Férfi kézilabda-válogatott

Ijesztő kezdés után szép győzelem Észtország ellen

A már biztos Európa-bajnoki résztvevő, s csoportelső magyar férfi kézilabda-válogatott hét góllal győzött az észt csapat ellen a vasárnapi gyöngyösi selejtezőn. Az első félidőben ugyan beragadtunk kissé a még továbbjutásért küzdő ellenfél ellen, a másodikban azonban Mikler és a fiatal átlövők győzelemre vezették a csapatot.

Mocsai Lajos csapatából több alapember sérülés, illetve betegség miatt hiányzott a számunkra már tét nélküli összecsapáson, amelyet, ha  megnyernek az észtek, még bízhattak volna abban, hogy Macedónai esetleges Bosznia elleni vereségével ott lehetnek az Eb-n.

A baltiak ennek megfelelően is kezdték a találkozót, gyorsan elhúztak 3-0-ra. A védekezésünk nem állt össze a meccs első szakaszában ennek köszönhetően nem tudtunk közelebb lopózni. sőt, Mocsai Lajos 7-3-as vendégelőnynél kért időt. Kis idő elteltével sikerült összeszednünk magunkat elsősorban Lékai és Halász támadásban mutatott teljesítményének köszönhetően, de ez sem volt elég az egyenlítéshez. Sőt, az első félidő hajrájához közeledve 16-12-re is vezetett az észt válogatott.

Ancsin Gábor, a magyar férfi kézilabda-válogatott átlövője ünnepli gólját a Bosznia-Hercegovina elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen 2011 júniusában

Végül kétgólos vendégelőnynél fordultunk, és a második félidőben egy teljesen más magyar csapat futott ki a pályára. Összetételében és mutatott játékában is. A kapuban Mikler Roland váltotta Tatai Pétert, a széleken pedig Gulyást és Vadkertit vetette be a szövetségi kapitány. Utóbbi szerezte az egyenlítő gólunkat (19-19), majd onnantól megállíthatatlanok voltak a fiúk. Mikler sorra fogta a ziccereket, elöl pedig a két fiatal, Halász és Ancsin szórták a gólokat.

A vendégkapitány már 25-20-as magyar vezetésnél kért időt, de utána is újra mi voltunk eredményesek. Az első félidőben még szinte nem létező védekezésünk is feljavult, az addig parádézó Patrailt is meg tudtuk fogni. A hajrá kezdetén még egy utolsó próbálkozással hárommal közelebb jöttek a baltiak, de végül magabiztos, hétgólos győzelemmel zártuk a selejtezősorozatot.

Ennek köszönhetően hibátlan teljesítménnyel jutottunk ki a jövő évi szerbiai Európa-bajnokságra, amelynek csoportbeosztását szerdán sorsolják ki. Mögöttünk már biztosan Macedónia végez a kvartett második helyén, függetlenül az esti mérkőzés eredményétől.

Férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtező:

6. forduló
Magyarország-Észtország 34-27 (17-19)

később:
Macedónia - Bosznia-Hercegovina, Szkopje 20:15

Férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtező
1. csoport
    M Gy D V Gk P
1. Magyarország 6 6 0 0 171-130 12 p
2. Macedónia 5 2 1 2 137-136 5 p
3. Észtország 5 2 0 3 127-143 4 p
4. Bosznia-Hercegovina 6 0 1 5 142-168 1 p