Bundesliga

Matematikailag nem, de gyakorlatilag bajnok a Dortmund

A Bundesliga 31. fordulójában a címvédő Borussia Dortmund 2-1-es győzelmet aratott a Schalke otthonában, így hatalmas lépést tett a salátástál megnyerése felé. A Nürnberg és az Augsburg idegenben tudott nyerni, míg a Leverkusen hatgólos mérkőzésen osztozkodott a pontokon a Herthával.

Huntelaarnak semmi nem sikerült a Dortmund ellen

Schalke - Dortmund

Németország egyik legnagyobb rangadójára került sor szombat délután, hiszen a Schalke és a Dortmund ősi riválisai egymásnak, a Ruhr-vidéken élőknek pedig ez a meccs mindenek felett áll. Ennek megfelelően fantasztikus hangulatban és iramban indult az összecsapás, és nem is kellett sokat várni az első gólra. A 8. percben Jones lerántásáért piroslapot és tizenegyest kellett volna adnia Manuel Grafe játékvezetőnek, de ehelyett szöglet következhetett. A bal oldalról beívelt labda a perui Farfánhoz került, akinek egy lövőcsel utáni lövése Kagawa fején irányt változtatva a hosszú sarokba vágódott (1-0). A gól után igyekezett gyorsan válaszolni a Borussia, de a hazai közönség elképesztő biztatása mellett a Schalke próbálta megfékezni a vendég rohamokat - kevés sikerrel. A 16. percben egy szöglet után Lukas Piszcek váratlan megoldása után Unnerstall hiába repült, nem tudott már hárítani (1-1).

Az egyenlítés után ismét a gelsenkircheniek ragadták magukhoz a kezdeményezést, elsősorban a pontrúgások után okozott bonyodalmakat a Schalke. A 38. percben újabb elmaradt büntetőt kérhettek számon Grafe sporttárson a hazaiak, majd a 42. percben a holland Huntelaar fejese ment néhány centivel a jobb kapufa mellé.

A fordulás után 24 gólnál tartó Huntelaar az 55. percben lőtt az égbe egy ígéretes helyzetet, majd a másik oldalon Gündogan lövését védte Unnerstall, az 58. percben pedig Weidenfeller védett nagyot Draxler helyzeténél. Aztán a vége előtt közel félórával sorsdöntő pillanat következett:  a 64. percben egy vendégszöglet után hatalmas szerencséje volt a Dortmundnak, mivel az ívelés a csereként beálló Kehl elé pattant, aki közvetlen közelről bepofozta a labdát (1-2).

A dortmundi vezetés a hazaiakat megfogta, a vendégeket pedig feldobta, így az előny birtokában Jürgen Klopp tanítványai magabiztosan futballozták le a hátralévő időt. A győzelmének köszönhetően a Borussia kilencpontos fórban van a később pályára lépő Bayern München előtt, és mivel már csak három forduló van hátra, az eredmények megfelelő alakulása esetén a következő körben hazai pályán a Mönchengladbach ellen megvédhetik címüket.

A többi mérkőzésen

A Hamburg Heung Min Son 12. percben esett találatával 1-0-ra legyőzte a Hannovert odahaza, de sikere ellenére még mindig nem mondhatja magát biztos bent maradónak. A Leverkusen már 2-0-ra is vezetett a BayArénában a Hertha ellen, de végül Kiessling 84. percben szerzett gólja csak az egy pontra volt elegendő. Az Augsburg a hajrában csikarta ki a győzelmet az otthon különösen erős Wolfsburg ellen, míg a Nürnberg a sereghajtó Kaiserslauternt verte 2-0-ra, amely ezzel a vereséggel gyakorlatilag kiesett az élvonalból.

Bundesliga
31. forduló
Hamburger SV-HSV Hannover 1-0 (1-0)
gól: Son (12.)
Kaiserslautern-Nürnberg 0-2 (0-1)
gól: Didavi (43.), Pekhart (73.)
Bayer Leverkusen-Hertha BSC 3-3 (1-0)
gól: Schurrle (44.), Kiessling (51., 84.), illetve Lasogga (63.), Torun (71., 77.)
piros lap: Kobiasvili (65., Hertha BSC)
Schalke 04-Borussia Dortmund 1-2 (1-1)
gól: Farfan (9.), illetve Piszczek (17.), Kehl (63.)
VfL Wolfsburg-Augsburg 1-2 (1-1)
gól: Helmes (27.), illetve Oehrl (13.), Langkamp (88.)
pénteken játszották:
VfB Stuttgart-Werder Bremen 4-1 (2-1)
gól: Gentner (37.), Harnik (45., 53.), Cacau (89.), illetve Rosenberg (25.)