Kajak-kenu

Ünnepeltek a kajak-kenusok, három új bajnok a márványtáblán

Zur-Fazekas Krisztina, Kökény Roland és Dombi Rudolf neve került fel szerdán ünnepélyes keretek között az örökös bajnokok márványtáblájára a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) székházában.

Az MKKSZ 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem vagy öt világbajnoki győzelem szükséges. Dombi és Kökény 1000 méter párosban, Zur-Fazekas pedig az 500 méteres négyes tagjaként lett idén ötkarikás bajnok Londonban (Szabó Gabriellát és Kozák Danutát már korábban köszöntötték).

"Csodálatos eredmények születtek az idei ötkarikás játékokon, ahol több gátat is sikerült átszakítani: a női négyes húsz év szünet után tudott ismét olimpiát nyerni, férfi ezer méter párosban pedig ez volt az első elsősége Magyarországnak" - mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, kiemelve, hogy az ország kajakosai és kenusai most először lettek az elsők a nemzetek közötti rangsorban.

Az évet értékelve Baráth elmondta, hogy a felnőtt korosztály mellett az utánpótlás is sok remek eredményt szállított, s ez bíztató a jövőre nézve. Ahogy fogalmazott: az elmúlt hónapokban sok ügy borzolta a kedélyeket a sportágon belül, de ezek a szövetségben mind nyugvópontra jutottak, s véleménye szerint - bár lehet vitatkozni velük, róluk - tisztelni kell a versenyzők döntését.

"A történtek ellenére jó évet zártunk, most már mindenki készül a következő esztendőre" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy január-februárra készülhet el az MKKSZ jövőbeli szakmai stratégiájáról szóló javaslat, amelyet a közgyűlés elé terjesztenek.

Néhány újságírói kérdés elhangzott a távozó vagy távozni készülő versenyzőkről - így Douchev-Janics Natasáról és Csipes Tamaráról -, de Baráth Etele ezekre ezúttal nem kívánt reagálni.