Úszás

Doppingügybe keveredett a világ- és olimpiai bajnok Cielo Filho

  • Vásárhelyi Tamás

Három hét múlva kezdődik az úszók világbajnoksága Sanghajban, lehet, hogy a most doppingügybe keveredett César Cielo Filho nélkül.

Alig három héttel a sanghaji világbajnokság előtt egy igazi úszónagyágyú keveredett doppingügybe. Az olimpiai és világbajnok gyorsúszó, César Cielo Filho szervezetében ugyanis a brazil doppingellenes ügynökség közlése szerint furoszemid nevű anyagot találtak. Az 50 és 100 méteres gyorsúszásban is világbajnoki címének megvédésre készülő úszó ugyanakkor csak figyelmeztetést kapott hazájában, mivel igazolni tudta, hogy az anyag egy koffein-kapszulának köszönhetően jutott a szervezetébe.

A májusban egy Rio de Janeiróban rendezett versenyen ellenőrzött brazil úszó ugyan jelen állás szerint utazhat Sanghajba, de az itt úszott eredményeit megsemmisítette a brazil szövetség. Az ügynek azonban ezzel még messze nincsen vége, hiszen a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) is vizsgálja. Amennyiben Cielo Filhot bűnösnek találják, akkor akár kétéves eltiltást is kaphat. Az ügy kapcsán érdekesség, hogy a közelmúltban három másik brazil úszónak (Nicholas Santos, Henrique Barbosa és Vinicius Waked) is furoszedimet találtak a szervezetében. Cielo saját honlapján megjelentetett közleményben írt arról, hogy ez az anyag bizonyos táplálékok fogyasztása esetén legális módon is megjelenhet a szervezetben (ez a magyarázata kísértetiesen hasonlít a spanyol kerékpáros Alberto Contador marhahúsos történetéhez).

César Cielo Filho is dopping ügybe keveredett
A nemzetközi szövetségnek komoly fejfájást okoznak az utóbbi időszak doppingügyei, annál is inkább, mert a nemzeti szövetségek viselkedésének függvényében hasonló esetekben egymástól teljesen eltérő ítéletek születnek. A rövidpályás világbajnok Albert Subirats ugyanis egy éves eltiltást kapott azért, mert a holléti nyilvántartását elfelejtette továbbítani a FINA felé a venezuelai szövetség, így a szervezet ellenőrei három alkalommal nem találták meg őt, ami automatikusan doppingvétségnek minősül. hasonló esetben egy orvosi igazolás elég volt a spanyol Rafael Munoznak a komoly szankció elkerüléséhez. A kazah Jevgenyija Jermakova egy 2000-ben Monacóban lefolytatott ellenőrzés során szintén furoszemiddel bukott le, aki akkor a karrierje végét jelző négyéves (!) eltiltást kapott a FINA-tól. Ennek tükrében a brazil úszók és különösen Cielo Filho ügye érdekesnek ígérkezik. Ellentétben ugyanis a kazah hölgy karrierjével, ennek még nem látszik a végső következménye…