La Liga

A Barcelona egy pontra volt jó a Mestallában

A spanyol bajnokság hétközi fordulójának rangadóján a címvédő Barcelona a listavezető Valencia otthonában ért el 2-2-es döntetlent. Bár a Valencia kétszer is vezetést szerzett a Barcelona ellen, a katalánok közepes játékkal is elhozták az egyik pontot a Mestallából.

Xaviék ezen az estén gyengébb teljesítménnyel rukkoltak elő - Fotó: AFP
Gerard Piqué távollétében igen sebezhetőnek tűnt a Barcelona védelme, amely már az első percekben komoly bizonytalanságokat követett el. A francia Mathieu rendre megjátszható volt a bal oldalon, amelyből profitálni is tudott a listavezető Valencia: a 11. percben a szélső beadásába Abidal ért bele oly szerencsétlen módon, hogy az Victor Valdezt becsapva a kapuban kötött ki a labda (1-0). Alig telt el egy perc, máris egyenlített a Barcelona: Messi adott csodás labdát Pedrónak, aki közelről a rövid alsóba vágta a játékszert (1-1). Az eredmény ellenére nem volt "partiban" a vendégcsapat a Valenciával, a háromvédős rendszer szemmel láthatóan nem feküdt a Guardiola-csapatnak. A félidő derekán ismét Mathieu robogott el a szélen, beadására ezúttal ketten is érkeztek - végül Pablo Hernández élt a lehetőséggel és ismét előnyhöz juttatta csapatát (2-1). Az első 45 percben könnyen eldönthette volna a három pont sorsát a Valencia, az eddigi mérkőzéseken kiváló formát mutató Roberto Soldado azonban már-már Fernando Torrest is űberelve hagyta ki a helyzeteit.


A fordulás után még egy negyedóráig bírta szuflával a tempót Unai Emery csapata, majd az utolsó félóra egyértelműen a katalánoké volt. Guardiola cserékkel frissítette alakulatát, melyben elsősorban Adriano beállása hozott némi lendületet. A meglepő módon sokszor "állófocit" játszó gránátvörös-kékek fokozatosan kerültek ellenfelük fölé, előbb egy Mascherano-kapufa, majd egy óriási Messi-helyzet jelezte, hogy itt még alkotni fognak a vendégek. A 77. percben aztán az utóbbi adott kiváló labdát Fabregasnak, aki higgadt megoldást választva a kapu bal oldalába gurított (2-2). A hátralévő időben a Valencia szemmel láthatóan elkészült az erejével, az utolsó percekben Villa, majd Messi is gólhelyzetbe került, de végül egyikük sem talált be Guita kapujába. Az eredmény a játék képe alapján igazságosnak mondható, az első játékrészben a Valencia, a másodikban pedig a Barcelona alakított ki több gólszerzési lehetőséget.

La Liga 5. forduló
Valencia - Barcelona 2-2 (2-1)
VALENCIA-BARCELONA - 2-2
Valencia, Mestalla, 55.000 néző vezeti: Velasco Carballo.
Valencia: Guaita - Miguel, Rami, V. Ruiz, Mathieu - Albelda, Banega - Pablo, Canales (Jonas 69.), J. Alba - Soldado. Vezetőedző: Unai Emery.
Barcelona: Valdes - D. Alves, Mascherano, Puyol (Thiago 63.), Abidal - Xavi, Busquets, Keita (Adriano 57.) - Fabregas, Messi, Pedro (D.Villa 57.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Gólszerző: Abidal (12. öngól) Hernandez (23.) ill. Pedro (14.) Fabregas (77.)
Piros lap: J. Alba (90.) 

