Atlétikai vb

Nem tudott címet védeni Jessica Ennis hétpróbában

  • Vásárhelyi Tamás

A britek világbajnoka, Jessica Ennis nem tudta megvédeni címét Teguban, a gerelyhajításban és magasugrásban gyengélkedő hétpróbázó ezúttal ezüstérmes lett az orosz Tatjana Csernova mögött.

Tatyana Csernova és Jessica Ennis a női hétpróba 800 métes sikfutásának befutójában a tegui atlétikai világbajnokságon.
A tegui atlétikai világbajnokság negyedik napjának első aranyérmét női hétpróbában osztották ki. Az első nap négy száma után a brit Jessica Ennis vezetett, a nagy esélyes brit atlétanő pedig még a távolugrás után is az élen állt. A gerelyhajításban azonban az egyéni csúcsától jelentősen elmaradó Ennis visszaesett és a nála 13 méterrel többet dobó orosz Tatjana Csernova átvette tőle a vezetést. A szám egyetlen magyar indulója, Farkas Györgyi a 25. helyen állt a befejező szám, a 800 méteres síkfutás előtt.

A magyar versenyző a három futam közül az elsőben állt rajhoz és minimálisan elmaradva az egyéni csúcsától, 2:14,33-al, idei legjobbjával futamában a negyedik helyen ért célba, így összességében - mivel az amerikai Hyleas Fountain nem fejezte be a 800 métert - a 24. helyen fejezte be a hétpróbát. Az összetett verseny legjobbjait felvonultató záró futamban Ennisnek tíz másodpercet kellett volna hoznia Csernován a győzelemhez, amit meg is próbált. Hiába kezdett azonban erős első körrel a brit, végül éppen csak Csernova előtt tudott bejönni a célba. Az olimpiai hatodik és mindkét napon stabilan versenyző orosz hétpróbázó világbajnoki címét így nem veszélyeztette semmi, Jessica Ennis mögött pedig végül a berlini ezüstérmes Jennifer Oeser végzett a harmadik helyen.

Ennis magasabb pontszámot (6751) ért el, mint két éve berlini győzelme alkalmával, de a világ idei legjobbját elérő Csernova (6880) ellen ez sem volt elég a címvédéshez. Érdekesség, hogy az orosz hétpróbázó pontszáma az utóbbi négy év legjobb hétpróba eredménye, utoljára ennél jobbat 2007-ben a svéd Carolina Klüft tudott elérni 7032 ponttal. Csernova az atlétika történetének mindössze nyolcadik olyan sportolója lett, aki junior, ifjúsági és felnőtt világbajnoki címet is szerzett.

Női hétpróba - végeredmény
1. Tatjana Csernova (orosz) 6880 pont  
2. Jessica Ennis (brit) 6751 pont  
3. Jennifer Oeser (német) 6572 pont  
4. Karoliná Tyminská (lengyel) 6544 pont  
5. Natalija Dobrinszka (ukrán) 6539 pont  
6. Lilli Schwarzkopf (német) 6321 pont  
7. Antoniette Nana ida (francia) 6309 pont  
8. Austra Skujyte (litván) 6297 pont  
   
24. Farkas Györgyi (magyar) 5784 pont