Bajnokok Ligája

Real Madrid-Milan, és APOEL-Basel összecsapás is lehet a nyolcaddöntőben

Szerda este kialakult a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős mezőnye. A legjobb 16 között három olasz csapat is képviselteti magát, az angol és spanyol résztvevők viszont megfeleződtek.

Szerda este kialakult a nyolcaddöntő mezőnye. A legjobb 16 között három olasz csapat is képviselteti magát, az angol és spanyol résztvevők viszont megfeleződtek.A legnagyobb szenzációt kétségkívül a Manchester United kiesése okozta, a Vörös Ördögök az előző négy kiírásban három alkalommal jutottak el a döntőig, 2007-ben elhódították a serleget, most a lesajnált és szégyenteljesnek titulált Európa Ligával "vigasztalódhatnak".

Elbukott a város rivális Man. City is, Roberto Mancini csapatának "mentsége", hogy először volt a BL résztvevője, és a halálcsoportba, a Bayern München-Napoli-Villarreal hármas mellé sorolták be. Az olasz tréner ugyanakkor eltökélt, kijelentette, hogy meg akarják nyerni a második számú európai kupasorozatot.

Érdekesség, hogy a világ legerősebb bajnokságának tartott Premier League-et két csapat képviseli az egyenes kieséses szakaszban, a címvédő United és a jelenlegi éllovas City búcsúja után az Arsenal és a Chelsea öregbítheti tovább a szigetországi futball jó hírét. Olaszország jövőre az eddigi négy helyett három csapatot indíthat a BL-ben (a németek kapják meg a fennmaradó helyet), a mostani szezonban viszont mindhárom, a csoportkörbe kvalifikált itáliai gárdával találkozhatunk tavasszal (az Udinese elbukta augusztusban a rájátszást).

Az angolokhoz hasonlóan megfeleződtek a spanyol résztvevők is, a címvédő Barcelona és a Real Madrid állva maradása papírforma, a Villarreal leszereplése (0 pont, 2-14-es gólkülönbség) viszont meglepetést okozott. A Valencia az EL-ben folytathatja, miután az utolsó fordulóban vereséget szenvedett a Chelsea otthonában.

A Dortmund 2002 után tért vissza az európai elitbe, de a Bundesligában mutatott fölénye a nemzetközi porondon elolvadt, négy vereséggel, egy döntetlennel és egy győzelemmel csoportja utolsó helyén végzett.

A továbbjutók között az APOEL Nicosia a kakukktojás, a ciprusi kiscsapatnak kilenc pont is elég volt az elsőséghez a G jelű négyesben.

Az alábbi táblázatunkban azt vettük sorra, hogy a kiemeltek, vagyis a kvartettjük élén végzett csapatok milyen ellenfelekkel kerülhetnek szembe a nyolc közé kerülésért. Csoportelsőket csoportmásodikokkal párosítanak össze, egy nemzethez tartozó egyesületek, és a csoportkörös ellenfelek nem kerülhetnek szembe egymással.

A nyolcaddöntős csapatok:
Kiemeltek (csoportelsők): Bayern München, Internazionale, Benfica, Real Madrid, Chelsea, Arsenal, APOEL Nicosia, Barcelona
 
Nem kiemeltek (csoportmásodikok): Napoli, CSZKA Moszkva, Basel, Olimpique Lyon, Bayer Leverkusen, Olympique Marseille, Zenit, Milan
 
Lehetséges párosítások a kiemeltek szerint:
Bayern München-
CSZKA Moszkva, Basel, Lyon, Marseille, Zenit, Milan
 
Internazionale-
Basel, Lyon, Bayer Leverkusen, Marseille, Zenit
 
Benfica-
Napoli, CSZKA Moszkva, Lyon, Bayer Leverkusen, Marseille, Zenit
 
Real Madrid-
Napoli, CSZKA Moszkva, Basel, Bayer Leverkusen, Marseille, Zenit, Milan
 
Chelsea-
Napoli, CSZKA Moszkva, Basel, Lyon, Marseille, Zenit, Milan
 
Arsenal-
Napoli, CSZKA Moszkva, Basel, Lyon, Bayer Leverkusen, Zenit, Milan
 
APOEL-
Napoli, CSZKA Moszkva, Basel, Lyon, Bayer Leverkusen, Marseille, Milan
 
Barcelona-
Napoli, CZKA Moszkva, Basel, Lyon, Bayer Leverkusen, Marseille, Zenit

A BL nyolcaddöntőjének sorsolását jövő hét pénteken tartják Nyonban.