London 2012

Kiesett a 16 között a párbajtőröző Imre Géza

  • MTI

Imre Géza kikapott második asszójában, így kiesett a legjobb 16 között a férfi párbajtőrözők szerdai egyéni versenyében a londoni olimpián.

A 37 éves, 1996-ban, Atlantában bronzérmes, csapatban ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok magyar vívó, a viadal hetedik kiemeltje a marokkói Abdelkarim el-Hauari magabiztos kiejtése után a norvég Bartosz Piaseckivel csapott össze. A 25 esztendős északi versenyző az első körben nagy csatában, 14-13-mal búcsúztatta a franciák háromszoros vb-aranyérmesét, Gauthier Grumier-t, s ez mutatta, hogy - bár a nemzetközi porondon nincsenek kiemelkedő eredményei - semmiképpen sem szabad lebecsülni.

A nyolcaddöntő első szakaszában gyorsan potyogtak a találatok, s a három perc letelte után a hórihorgas, Imrénél majd egy fejjel magasabb rivális vezetett 9-5-re. A magyar a folytatásban sem érzett rá, hogy mit is kellene csinálnia, így pillanatok alatt 12-5, majd 13-6 és 14-7 lett "oda". Ekkor már csoda kellett volna a magyar továbbjutásához, de a BHSE hatszoros Európa-bajnok párbajtőrözője nem tudta megtörni ellenfele lendületét, s megszületett a győztes norvég találat is.

Imre Geza (balra) nyolc ponttal kapott ki a norvég Piasecki ellen

"Próbáltam kivédeni a szúrásait, de gyakorlatilag mindenhol eltalált. Egyszerűen nem tudtam felvenni a ritmusát" - nyilatkozott a meccs után a láthatólag nagyon csalódott magyar vívó, aki elárulta: eredetileg úgy tervezte, hogy a jövő évi, budapesti világbajnokságig folytatja a pályafutását, de mostani produkciója után elgondolkozik a jövőről.

Imre Géza volt az utolsó, aki a négyfős magyar vívóküldöttségből pástra lépett az olimpián: korábban a kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett, a tőröző Mohamed Aida a nyolcaddöntőben, a párbajtőröző Szász Emese pedig a 32 között búcsúzott. Magyar csapat nem szerzett kvótát az ötkarikás játékokra.

Férfi párbajtőr, egyéni, eredmények
London 2012
a 16 között:
Bartosz Piasecki (norvég)-Imre Géza 15-7
 
korábban
a 32 között
Imre-Abdelkarim el Hauari (marokkói) 15-8