 

La Liga
M Gy D V Rg Kg P
1. Valencia 4 3 1 0 8 5 10
2. Málaga 4 3 0 1 7 2 9
3. Betis 3 3 0 0 5 2 9
4. Barcelona 4 2 2 0 17 4 8
5. Sevilla 4 2 2 0 5 3 8
6. Levante 4 2 2 0 4 2 8
7. Real Madrid 4 2 1 1 10 3 7
8. Atlético Madrid 4 2 1 1 8 1 7
9. Real Sociedad 4 2 1 1 5 4 7
10. Rayo Vallecano 4 1 2 1 3 3 5
11. Osasuna 4 1 2 1 2 9 5
12. Villarreal 4 1 1 2 4 8 4
13. Zaragoza 3 1 1 1 2 7 4
14. Espanyol 3 1 0 2 3 4 3
15. Mallorca 4 1 0 3 1 4 3
16. Granada 4 1 0 3 1 6 3
17. Santander 4 0 2 2 3 8 2
18. Athletic Bilbao 4 0 1 3 4 7 1
19. Getafe 3 0 1 2 3 6 1
20. Gijón 4 0 0 4 2 9 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöveges tudósítás a mérkőzésről:

Vége a mérkőzésnek!

90. perc: Négy perc a ráadás, Jordi Albát közben kiállítja a bíró - valószínűleg szövegért. 

89. perc: Nem szabadult fel a Valencia kapuja, Adriano gyűjtötte be a labdát, élesen belőtt labdáját azonban kivágták a védők.

89. perc: Messi jutott labdához az ellenfél tizenhatosán belül, majd miután öt védő rontott ki rá fantasztikus labdát adott Villának, akinek tekerését azonban bravúrral fogta a hazai kapus.

88. perc: Mascherano akaszott meg keményen egy hazai kontrát, Jonashoz hasonlóan ő is besárgul.

87. perc: Jonas rántja le Busquets-t, jutalma egy sárga lap.

83. perc: A csereként beállt Jonas lőtt kapura 17-18 méterről, de a kísérlete jócskán a kapu mellett hagyta el az alapvonalat.

A nyáron érkező középpályásnak ez volt zsinórban az ötödik mérkőzése mikor a kapuba talál új együttesében.

77. perc: GÓÓL! Messi ezúttal előkészítőként jeleskedik: Fabregasnak ad zseniális labdát, aki 15 méterről nagyon higgadtan értékesítette a lehetőséget (2-2).

75. perc: Messi lépett ki a védők közül Busquets labdájával, de az Aranylabdás eltotyorogta az ajtó-ablak ziccert. 

73. perc: Mathieu ballag le a pályáról nagy tapsvihar közepette, Piatti játszik a helyén.

69. perc: Segio Canales helyén Jonas a Valenciában.

68. perc: Mascherano került ígéretes helyzetbe, lövése már túljutott Guitán, de a labda a felső lécen pattant - szerencséje volt a hazaiaknak.

63. perc: Puyol helyett Thiago Alcántarra a Barcelonában - ezzel Pep Guardiola kihasználta az összes cserelehetőségét.

62. perc: Villa tüzelt kapura kb. 22 méterről, de a próbálkozást könnyen fogta Guita.

57. perc: Pedro helyett David Villa lép pályára - az egykori valenciai játékost nagy tapssal fogadja a hazai publikum. Keita helyén Adriano a gyepen.

54. perc: Xavi indítására Fabregas mozdult be, de a vendégek 4-esét eltüntették a hazai védők - tették mindezt szabályosan.

52. perc: Pablo Hernández jobboldali beadását Soldado ügyetlenkedte el a kaputól mintegy 6 méterre - a védők szögletre mentettek. 

50. perc: Tetszetős Valencia-kontra végén ismét Banega lőhetett, de ez a kísérlete is a "futottak még" kategóriába sorolható.

David Villa élénken melegít a pálya mellett, egykori csapata ellen meglepetés lenne, ha nem játszana.

46. perc: Banega eresztett meg egy gyenge próbálkozást 20 méterről - a labda méterekkel mellé ment.

46. perc: Elkezdődött a második játékrész.

45. perc: A játékvezető véget vet az első játékrésznek!

Ritkán látható módon a Barcelona passzjátékába rengeteg hiba csúszik, a valenciai védők könnyedén kaparintják meg a labdát a legtöbb esetben.

