maga mögött a pályán és az öltözőben, Roy Hodgsonnak új szövetségi kapitányt kell választania. Ki lenne az alkalmas utód? Öt jelöltet veszünk górcső alá: Wayne Rooney, Gary Cahill, Joe Hart, Phil Jagielka vagy Jack Wilshere kaphatja meg szerintem a karszalagot.

Wayne Rooney

Az egyértelmű favorit, a fogadóirodák 1.4 körüli oddsokat ajánlanak rá. 95-szörös válogatott, a legtapasztaltabb játékos a Gerrard és Lampard nélküli keretben. 28 éves, tökéletes korban van. Megérdemli a posztot. Megérdemli? Vezérszerepre rendeltetett, tíz éve ezt várják tőle, de a Manchester United kiválóságát átok sújtja a válogatottban a nagy tornákon. Mégis ő az a játékos a keretben, aki leginkább érdemes a bizalmi posztra, 95 meccsen lőtt 40 góljával.

Gary Cahill

Vannak olyan edzők, akik védőket neveznek ki csapatkapitánynak, hiszen a játék előttük zajlik, rálátásuk van mindenre. John Terry nagy formátumú játékos volt ezen a poszton. Cahill biztos pontja Hodgson csapatának, a Boltonban korábban csapatkapitány-helyettes volt. Ugyanakkor csak 27-szer viselte eddig a címeres mezt és a vb-n követett el olyan hibákat, ami szintén ellene szól. A bukik szerint ő a második számú jelölt Rooney mögött.

Joe Hart

A kapuból uralja a játékot, ha kell, túlkiabál mindenkit. Bonyolult szezonon volt túl, de megkapta a bizalmat Hodgsontól, ő volt az első számú kapus Brazíliában, nem rajta múlt az angolok blamája. Cahillel egyetemben reális alternatíva, ha Hodgson valamiért nem "Wazzát" választja.

Phil Jagielka

A 31 éves középhátvéd megbízható teljesítményt nyújt, Cahillal alkotott duója többé-kevésbé biztos pontnak tekinthető. A többi jelölttel ellentétben ő klubjának, az Evertonnak is csapatkapitánya. 28-szoros válogatott, a háromoroszlánosoknál nincs olyan nagy rutinja, mint klubszinten.

Jack Wilshere

Négy évvel ezelőtt, 18 évesen robbant be az angol futballba és a válogatottba. Óriási talentumnak számított, egyelőre sérülései miatt még nem tudott tökéletesen kibontakozni, illetve a vb-n nem kapta meg azt a bizalmat a szövetségi kapitánytól, amit talán megérdemelt volna. Emberileg kifogásolható lenne a csapatkapitányi posztra, hiszen például rendszeresen dohányzáson kapják rajta, amivel rossz példát mutat a jövő nemzedékének. Inkább a jövő embere lehet, ha benő a feje lágya.