41. perc: Mathieu sokadik alkalommal ment el a baloldalon, majd miután elfutott az alapvonalig beadására Soldado érkezett, de az idén már ötgólos csatár körülbelül 1 méterről (!) a kapu mellé helyezte a labdát.Elképesztő helyzet maradt ki...

37. perc: Soldado kap sárga lapot reklamálásért, a támadó azt nehezményezte a játékvezetőnél, hogy Puyol a 16-oson belül kézzel ért a labdába.

Az első 30 percben 56 %-ban volt a Barcelonánál a labda, a hazaiak egy kapura lövésükből egy gólnál tartanak.

A Barcelona jobb oldala ezen az estén egyelőre egy átjáró ház, a pályának azon a részén a  fehér mezes hazaiak gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak.

23. perc: GÓÓL! Mathieu ismételten jól ment el a baloldalon, beadása az elcsúszó Abidalnak köszönhetően az egyedül érkező Pablo Hernández elé került, aki 10 méterről Valdez kapujába gurított (2-1).

20. perc: Messi kapott egy labdát Alvestől, de 18 méterről leadott lövése könnyű csemege volt Guita kapusnak.

16. perc: Egy vendégtámadás után Messit szabálytalannak tűnő mozdulattal állították meg a hazaiak, tették mindezt saját tizenhatosukon belül - a bíró sípja nem néma maradt.

GÓÓL! A 13. percben Nem sokáig ünnepelhettek a hazaiak, szinte a középkezdésből egalizált a Barcelona: Messi forgolódott az ellenfél 16-osánál, majd négy védő gyűrűjében remekül ugratta ki Pedrót, aki éles szögből a rövid sarokba rúgta a labdát (1-1).

GÓÓL! A 12. percben a francia Mathieu jól húzta meg a baloldalt, majd centerezése után Abidal olyan pechesen ért a labdába, hogy az Valdez már nem tudott menteni - vezet a Valencia (1-0).

11. perc: A hazaiak végezhettek el baloldalról egy szabadrúgást, de a betekert labda mindenki feje felett elszállt.

5. perc: Feljegyezhettük az első helyzetet:  Pedro kapura lövését könnyen hárítja Guaita.

A vendégek szokásukhoz híven járatják a labdát, a hazaik az első 3 percben szinte hozzá sem értek még a játékszerhez.

Carballo játékvezető sípszavára a Barcelona kezdi a találkozót.

Valencia immáron két esztendeje stabilan a két gigász mögött helyezkedik el a Ligában, de a katalánok ellen nem sok sikerélménye volt az utóbbi években. A "denevérek" utoljára egy 2007-es Király Kupa mérkőzésen győzték le a gránátvörös-kékeket.

"Pillanatnyilag ők vezetik a bajnokságot, teszik mindezt teljesen megérdemelten, mert valóban nagyon erős csapatot alkotnak. Remek edzőjük van, aki megmutatta, hogy olyan játékosok elvesztése után, mint Villa, Silva vagy Mata is képesek a jó eredményre, és ezt a mostani szezonban is bebizonyítják." - nyilatkozta Pep Guardiola a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

La Liga 5. forduló
Valencia - Barcelona  2-2 (2-1)
VALENCIA-BARCELONA - 2-2
Valencia, Mestalla, 55.000 néző  vezeti: Velasco Carballo.
Valencia: Guaita - Miguel, Rami, V. Ruiz, Mathieu - Albelda, Banega - Pablo, Canales (Jonas 69.), J. Alba - Soldado. Vezetőedző: Unai Emery.
Barcelona: Valdes - D. Alves, Mascherano, Puyol (Thiago 63.), Abidal - Xavi, Busquets, Keita (Adriano 57.) - Fabregas, Messi, Pedro (D.Villa 57.). Vezetőedző: Josep Guardiola.
Gólszerző: Abidal (12. öngól) Hernandez (23.) ill. Pedro (14.)  Fabregas (77.)
Piros lap: J. Alba (90.)